Slovák bol pri zrode svetového rekordu. On vyrovnal národné maximum

Slavomír Lindvai na ME v behu na 24 hodín v talianskej Verone.
Slavomír Lindvai na ME v behu na 24 hodín v talianskej Verone. (Autor: archív S.L.)
Daniel Dedina|28. sep 2022 o 18:32

Výrazný míľnik môže pokoriť aj na maratóne v Košiciach.

KOŠICE. Do Talianska cestoval s jasným cieľom. Vyrovnať na európskom šampionáte národný rekord. V čase svojho odchodu ešte netušil, akých skvelých výkonov bude svedkom v dejisku podujatia.

Skúsený slovenský vytrvalec, už 51-ročný Slavomír Lindvai (PHaB Titus Labaš Košice) sa v uplynulých dňoch predstavil na majstrovstvách Európy v behu na 24 hodín. Konali sa vo Verone.

Úspešným absolvovaním pretekov sa Lindvai chcel vyrovnať nebohému Milanovi Furínovi v počte absolvovaných 24 hodinových behov. To sa mu aj podarilo, na konte ich má v tejto chvíli šestnásť.

V konkurencii 120 ultrabežcov z 29 krajín obsadil kvalitným výkonom 210,770 km celkové 64. miesto. Zároveň tým stanovil ďalší slovenský rekord. Ide o najlepší výkon v kategórii nad 50 rokov.

Neveriacky krútil hlavou

„Tieto preteky sa zapíšu do histórie ako doposiaľ najkvalitnejšie,“ skonštatoval slovenský bežec po návrate domov.

Víťazom sa stal Aleksander Sorokin z Litvy, ktorý vytvoril nový svetový rekord. Jeho výkon bol 319,614 km, v priemere zvládol viac než trinásť kilometrov za hodinu. Odbehol vzdialenosť, ktorá zhruba zodpovedá trase medzi Košicami a Trenčínom.

Aj druhý v poradí, Poliak Piotrowski prekonal tristokilometrovú hranicu.

„Celá prvá pätnástka bežcov sa dostala cez hranicu 260 km. To je skvelé,“ vravel Lindvai, ktorý neskrýval radosť z toho, že mohol byť priamym aktérom tak kvalitných pretekov.

„Som veľmi šťastný. Túto disciplínu behávam už roky, ale najmä nad výkonom Sorokina som len neveriacky krútil hlavou. Svoj stan mal pol metra odo mňa a dokonca mi aj podpísal moje štartové číslo,“ prezradil.

Medaila z ME vo Verone a štartové číslo Lindvaia podpísané rekordérom Sorokinom.
Medaila z ME vo Verone a štartové číslo Lindvaia podpísané rekordérom Sorokinom. (Autor: kosiceonline.sk)

Tri hodiny len kráčal

Slavomír Lindvai bol spokojný aj so svojím výkonom. Ten mohol byť ešte omnoho lepší, nebyť zdravotných problémov priamo na trati.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Slovák bol pri zrode svetového rekordu. On vyrovnal národné maximum