Derby Slovana a Trnavy bude opäť s fanúšikmi. Vďaka pohárovému finále

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)
Michal Šášky|21. apr 2022 o 16:15

Fanúšikovia sa stretnú prvýkrát od potýčky na ihrisku.

BRATISLAVA. Na Slovensku niet väčšieho derby. Atmosféra v zápasoch Slovana Bratislava a Spartaka Trnava je výnimočná, najmä vďaka ich fanúšikom.

V polovici októbra sa však ich vzájomná nevraživosť preniesla až na ihrisko. Na hraciu plochu vtrhli priaznivci oboch tímov a spustila sa masívna bitka.

Hráči a rozhodcovia stihli ujsť na poslednú chvíľu.

Dostali tresty

Oba kluby rátali pokuty na desaťtisíce, na niekoľko zápasov prišli o fanúšikovskú podporu.

Na Slovensku sa opäť otvorila téma chuligánov na tribúnach, sľubovala sa väčšia zaangažovanosť polície aj nové zákony.

Slovan aj Trnava navyše dostali od disciplinárnej komisie ochranné opatrenie, spočívajúce v zákaze objednávania vstupeniek vo vzájomných stretnutiach do konca ročníka 2021/2022.

Na Tehelnom poli tak mohli byť iba fanúšikovia "belasých", na Štadióne Antona Malatinského musel taktiež ostať sektor hostí prázdny.

Inak to nebude ani o týždeň v ligovom derby. V nedeľu si prvomájové 8. kolo nadstavbovej časti užijú naživo len fanúšikovia Slovana.

O týždeň neskôr, teda v nedeľu 8. mája, sa kluby stretnú opäť, zahrajú si finále Slovnaft Cupu. A situácia sa zmení.

Disciplinárka reagovala

Ako vo štvrtok potvrdil predseda disciplinárnej komisie SFZ Peter Mihál, na finálový súboj sa dostanú fanúšikovia Slovana i Trnavy. A to bez ohľadu na to, kde sa zápas odohrá.

"Za disciplinárnu komisiu môžem ozrejmiť, že ochranné opatrenie, ktoré sme uložili po vzájomnom jesennom stretnutí týchto klubov, sa na pohárové finále vzťahovať nebude," povedal Mihál.

Opatrenie sa totiž týka iba ligových zápasov. "Vyplýva to z písomného vyhotovenia daného rozhodnutia, ale aj z charakteru finálového stretnutia. O tom, kto je domáce alebo hosťujúce mužstvo, rozhodne žreb," doplnil šéf disciplinárky.

O dejisku finálového duelu Slovnaft Cupu ešte dosiaľ nie je rozhodnuté. O organizáciu požiadali už dávnejšie Slovan i Spartak Trnava.

V kuloároch sa spomínala aj možnosť neutrálnej pôdy, napríklad v Poprade.

Výkonný výbor SFZ však vo štvrtok dostal návrh, aby sa finálový zápas odohral na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.

"Tak, ako tomu bolo aj v uplynulých dvoch rokoch, odkedy je NFŠ skolaudovaný," uviedol vo videu na webe SFZ vedúci šéf oddelenia riadenia súťaží SFZ Miroslav Richtárik.

Hoci bude mať v tom prípade výhodu bratislavský Slovan, oba kluby by mali mať na zápas k dispozícii rovnaký počet vstupeniek. Očakáva sa však, že zápas bude vyhlásený za rizikový a nebude k dispozícii plná kapacita štadióna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Derby Slovana a Trnavy bude opäť s fanúšikmi. Vďaka pohárovému finále