Shiffrinová rozplakala Mazeovú

Američanka Mikaela Shiffrinová s malým glóbusom za prvenstvo v konečnom poradí slalomu.
Američanka Mikaela Shiffrinová s malým glóbusom za prvenstvo v konečnom poradí slalomu. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|17. mar 2013 o 17:35

Slovinka Tina Mazeová bola v stredu odhodlaná zaútočiť na absolútny rekord v histórii zjazdového lyžovania. Mala zálusk na všetkých päť krištáľových glóbusov. Aj s tromi sa nakoniec stala suverénkou sezóny.

LENZERHEIDE, BRATISLAVA. Tina Mazeová je popri lyžovaní sporadickou modelkou, nahrala už aj svoju pieseň. Hru na gitare s lyžami okolo bokov zvykne imitovať v cieli po lyžiarskych triumfoch.

V sobotu po finálovom slalome v Lenzerheide si na dlhé minúty zaborila hlavu do dlaní a plakala.

Vyšpičkovaný súboj zoči–voči o titul najlepšej slalomárky sveta proti osemnásťročnej Američanke Mikaele Shiffrinovej nezvládla.

O jedenásť rokov staršia Mazeová mala po prvom kole náskok sekundu a sedemnásť stotín. V poradí slalomu pred pretekmi viedla o 7 bodov pred Američankou, ktorá ju potrebovala v poslednom slalome sezóny poraziť. Dokázala to. Zo štvrtého miesta po prvom kole po životnej jazde vyhrala po druhom s náskokom dvoch desatín pred Rakúšankou Bernadette Shildovou a 35 desatín pred Mazeovou.

V konečnom poradí slalomu mala Mikaela o 33 bodov viac ako Tina.

Všetko na jednu kartu

„Neuveriteľné. Po prvom kole som mala veľkú stratu, druhé som zašla určite najlepšie v tejto sezóne. Všetko som stavila na jednu kartu, riskovala som,“ povedala pre rakúsku televíziu šťastná Shiffrinová.

„Musím sa vlastne poďakovať Tine, že ma dostala pod taký tlak, ktorý ma nakoniec motivoval,“ dodala Mikaela.

Shiffrinová získala glóbus za slalom pre Ameriku po 29 rokoch. V roku 1984 ho mala Tamara McKinneyová.

Tina Mazeová sa z prehry spamätávala dlhšie. „Takto som si to nepredstavovala. V druhom kole som urobila veľkú chybu, ktorá sa už nedala napraviť. V tejto chvíli som sklamaná, ale časom mi dôjde, čo som dokázala. Mikaela je špecialistka-slalomárka, zaslúžila si ten glóbus vyhrať. Mne to na radosti neuberie,“ zhodnotila Slovinka Mazeová.

Velez–Zuzulová: Moja najlepšia sezóna

Slovenka Veronika Velez– Zuzulová bola po prvom kole šiesta, po druhom deviata. Teoreticky ju mohla z celkového tretieho miesta v slalome vytlačiť Švédka Frida Hansdotterová. Tá však v druhom kole vypadla.

„Až v cieli som si vydýchla a pocítila úľavu z konca. Pred sezónou som mala veľký sen vyhrať aspoň jedny preteky, čo sa mi podarilo. Tretia v hodnotení slalomu som už bola v minulosti. Táto sezóna je pre mňa asi najlepšia, akú som kedy mala,“ citovala agentúra SITA Veroniku Velez–Zuzulovú.

V nedeľňajšom obrovskom slalome potvrdila svoju dominanciu v tejto disciplíne Tina Mazeová. Jej súčet 2414 bodov je rekordom v histórii Svetového pohára.

V slalome zdolal Nemec Felix Neureuther rivala a celkového víťaza SP i slalomu Rakúšana Marcela Hirschera.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Shiffrinová rozplakala Mazeovú