Slovák Gagarinov pohár nezískal, Lev prehral ročník v jednom zápase

Útočník HC Lev Praha Lukáš Cingel.
Útočník HC Lev Praha Lukáš Cingel. (Autor: levpraha.cz)
SITA|1. máj 2014 o 08:54

Lukáš Cingel sa mohol stať ďalším Slovákom s menom na Gagarinovom pohári. Lev Praha však vo finále prehral.

MAGNITOGORSK. Zoznam slovenských držiteľov Gagarinovho pohára sa tento rok nerozšíril. Blízko k trofeji mali hráči HC Lev Praha Lukáš Cingel a Juraj Mikuš.

Útočník Cingel dostával na rozdiel od svojho krajana v defenzíve na ľade dostatok príležitostí. Od zisku Gagarinovho pohára ho so spoluhráčmi delilo len málo, napokon musel prehrýzť pohľad na oslavujúcich hokejistov Magnitogorska.

Metallurg vyhral rozhodujúcu siedmu bitku 7:4. „Keď sa rozhodlo až v siedmom zápase, bolí to o to viac,“ poznamenal na webe klubu Lukáš Cingel.

Šance nepremenili

V kádri pražského tímu je jedným z najmladších. V stredu sledoval, ako domáci Metallurg vyškolil jeho mužstvo z efektivity

Pražania pálili, ostreľovali Košečkina, ale góly dávalo ruské družstvo. Lev mal dobre rozohraný duel, dvakrát dokázal zmazať náskok domácich.

„Každý už bol z toho všetkého unavený, každý mal toho dosť a išiel z posledného. Nechcem povedať, že mali viac šťastia. My sme tam mali veľké šance, ale tie sme nepremenili. Brankár to vždy chytil v poslednej chvíli do lapačky. My sme inkasovali z tečovaných striel,“ hodnotil rozhodujúci siedmy duel Lukáš Cingel, podľa ktorého bol definitívnym zlomom piaty gól Magnitogorska.

Celý ročník prehrali v jedinom zápase

Pre českého účastníka KHL je finálová účasť veľkým úspechom. Doteraz tak ďaleko nebol žiadny mimoruský tím.

„Byť vo finále je určite úspechom, ale ešte mi to tak úplne nedochádza. Chlapci bojovali, makali sme celú sezónu. Ale takto, keď sa rozhodovalo až v siedmom zápase, to bolí o to viac. Celý ročník sa rozhodoval v jednom zápase a ten sme, bohužiaľ, prehrali. Je to veľká škoda,“ ľutoval 21-ročný rodák zo Žiliny.

Cingel odohral v tejto sezóne v Kontinentálnej hokejovej lige 58 stretnutí, v ktorých strelil štyri góly a pridal tri asistencie. Jeho miesto bolo vo štvrtej formácii Leva.

„Sám seba nechcem hodnotiť, nerád to robím. Od toho sú iní. Chlapci mi veľmi pomohli a som rád, že sme to spoločne dotiahli až tak ďaleko a ja som mohol byť toho súčasťou,“ doplnil na klubovom webe Lukáš Cingel.

Víťaz chce pokračovať

Magnitogorsk sa naopak tešil z víťazstva. V kádri víťaza Gagarinovho pohára 2014 Metallurgu by mali ostať všetci traja hráči elitného útoku. Sergej Moziakin, Jan Kovář i Danis Zaripov už podľa prezidenta klubu Viktora Rašnikova podpísali kontrakty na budúci ročník. Trio bolo v sezóne 2013/2014 najlepšou formáciou celej Kontinentálnej hokejovej ligy.

„Nebudeme robiť veľké zmeny, rozpočet nenafúkneme,“ povedal pre Sovetskij Sport Rašnikov, podľa ktorého v klube ostane aj tréner Mike Keenan. Úspešný kormidelník má zmluvu do konca apríla 2014, podľa Rašnikova sa už pracuje na jej predĺžení. Metallurg získal Gagarinov pohár v stredu podvečer po finálovom víťazstve nad Levom Praha 4:3 na zápasy.

Moziakin lámal rekordy

Líder ofenzívy Metallurgu Sergej Moziakin vytvoril hneď šesť nových rekordov Kontinentálnej hokejovej ligy. Ako prvý nazbieral v histórii súťaže za sezónu viac ako 100 bodov. K 73 (34+39) z 54 zápasov základnej časti pridal v play-off ďalších 33 (13+20) v 21 stretnutiach. Celkovo nazbieral 106 bodov za 47 gólov a 59 asistencií. Moziakin je od tejto sezóny rekordérom v kanadskom bodovaní Gagarinovho pohára, o jedenásť bodov prekonal doterajšie maximum Josefa Vašíčka.

Moziakin vytvoril aj rekordy v počte strelených gólov za sezónu (47), asistencií v play-off (20), víťazných gólov v predĺženiach v play-off (4) a víťazných gólov v zápasoch vyraďovacej časti (8). Za jeho výkony ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča play-off.

„Nebudem skromný. Chcel som všetkým dokázať, že som dobrý hokejista. Myslím si, že sa mi to podarilo,“ povedal pre Sovetskij Sport Moziakin.

Okrem Slovana ďalšie kluby

Z KHL prichádzajú aj neveselé správy. Päť klubov Kontinentálnej hokejovej ligy má finančné problémy. Priznal to prezident súťaže Alexander Medvedev. Už pred pár týždňami potvrdilo vedenie Slovana Bratislava, že mešká s výplatou financií pre hráčov. Veľké ekonomické problémy má najmä Spartak Moskva, ktorý môže prísť o licenciu pre KHL.

„Neviem povedať, koľko tímov bude hrať v novej sezóne. Bohužiaľ, počúvam zlé správy. Viaceré kluby majú finančné problémy, je ich najmenej päť. Nechcem ich teraz menovať. Majú mesiac na to, aby našli finančné prostriedky zodpovedajúce KHL,“ povedal pre R-Sport Medvedev, ktorý so spolupracovníkmi bude riešiť v najbližších dňoch program základnej časti 2014/2015.

Zachovajú sa voľné termíny pre reprezentačné akcie, počet zápasov by mal narásť na 59 alebo 66.

V najbližších troch rokoch sa nezmení počet legionárov v kádroch ruských klubov. Naďalej ich bude môcť byť maximálne päť. Reglement však zmení počty hráčov v kluboch KHL z iných krajín. Ruskí hráči v nich sa nebudú už považovať za legionárov a minimálne sedem hokejistov v kádroch bude musieť byť miestnych - pochádzajúcich z krajiny klubu. Postupne tento počet narastie do dvoch rokov na desať. Informoval R-Sport.

Gregor je kandidátom

Dobrá správa zase prišla z inej ruskej hokejovej ligy. Slovenský hokejový tréner Dušan Gregor je kandidátom na ocenenie pre kouča roka 2014 v ruskej Vyššej lige.

Päťdesiatdvaročný kormidelník priviedol klub Saryarka Karaganda z Kazachstanu k triumfu v súťaži a zisku Pohára Bratiny. Triumf kazašského mužstva vo Vyššej lige sa neočakával.

Súpermi Gregora v boji o trofej pre Trénera roka sú Ruslan Sulejmanov a Mischat Fachrutdinov. Meno víťaza oznámia na slávnosti Vyššej ligy 31. mája v Gelendžike. Informácie oznámil web VHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Slovák Gagarinov pohár nezískal, Lev prehral ročník v jednom zápase