Slovenky odchádzajú do Portugalska s jasným cieľom. Chcú si udržať šancu na postup

(Autor: TASR)
SITA|14. sep 2016 o 21:25

Podľa trénera Rojka je dôležité získať minimálne šesť bodov.

BRATISLAVA. Hlavným cieľom slovenských volejbalistiek na prvom kvalifikačnom turnaji II. fázy o postup na ME 2017, ktorý bude v dňoch 16. - 18. septembra v portugalskom stredisku Póvoa de Varzim, je udržať si reálnu šancu úspešne sa pobiť o účasť na ME 2017 aj pre ďalším turnajom v Chorvátsku.

Na krátkom brífingu to po stredajšom tréningu v bratislavskej hale Mladosť uviedol tréner slovenského ženského výberu Marek Rojko.

Chcú si udržať šancu na postup

Jeho zverenky dostali za úlohu zabojovať v základnej D-skupine minimálne o konečné druhé miesto, aby sa začiatkom októbra mohli predstaviť v baráži s tímom z druhej priečky F-skupiny.

Kvalifikácia volejbalistiek o postup na ME 2017 do Azerbajdžanu a Gruzínska - II. fáza - D-skupina - prvý turnaj - Póvoa de Varzim (Portug.)

Piatok 16. 9.:

Slovensko - Chorvátsko (17.00)

Portugalsko - Izrael (20.00)

Sobota 17. 9.:

Chorvátsko - Izrael (16.00) 

Slovensko - Portugalsko (19.00)

Nedeľa 18. 9.:

Izrael - Slovensko (16.00)

Chorvátsko - Portugalsko (19.00)

Podľa Rojka sú favoritom portugalského turnaja Chorvátky, ktoré pravidelne štartujú na významných podujatiach.

"V tomto majú pred nami určitý náskok. Majú možnosti kvalitnejšej medzinárodnej kvalifikácie. Navyše, ich top hráčky pôsobia v špičkových európskych kluboch. My sa však ideme do Portugalska pobiť o čo najlepší výsledok, lebo iba prvé a druhé miesto nám zaručia, že budeme mať šancu postúpiť na ME, kam sa tento rok chceme dostať," povedal Rojko na margo prvého duelu, ktorý jeho zverenky čaká už v piatok 16. septembra o 17.00 h.

"Myslím si, že Izrael a Portugalsko by sme na tomto turnaji mali zdolať. Ľahké zápasy to však určite nebudú. Chceme sa pokúsiť prekvapiť aj Chorvátky," priblížil tréner Marek Rojko aktuálnu silu najbližších rivaliek na medzinárodnej úrovni.

So súperkami dlho nehrali

"Už v piatok sa pokúsime hrať na hrane rizika. Skúsime do toho súboja ísť smelo a s odvahou. S Chorvátkami sme v minulosti hrali kvalifikáciu o postup na MS. Bolo to pred desiatimi rokmi. To sú už úplne iné generácie volejbalistiek," reagoval lodivod Sloveniek. 

"V Portugalsku sa hrala jedna kvalifikácia tiež veľmi dávno. Preto ťažko odhadnúť ich reálnu silu. Vo výbere Portugalska majú viac rodáčok z Brazílie, ale aj dievčatá, ktoré majú ruské mená. Ich priezviská vôbec neznejú portugalsky. Izraelčanky sú naše tradičné rivalky v európskych kvalifikáciách. Herne sme asi na rovnakej úrovni, súboje s nimi bývajú vyrovnané. Navyše, ženská reprezentácia Izraela pravidelne hráva Európsku ligu. Tento rok ju po štyroch sezónach vynechala. Tiež majú medzi sebou dve - tri naturalizované ruské hráčky. Teraz to vyzerá tak, že tam nie sú."

Dôležité je mať minimálne šesť bodov

Podľa erudovaného trénera slovenský ženský volejbal nie je aktuálne v takej pozícii, že by si mohol v kvalifikačných bojoch o postup na ME vyberať silnejšieho či ľahšieho súpera.

Nominácia SR:

Nahrávačky:

Katarína Dudová (VK UP Olomouc / ČR)

Barbora Koseková (VK Královo Pole Brno / ČR)

Blokárky:

Jaroslava Pencová (Lokomotiv Baku / Azer.)

Monika Šmitalová (Sm'Aesch Pfeffingen / Švaj.)

Veronika Hrončeková (Schweriner SC / Nem.)

Smečiarky:

Nikola Radosová (BKS Bielsko-Biala / Poľ.)

Erika Salanciová (VK Královo Pole Brno / ČR)

Dominika Drobňáková (Volley Stars Thüringen / Nem.)

Miroslava Kuciaková (Ladies in Black Aachen / Nem.)

Univerzálky:

Tatiana Crkoňová (Ladies in Black Aachen / Nem.)

Paula Kubová (VK UP Olomouc / ČR)

Libero:

Dominika Valachová (Vandoeuvre Nancy Volley-Ball / Fr.)

Realizačný tím:

Tréner:

Marek Rojko

Asistent trénera:

Ondrej Spišák

Tím manažér:

Slavomír Huba

Kondičný tréner:

Richard Nemec

Masérka:

Daniela Chymičová

Štatistik:

Vladimír Bradáč

Aj preto bude po turnaji v Portugalsku spokojný s tým, aj keby jeho dievčatá nezvládli duel s Chorvátskom, ak budú mať na konte šesť bodov.

"V takom prípade by sme minimálne hrali o baráž a vždy sa ešte môžeme biť o druhé miesto," zdôraznil Rojko a pokračoval: "My na zápas s Chorvátskom. nemôžeme ísť nejako prešpekulovane, chladne, profesorsky. Na to nemáme. Ale nemôžeme ísť ani s veľkými obavami a strachom. Preto chcem vnútornú klímu v tíme nastaviť tak, aby dievčatá dali už do prvého merania síl veľké množstvo emócii a hrali na hrane rizika. Takéto vnútorné nadstavenie tomuto výberu sedí."

"Sú to hráčky, ktoré majú na konte niekoľko úspešných vystúpení aj v Európskej lige. Vedia sa presadiť na medzinárodnej scéne. V prípade Portugalska a Izraela je kvalita na našej strane. Dievčatá priamo na palubovke však musia potvrdiť svoju prevahu. Akurát pri vzájomnej konfrontácii na palubovke musíme potvrdzovať pozíciu favorita. Bude to ťažké, ale ja verím, že misiu v Portugalsku zvládneme k spokojnosti všetkých, ktorí sa okolo slovenského volejbalu pohybujú."

Záujem Portugalska ho prekvapil

Rojko sa po tréningu usiloval nájsť aj dôvod, prečo je prvý turnaj II. fázy kvalifikácie v Portugalsku. "Podľa mňa pre niečo ten turnaj robia. Možno sa v boji o postup na ME pokúsia prekvapiť. Uvidíme až v dejisku turnaja. Neviem, prečo sa oň prihlásili. Portugalská najvyššia súťaž je jedna z tých slabších. V Portugalsku však hrá veľa cudziniek. V tejto krajine som nikdy nehral ani na klubovej úrovni a ani na reprezentačnej," uviedol.

"Dokonca ani hráčky si nepamätajú, že by v nej nejaký zápas hrali. V tejto chvíli neviem povedať, čo domáce hráčky na nás chystajú. Sú to pôvodne Brazílčanky. Na palubovke to bude bojovné. Domáce prostredie ich bude tlačiť k triumfu v každom súboji. Predpokladám, že v zápase s nimi bude veľmi veľa emócii, bude to z ich strany dosť vybičované, lebo hispánske a juhoeurópske krajiny hrajú volejbal týmto štýlom," dodal Rojko.

Môžu sa stretnúť aj s Češkami

Slovenky sa medzi európskou elitou predstavili naposledy v roku 2009 v Poľsku; záverečné turnaje ME v rokoch 2011, 2013 a 2015 im tesne ušli.

Priamo na záverečný turnaj ME do Azerbajdžanu a Gruzínska postúpi víťaz skupiny, družstvo na druhom mieste čaká v úvode októbra baráž.

Súperom druhého tímu D-skupiny bude druhý z F-skupiny (Slovinsko, Bielorusko, Česko, Grécko).

Slovenky ako finalistky Európskej ligy 2016 sa v rámci prípravy na kvalifikáciu ME predstavili v Maďarsku na turnaji Savaria Cup (triumfovali bez straty setu), odohrali tiež dva zápasy v Poľsku (dve prehry) a tri doma proti Slovinkám (jedno víťazstvo, dve prehry).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slovenky odchádzajú do Portugalska s jasným cieľom. Chcú si udržať šancu na postup