Sejna so Suchým sú králi Európy

Peter Sejna (za brankárom s číslom 13) strieľa Magnitogorsku druhý gól zápasu.
Peter Sejna (za brankárom s číslom 13) strieľa Magnitogorsku druhý gól zápasu. (Autor: FOTO - TASR)
Sportnet|29. jan 2009 o 20:06

Hokejový svet by konečne mal viac uznávať Nationalligu, tvrdí slovenský obranca.

ZÜRICH, BRATISLAVA. Bohaté kluby z východu Omsk, Dinamo Moskva, Kazaň a Magnitogorsk vyhrali na turnaji v Petrohrade posledné štyri ročníky Európskeho pohára majstrov a ruské tímy Ufa s Magnitogorskom boli najväčšími favoritmi aj v novozaloženej Lige majstrov. Až potom pripadali do úvahy tímy z ďalších hokejových veľmocí – zo Švédska, z Fínska či Česka.

Stalo sa, čo nikto nečakal: titul aj prémiu 1 milión eur vybojoval ZSC Lions Zürich. Po remíze 2:2 v Magnitogorsku rozdrvil švajčiarsky majster vo finálovej odvete ruský tím 5:0.

Jedným gólom sa v stredu večer na vysokom víťazstve Zürichu podieľal slovenský útočník Peter Sejna, asistenciu si pripísal obranca Radoslav Suchý.

Zápis do histórie

Mužstvu ZSC Lions neverilo ani vedenie klubu, a tak domácu 10-tisícovú arénu Hallenstadion v Zürichu objednalo len na základnú časť Ligy majstrov. Keď tím postúpil do semifinále proti fínskemu Espoo, domáci zápas musel odohrať v menšej 6-tisícovej hale v susednom Rapperswile.

Značnú sumu 600-tisíc eur (rozdiel na vstupnom plus ďalšie náklady) stratil zürišský tím ešte raz – vo finále s Magnitogorskom, ale nakoniec ju rád oželel.

Európska hokejová liga sa v rôznych podobách hrá od roku 1965 a švajčiarsky klub ju vyhral po prvý raz.

„Keď sme sa zo základnej skupiny dostali cez českého majstra Slaviu Praha, tak sme si povedali – a prečo by sme nemohli ísť ďalej aj cez fínske Espoo?“ osviežil si pamäť na prvú fázu Ligy majstrov slovenský útočník Peter Sejna.

Mužstvo sa zomklo

„Dostali sme sa do finále, naše sebavedomie narástlo. Tak prečo nie aj cez Magnitogorsk? Všetko perfektne fungovalo, mužstvo sa nevídane zomklo a s dobrou taktikou sme uspeli aj vo finále proti favoritovi.“

Mikulášsky rodák Sejna si zahral v NHL za St. Louis, prvý gól dal v apríli 2003 v zápase s Coloradom slávnemu Patrickovi Royovi, predtým sa stal prvým Európanom s trofejou Hobeya Bakera pre najlepšieho hráča z univerzitných tímov, má bronzovú medailu z majstrovstiev sveta 2003. Predsa však čerstvý úspech mu trochu vyrazil dych.

„To nikto nečakal, ani ja. Určite je to jeden z vrcholov mojej kariéry,“ povedal dojatý do telefónu po oslavách prvenstva v Lige majstrov.

„Titul by som venoval rodičom, otec bol pri mojich prvých krokoch.“

Sejna očakáva s americkou manželkou Amandou na jar prvý prírastok v rodine, a tak sa reprezentačnému trénerovi Jánovi Filcovi ospravedlnil, aby s ním nerátal na majstrovstvách sveta 2009.

Suchý sa nemusí báť syna

„Po dlhšom čase môžem prísť domov a nemusím sa báť negatívnej reakcie môjho päťročného syna Markusa. On je mojím najväčším kritikom,“ s úsmevom prezradil skúsený obranca Zürichu Suchý.

„Po prehratom ligovom zápase ma zvykne vítať otázkou: Oco, čo to má znamenať? A najlepšie sa cíti v šatni medzi mojimi spoluhráčmi. Už korčuľuje, chce byť hokejistom. Azda aj on sa dopracuje k podobnému úspechu.“

Radoslav Suchý po šiestich rokoch v NHL našiel s famíliou šťastie pod Alpami, zmluvu má ešte na ďalšiu sezónu 2009 – 2010.

Potom starší syn nastupuje do školy, rodina sa chce vrátiť do Popradu.

„Reprezentačnú kariéru som uzavrel po MS 2005, nič na tom nezmení ani prvenstvo v Lige majstrov,“ doplnil skúsený obranca.

„Dúfam, že hokejový svet už konečne viac začne uznávať švajčiarsku Nationalligu. Má veľmi dobrú úroveň, k čomu prispievame aj my – legionári.“

Víťaz Ligy majstrov by sa mal na budúci rok stretnúť s novým držiteľom Stanley Cupu o Victoria Cup.

Zürich SC Lions - Metallurg Magnitogorsk 5:0 (1:0, 1:0, 3:0)

Góly: 18. Down (Pittis, Trudel), 35. SEJNA (Wichser, SUCHÝ), 49. Seger (Pittis, Monnet), 50. Alston (Geering, Monnet), 58. Trudel (Pittis, Down).

Vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 39:25. Rozhodovali: Levonen, Laaksonen - Kekalainen, Jussi (všetci Fínsko).

Zürich: Sulander - SUCHÝ, Blindenbacher, Seger, D. Schnyder, Geering, Schelling, Gloor - Wichser, Gardner, SEJNA - Pittis, Trudel, Down - Monnet, Bastl, Alston - Grauwiler, Krutov, Kamber - Bühler

Magnitogorsk: Proskurjakov - Aťušov, Varlamov, Malenkich, Birjukov, Ibragimov, Bulin - Marek, Kudrna, Rolinek - I. Mirnov, Platonov, Kajgorodov - Zavaruchin, S. Čistov, Chlystov - Puškarev, Jermolajev, J. Fiodorov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Sejna so Suchým sú králi Európy