Po famóznom úvode prišla katastrofa. Tak ďaleko Slovan nikto iný nedostal

Vittek (vľavo) a Soumah boli v roku 2014  esá Slovana.
Vittek (vľavo) a Soumah boli v roku 2014 esá Slovana. (Autor: TASR)
Pavol Spál|1. aug 2024 o 16:00

Legendárny tréner cítil dýku do chrbta, keď ho videl medzi dverami.

BRATISLAVA. Sídlil na staručkých a schátraných Pasienkoch, kde chodilo v priemere menej ako dvetisíc priaznivcov. Keď s hráčmi otvoril dvere šatne, ocitli sa v starej telocvični.

Pred každým zápasom sa chodil tréner František Straka modliť do kostola, aby Slovan vyhral. Bol to jeho rituál. Kovaný Sparťan nosil aj belasú kravatu. Fanúšikov si rýchlo získal svojou vášňou.

„Ide o to, aby sme ukázali jednotu a oddanosť ku klubu, za koho bojujeme. Takto by to malo byť,“ tvrdil Straka. Bolo to v lete 2014. 

V bráne stál Dušan Perniš, v obrane trebárs Čikoš, Hudák, Niňaj. V strede poľa Lásik, Grendel, Žofčák, či Milinkovič. V útoku žiaril už nebohý Juraj Halenár, ale aj Róbert Vittek. 

A s loptou v drese Slovana čaroval Guinejčan Seydouba Soumah, famózny driblér. Ale aj problémový hráč, ktorý chodil neskoro na tréningy a miloval nočný život.

Navyše mu vyčítali, že je sebec. Zaujal aj tým, že na sociálnej sieti zverejnil fotografiu, na ktorej do pol pása vyzlečený pózoval s kopou bankoviek.

Tréner František Straka viedol ŠK Slovan Bratislava v sezóne 2014/2015.
Tréner František Straka viedol ŠK Slovan Bratislava v sezóne 2014/2015. (Autor: TASR)

Takmer nik netlieskal

Tak blízko ako vtedy Slovan k skupine Ligy majstrov nikdy nebol. Odvtedy ubehlo presne desať rokov. 

Na Pasienkoch prvýkrát a poslednýkrát zahrala podmanivá hymna Ligy majstrov. Štadión sa obliekol do farieb najprestížnejšej súťaže. Posledné kvalifikačné kolo malo už rovnakú kulisu ako základná fáza. Všade boli nápisy Champions League. 

Prvý zápas play off o Ligu majstrov proti BATE Borisov (0:0) sledovalo v Bratislave 8461 divákov. Bolo to povolené maximum.  

Na tie časy šlo o výnimočne vysokú návštevu. Keď pár týždňov predtým Slovan spečatil titul, neprišla ho osláviť ani tisícka. A krátko po zápase neostal takmer nik. Takmer nik netlieskal. 

„Najväčší problém bol štadión na Pasienkoch. Slovanisti mali z toho nechuť, šlo to z každej strany, ani sa im nedivím. Ale teraz keď vidím nové Tehelné pole.... Ihneď by som tam skočil,“ spomínal pre Sportnet Straka. 

Slovan odvetu play off Ligy majstrov zbabral a na pôde BATE Borisov prehral 0:3. 

Vydržal iba 118 dní

„Škoda, že sme vtedy nezvládli ten Bate Borisov. Myslím, že sme v Slovane urobili dobrý kus práce. Aj napriek tým problémom, čo tam boli, sme dokázali hrať Európsku ligu. Nesklamali sme,“ dodal Straka. 

Aj toto sa dozviete v článku

  • Aké boli vtedy platy a rozpočet Slovana?
  • Akú zradu cítil legendárny tréner?
  • Zasahoval Kmotrík trénerovi Strakovi do zostavy?
  • Chodil šéf Slovana do kabíny sfúknuť hráčov?
  • Aký je podľa neho tréner Weiss?

Známy motivátor spočiatku tím nakopol. Slovan pod jeho vedením vyhral šesť úvodných zápasov. Prvýkrát prehral až v jedenástom súboji.

Nakoniec však český tréner v Slovane vydržal iba 118 dní, v októbri toho istého roka dostal výpoveď po prehre v Trenčíne 0:4. Čaro Straku postupne vyprchalo, keď Slovan nevyhral sedem zápasov za sebou so strašidelným skóre 1:18.

„Škoda, že sme mali potom čiernu sériu. Mali sme isté problémy. Naši najlepší hráči nemohli hrať, lebo boli zranení. A to všetko sa na tom absolútne podpísalo. Inak bolo všetko v poriadku,“ opisoval Straka. 

Tak ako rýchlo prišiel, tak rýchlo aj odišiel. Aj jeho príchod bol vtedy zvláštny. 

Úder do chrbta

Straka prevzal v lete 2014 tím po Dušanovi Galisovi, ktorý vtedy hovoril o podraze. 

„Prišiel som na tréning a medzi dverami stál František Straka,“ začal Galis.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Po famóznom úvode prišla katastrofa. Tak ďaleko Slovan nikto iný nedostal