19.02.2022 | O 3. miesto
19.02.2022 | o 3.m.
0 - 4
(0:0, 0:2, 0:2)

Gáborík: Je to najväčší úspech slovenského hokeja v histórii. Teraz otvorte peňaženky

Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
SITA|19. feb 2022 o 20:02

Gáborík a Podkonický veria, že úspech v Pekingu odštartuje väčšiu podporu športu a nezostane len pri rečiach.

BRATISLAVA. Niekdajší skvelý útočník Marián Gáborík sa pred 12 rokmi na ZOH vo Vancouveri bronzovej medaily ako hráč nedočkal, hoci slovenskí hokejisti viedli po dvoch tretinách v zápase o 3. miesto nad Fínmi 3:1.

V prestávke pred treťou tretinou aktuálneho zápasu o bronz v Pekingu v štúdiu RTVS Gáborík vyzval súčasných hráčov, aby dobe rozbehnutý zápas proti Švédom za stavu 2:0 dotiahli do medailového konca.

Stalo sa a slovenskí hokejisti sa tešia z historického bronzu pod piatimi farebnými kruhmi.

Gáborík: Slafkovský sa stal hrdinom

"Boli to neskutočné nervy. Radšej by som bol na ľade s nimi a podieľal sa na tom všetkom. Ešte teraz mám zimomriavky z toho, čo chalani dokázali. Je to obrovský úspech, z môjho pohľadu najväčší v histórii slovenského hokeja," komentoval Marián Gáborík.

"Potvrdilo sa, že nám môže pomôcť, keď sa rozhodlo, že olympijský turnaj bude bez hráčov z NHL. Medailu sme si však zaslúžili. Tento bronz má väčšiu cenu ako prípadné striebro, lebo nikto nechce prehrať posledný zápas na turnaji.

Zlepšovali sme sa zápas za zápasom a najmä sme našli strelca. Juraj Slafkovský sa v 17 rokoch stal hokejovým hrdinom, čo je niečo neskutočné. Dúfam, že to, čo ukázal na tomto turnaji, zúročí vo svojej ďalšej kariére," pokračoval bývalý slovenský reprezentant.

Verí, že páni v laviciach otvoria peňaženky

Veľkú zásluhu na nečakanom bronzovom úspechu má tréner Craig Ramsay.

Sedemdesiatročný Kanaďan prevzal slovenskú hokejovú reprezentáciu po rokoch stagnácie v sezóne 2017/2018, ale spočiatku nebol príliš úspešný.

Mužstvo pod jeho vedením sa na ZOH 2018 v Pjongčangu neprebojovalo do štvrťfinále a túto magickú hranicu úspešnosti na veľkých turnajoch sa Slovákom pod Ramsayom podarilo dosiahnuť až na vlaňajších majstrovstvách sveta v lotyšskej Rige.

Bolo to po dlhých ôsmich rokoch a naznačilo to určitý progres pod vedením skúseného kanadského mentora. Ďalšie ovocie Ramsayho práce priniesol olympijský Peking.

"Tím uveril tomu, čo Craig od nich vyžadoval. Môžeme sa poďakovať Craigovi Ramsaymu a Mirovi Šatanovi za prácu, ktorú odviedli. Dúfam, že tento úspech pomôže športu a budeme na tom nejako stavať.

Keď sa vyhrali majstrovstvá sveta v roku 2002 vo Švédsku, reči boli, ale nikto nepomáhal. Teraz to musí byť inak. Šport robí obrovskú reklamu celému slovenskému národu a dúfam, že to ocenia ľudia, ktorí majú podporovať slovenský šport," zamyslel sa asistent trénera Ramsayho Andrej Podkonický pre RTVS.

Na jeho slová nadviazal aj Marián Gáborík:

"Verím, že tí, ktorí sedia v laviciach, otvoria svoje peňaženky. A že to celé bude mať význam pre budúcnosť slovenského hokeja. Chalanom do Pekingu chcem odkázať, nech si užijú tieto momenty, lebo celé Slovensko teraz žije práve pre tento ich úspech."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Gáborík: Je to najväčší úspech slovenského hokeja v histórii. Teraz otvorte peňaženky