Slovákov budú v Riu odlišovať ľudové vzory z dreveníc

Slovenskí olympionici pózujú v oblečení pre hry v Riu de Janeiro.
Slovenskí olympionici pózujú v oblečení pre hry v Riu de Janeiro. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Miloslav Šebela|27. apr 2016 o 20:00

Kanaďania majú javorový list, Briti svoju vlajku Union Jack, Slováci zasa Čičmany. Vzory z dreveníc v známej slovenskej obci budú mať slovenskí športovci na oblečení počas olympijských hier.

BRATISLAVA. Ak budete o tri mesiace vyhliadať slovenských športovcov na olympijských hrách, hľadajte modré a červené rovnošaty s ľudovým čičmianskym vzorom po bokoch. Slováci znovu stavili na tradície.

Spomedzi všetkých športovcov ich bude odlišovať práve známy vzor z ľudovej architektúry Čičmian. Sú na tričkách, teplákoch aj bundách.

„Pekné a pohodlné. Nič by som na tom nemenila,“ hovorí gymnastka Barbora Mokošová. Iba pred pár dňami sa vrátila z Ria, kde si vybojovala štart na olympiáde.

Slovenskí olympionici predstavujú oblečenie pre Rio: fotogaléria

28.4.2016

Olympionikov do Ria oblečie firma Dare2be. Sto dní pred otvorením hier si ho po prvýkrát viacerí vyskúšali.

Na otváracom ceremoniáli budú mať Slováci červené nohavice, ženy sukne. K nim modré tričká a biele vesty. 

Hoci budú športové hry v subtropickom pásme, pri slovenskom aprílovom počasí si takmer všetci obliekli dlhé rukávy. Poniektorí aj teplé bundy.

„Pevne verím, že v Riu to nebudeme potrebovať. Hádam tam bude tridsať stupňov a bude sa nám dobre súťažiť,“ dúfal kladivár Marcel Lomnický.

On si vyskúšal ako jediný sandále. „Mal som mať aj ja pôvodne topánky, ale nepriniesli moju veľkosť. Do štyridsaťtrojky som si netrúfal. Já mám nohu o tri čísla väčšiu. Aj tie šlapky mi boli trochu tesné, ale do nich som sa vopchal.“

Kladivár Marcel Lomnický.
Kladivár Marcel Lomnický. (Autor: TASR)

Danke Bartekovej sa páčilo, že na oblečení je niečo tradičné slovenské.

„Takéto stretnutia ma vždy veľmi tešia, pretože z nich cítiť tímového ducha. Olympiáda je už naozaj veľmi blízko. Už nám ostáva len sto dní. O to viac sa musím snažiť efektívne využiť svoj čas na prípravu, aby som prišla na športovisko s tým, že som dala do toho všetko,“ vraví strelkyňa na trap. V Riu bude obhajovať bronz a patrí medzi slovenské medailové nádeje.

„Každý, kto zažil olympiádu, vie, že je to niečo iné. Majstrovstiev sveta, svetových pohárov a podobných podujatí je viac. Na nich nevnímate tlak a pozornosť celého sveta tak, ako na olympiáde. Tam si naplno uvedomíte, že reprezentujete svoj národ. Ste jeden z mála, kto má tú česť tam súťažiť a olympiáda má pre mňa až taký duchovný náboj. Tým všetkým je to iné a výnimočné," dodáva Barteková.

​Dnes má už prakticky istý štart v Riu 42 slovenských športovcov. Olympijské hry otvoria 5. augusta. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovákov budú v Riu odlišovať ľudové vzory z dreveníc