Po veľkých úspechoch vyhorel, už nechcel hrať. Dnes má formu, akú roky nemal

Škótsky šípkar Gary Anderson.
Škótsky šípkar Gary Anderson. (Autor: X/PDC)
Miroslav Kováčik|17. dec 2023 o 08:35

Anderson bez problémov postúpil do 3. kola MS v šípkach 2024.

LONDÝN. Keď človek prvýkrát chytí šípky do ruky a začne ich hádzať do terča, zväčša je jeho technika kostrbatá a šípky lietajú kade-tade. 

V prípade Garyho Andersona tomu však takto nebolo. Najskôr hodil 140 bodov, následne maximum 180 bodov a potom k tomu pridal ešte jednu 140-ku. Akoby nič jednoduchšie neexistovalo. 

"Nedokázal som pochopiť, prečo mnohí ľudia najskôr trafia dvadsiatku a potom trinástku, hoci mierili opäť na dvadsiatku. Nechápal som, prečo je jedna šípka dobrá a ďalšia ide úplne mimo," povedal Anderson. 

Škót patrí k najtalentovanejším šípkarom na svete. Je dvojnásobný majster sveta, dvakrát ovládol Premier League a tiež je víťazom ďalších prestížnych podujatí ako World Matchplay či UK Open.

Svoje najlepšie obdobie zažil v rokoch 2015 - 2018, no následne jeho športová forma výrazne klesla. Dôvodov bolo viac.

KDE SLEDOVAŤ 3. HRACÍ DEŇ MS V ŠÍPKACH?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Tým hlavným bolo, že Gary Anderson už nechcel toľko veľa hrať.

Unavovalo ho cestovanie, chcel sa venovať rodine. Nevenoval dostatok času tréningu a tiež ho trápili bolesti chrbta, pre ktoré odstúpil aj z Premier League.

Pozvánku do tejto elitnej a výberovej súťaže dostal aj vlani, no bilancia päť výhier a pätnásť prehier nebola hodná hráča s prezývkou The Flying Scotsman.

Anderson akoby mal syndróm vyhorenia, šípky ho prestali baviť.

"Tréning bol nulový, nechcel som hrať. Je ťažké niečo robiť, keď to nechcete robiť," povedal Škót v nedávnom rozhovore pre oficiálny web PDC. 

Škótsky šípkar Gary Anderson.
Škótsky šípkar Gary Anderson. (Autor: Reuters)

Zlom nastal začiatkom tohto roka. 

"Od januára som trénoval s Ryanom Searleom. Šípky ma opäť dostali von z domu, čo sa predtým nestávalo. A znova som si ich užíval," doplnil. 

Odvtedy ubehlo dvanásť mesiacov, Anderson vyhral tri turnaje Players Championship a jeho hra je na takej úrovni, že na majstrovstvách sveta môže dôjsť veľmi, veľmi ďaleko.

V prvom zápase prevalcoval niekdajšieho finalistu MS Simona Whitlocka 3:0 na sety a celkovo 9:3 na legy. Zápas začal piatimi perfektnými šípkami do triple 20 a napokon ho ukončil zavretím 116 a priemerom 98,29 bodu. 

Potvrdili sa tak jeho slová ešte spred zápasu, keď svoju formu označil za najlepšiu od zisku dvoch titulov majstra sveta (2015 a 2016). 

"Simon sa v prvom sete trápil a k svojej hre sa dostal až na konci. Som rád, že som napokon došiel do cieľa a postúpil.

Povedal som to už veľakrát. Posledné tri roky som nechcel hrať šípky, ale dnes či už vyhrám alebo prehrám, hra ma opäť baví," uviedol Anderson.

VIDEO: Zostrih večernej časti 2. hracieho dňa na MS v šípkach 2024

Do tretieho kola prenikol aj semifinalista z roku 2021 Dave Chisnall, ktorý zdolal Camerona Menziesa aj vďaka šiestim 180-kám 3:1 na sety.

"Pre mňa to bol ťažký zápas. Cammy je veľmi dobrý hráč a v prvom sete mi tam nepadlo skoro nič. MS sú pre mňa veľmi dôležitý turnaj a rád by som dosiahol úspech na tomto veľkom pódiu," vyjadril sa 43-ročný Angličan.

V prvom kole predviedol výbornú formu Connor Scutt, na chvíľkový výpadok nechal zabudnúť víťazným hodom do stredu terča Scott Williams a ďalej ide aj Darren Penhall, ktorý tento rok vyhral 11 titulov na okruhu DPA ProTour. 

Austrálčan vyradil z turnaja americkú jednotku Julesa van Dongena. Pri debute v Alexandra Palace predviedol až tri zavretia nad sto bodov.

MS v šípkach 2024 - 2. hrací deň

1. kolo:

Lee Evans (Angl.) - Sandro Eric Sosing (Fil.) 3:0 

Connor Scutt (Angl.) - Krzysztof Kciuk (Poľ.) 3:0

Jules van Dongen (USA) - Darren Penhall (Austr.) 1:3

Jamie Hughes (Angl.) - David Cameron (Kan.) 3:1

Keane Barry (Ír.) - Reynaldo Rivera (Fil.) 3:1

Scott Williams (Angl.) - Haruki Muramatsu (Jap.) 3:1

2. kolo:

Dave Chisnall (Angl.) - Cameron Menzies (Škót.) 3:1

Gary Anderson (Škót.) - Simon Whitlock (Austr.) 3:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Po veľkých úspechoch vyhorel, už nechcel hrať. Dnes má formu, akú roky nemal