Nečakane sa priplietol do boja veľkoklubov. Agüera lanári jeho bývalý tréner

Sergio Agüero.
Sergio Agüero. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|2. apr 2021 o 15:45

Argentínsku hviezdu viedol ako mladíka.

BUENOS AIRES. Argentínsky útočník Sergio Agüero už koncom marca oficiálne oznámil, že v lete definitívne opustí anglický tím Manchester City.

V médiách sa okamžite začalo špekulovať o záujme španielskej Barcelony, francúzskeho Paríža St. Germain či talianskeho Juventusu. Do bojov európskych veľkoklubov sa ale nečakane primiešal klub z Argentíny.

Tréner ho viedol ako tínedžera

Sergia Agüera verejne prejavil záujem jeho materský klub z rodnej Argentíny, sedemnásobný víťaz Pohára osloboditeľov, Independiente.

"Budeme ho určite kontaktovať a uvidíme, či by mal záujem sa vrátiť do svojho rodného klubu. Bola by radosť ho opäť trénovať," uviedol pre TyC Sports tréner Julio Falcioni.

Agüero vinou zranenia a ochoreniu na covid-19 odohral v tejto sezóny iba osem ligových zápasov a strelil v nich jeden gól. Dva góly dosiahol v Lige majstrov.
Agüero vinou zranenia a ochoreniu na covid-19 odohral v tejto sezóny iba osem ligových zápasov a strelil v nich jeden gól. Dva góly dosiahol v Lige majstrov. (Autor: TASR/AP)

Kouč Independiente viedol Agüera už počas svojej prvej trénerskej anabázy v klube z Avellanedy, predmestia Buenos Aires.

Hviezdny futbalista následne ako 18-ročný odletel do Európy, kde obliekal päť rokov dres Atlética Madrid a v lete zavŕši desaťročie v City.

Šesťdesiatštyriročný Falcioni predostrel aj dôvody, prečo by Agüero mohol uprednostniť Independiente pred európskymi veľkoklubmi. 

"Samozrejme, u nás by nemohol podpísať takú zmluvu, akú by dostal inde, no bol by späť medzi svojimi priateľmi a hájil by farby klubu, ktorý miluje."

Na ihrisku ho nahradia, v srdci nie

Agüero v drese City doteraz nastrieľal 257 gólov v 384 stretnutiach. Zmluvu, ktorá mu vyprší 30. júna 2021, sa rozhodli už nepredĺžiť.

Prezident klubu Khaldoon Al Mubarak sa vyjadril, že Argentínčan by mal mať v budúcnosti na Etihad Stadium svoju sochu.

Tréner Pep Guardiola ho označil z časti za nenahraditeľného.

"Je legendou, najlepším útočníkom, akého kedy tento klub mal. Môže namiesto neho nastupovať iný hráč, ale v duši, srdciach a mysli fanúšikov i hráčov ho nemožno nahradiť," vyzdvihol svojho zverenca španielsky kouč.

Sergio Agüero.
Sergio Agüero. (Autor: TASR/AP)

Jeho najslávnejším momentom v manchesterskom drese zostane víťazný gól na 3:2 zo zápasu záverečného kola Premier League sezóny 2011/2012 proti Queens Park Rangers.

Ním rozhodol o titule pre City a neumožnil radovať sa z úspechu mestskému rivalovi United.

"Bol jedným z hráčov, ktorí dokázali tento klub posunuť vpred. Mali sme šťastie, že sme mohli pracovať s niekým takým. Ja a aj všetci hráči, ktorí prišli potom," zaspomínal si Guardiola.

Barcelona túži po mladších

Na margo potenciálneho príchodu Agüera sa z európskych gigantov zatiaľ vyjadrila len Barcelona. Tréner Kataláncov Ronald Koeman uviedol, že skúsený útočník nefiguruje na zozname priorít najvyššie.

Pred útočníkom, ktorý v lete oslávi svoje 33. narodeniny, sa nachádza až trio mladších kolegov - Nór Erling Haaland z Borussie Dortmund, Holanďan Memphis Depay z Olympique Lyon a Belgičan Romelu Lukaku z Interu Miláno.

"Koeman si uvedomuje, že o 20-ročného Haalanda je obrovský záujem aj v iných európskych veľkokluboch, ktoré majú aktuálne väčšiu ekonomickú silu ako FC Barcelona.

Čo sa týka Romela Lukakua, ten má skvelú sezónu v Interi Miláno, ale rovnako skôr namierené do Premier League ako do Španielska.

Je tu ešte Memphis Depay, o ktorého sa Koeman zaujíma už od svojho príchodu do Barcelony. Nie je to typický stredný útočník, ale môže hrať na viacerých ofenzívnych pozíciách. V Lyone sa mu končí kontrakt a Koeman ho ako krajana pozná veľmi dobre," zamyslel sa španielsky web mundodeportivo.com a na margo Agüera dodal:

"V Manchestri City za 10 rokov nastrieľal obrovský počet gólov, ale v júni bude mať už 33 rokov. Má veľké skúsenosti aj kvalitu, Barcelona však chce mladší ročník do útoku."

Agüero v argentínskej reprezentácii, často po boku barcelonskej hviezdy Lionela Messiho, odohral 97 zápasov a strelil 41 gólov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Nečakane sa priplietol do boja veľkoklubov. Agüera lanári jeho bývalý tréner