V nedeľu sa bijú, v pondelok si dajú kravatu. Kto sú futbaloví chuligáni?

Bitka futbalových chuligánov počas zápasu Trnava - Slovan.

V nedeľu sa bijú, v pondelok si dajú kravatu. Kto sú futbaloví chuligáni?

Bitka futbalových chuligánov počas zápasu Trnava - Slovan. (Autor: SITA)
Bitka futbalových chuligánov počas zápasu Trnava - Slovan.
Bitka futbalových chuligánov počas zápasu Trnava - Slovan. (Autor: SITA)

Bitka v Trnave bola návratom do minulého storočia.

BRATISLAVA. Trnava je Malý Rím a chvíľu mala aj svoje Koloseum. V zaplnenej aréne sa mlátili ľudia. Akurát to neboli vznešení gladiátori a zaskočené publikum namiesto prejavov nadšenia ovládli hrôza a strach.

Nedávna bitka futbalových chuligánov priamo na ihrisku počas futbalového derby medzi Trnavou a Slovanom u nás nemá obdobu. Aj podľa samotných aktérov bola návratom do minulého storočia. Ba ani vtedy takéto prejavy neboli typické.

V téme si prečítate

  • Čo priťahuje k futbalovým chuligánom aj ľudí z vyšších spoločenských vrstiev?

  • Prečo mnohí chuligáni vedú dvojaký život?

  • Ako ovplyvnili svet chuligánov moderné technológie a rozmach sociálnych sietí?
    Ako vnímajú udalosti z Trnavy samotní chuligáni?

  • Zavedú sa aj na Slovensku tresty, ktoré boli účinné v Anglicku?

„Celkovo v Európe to je veľmi raritný jav, ak sa teda nebavíme o Balkáne alebo krajinách východnej Európy. Bitka na hracej ploche dokumentuje životaschopnosť bitkárskej scény oboch klubov,“ vysvetľuje Miroslav Mareš, politológ z Masarykovej univerzity v Brne, ktorý sa zaoberá extrémizmom a je spoluautor knihy Futbaloví chuligáni.

Zo štadiónov na politickú scénu

Stali sa neodmysliteľnou súčasťou futbalu. Fenoménom, o ktorom sa nakrúcajú filmy a píšu knihy.

Kto sú ľudia, ktorí povýšili násilie na svoj životný štýl a prečo ich spoločnosť nedokáže eliminovať? 

Futbaloví chuligáni dlho prezentovali svoju akcieschopnosť najmä na rizikových zápasoch či v dohodnutých bitkách na odľahlom mieste. V posledných rokoch sa na Slovensku stala pre nich živnou pôdou aj politická scéna.

„Chuligáni nadobudli väčší rešpekt účasťou na minuloročných protivládnych protestoch, kde boli hlavní aktéri. A nebolo to prvýkrát.

V roku 2015 sa postarali prívrženci krajne pravicovej strany pod vedením Mariána Kotlebu v spojení s futbalovými chuligánmi o zrušenie cyklistických pretekov v centre Bratislavy. Stalo sa to po demonštrácii, ktorú zorganizovala táto strana. Následne naštartovala svoj politický rast a dnes je v slovenskom parlamente,“ hovorí Mareš. 

Na Slovensku vždy existovalo prepojenie chuligánov a krajnej pravice. Časť inklinuje aj ku krajnej ľavici, sú však v značnej menšine.

„Niekedy sa takto označovali priaznivci z Trenčína, v Česku je pomerne veľká skupina chuligánov Bohemians Praha, ktorí majú blízko k hnutiu Antifa,“ dodáva Mareš.

Chuligán otec, chuligán syn

Pestré je sociálne zloženie tvrdého jadra futbalových fanúšikov.

„Veľa ľudí sa mylne domnieva, že tvrdé jadro tvoria outsideri spoločnosti. Ale zastúpenie tam majú členovia všetkých vrstiev. Nájdeme tam aj absolútnych primitívov, ale potom mnoho členov z prostredia bojových športov, živnostníkov, podnikateľov, ako aj vysokoškolských absolventov. Fenoménom je viacgeneračné chuligánstvo - otec a syn,“ vysvetľuje Mareš.

Jeho slová potvrdzuje pre Sportnet aj jeden z lídrov tvrdého jadra fanúšikov Slovana Bratislava. Jeho identitu po dohode nezverejňujeme.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»V nedeľu sa bijú, v pondelok si dajú kravatu. Kto sú futbaloví chuligáni?