Šéf svetového lyžovania: O Johaugovej nevine mám pochybnosti

Vlani sa Therese Johaugová tešila z celkového víťazstva vo Svetovom pohári, teraz má problém.
Vlani sa Therese Johaugová tešila z celkového víťazstva vo Svetovom pohári, teraz má problém. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. okt 2016 o 11:48

Víťazke Svetového pohára hrozí za doping až štvorročný dištanc.

BRATISLAVA. Šéf svetového lyžovania Gian-Franco Kasper má pochybnosti o príbehu, ktorým bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová vysvetlila svoj dopingový prípad.

Obhajkyňa celkového prvenstva vo Svetovom pohári, štvornásobná majsterka sveta v individuálnych disciplínach a členka zlatej olympijskej štafety z Vancouveru 2010 na 4x5 kilometrov mala v auguste po kontrole v Taliansku nepriaznivý analytický výsledok.

Tvrdí, že steroid klostebol sa do jej tela dostal cez krém na pery, ktorý jej poskytol lekár reprezentačného tímu Fredrik Bendiksen. Národná antidopingová agentúra jej predbežne na dva mesiace zastavila súťažnú činnosť až do vyriešenia prípadu.

"Nevidel som žiadne dôkazy. To bude úloha pre expertov, aby rozhodli, či je to možné. Ja mám pochybnosti. Čakám na fakty," povedal prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) pre nórsky denník Dagbladet.

Citoval ho web insidethegames.biz.

Therese Johaugová prichádza na tlačovú konferenciu, na ktorej oznámila, že mala pozitívny dopingový test.
Therese Johaugová prichádza na tlačovú konferenciu, na ktorej oznámila, že mala pozitívny dopingový test. (Autor: TASR/AP)
Therese Johaugová mala na tlačovej konferencii slzy v očiach.
Therese Johaugová mala na tlačovej konferencii slzy v očiach. (Autor: TASR/AP)

Podľa Švajčiara čaká na Johaugovú v prípade viny dištanc na štyri roky. "Teraz je to primárne nórska záležitosť, oni musia nájsť riešenie. FIS alebo Svetová antidopingová agentúra sa následne môžu odvolať," vyhlásil Kasper.

Prezident Nórskej lyžiarskej federácie Erik Röste s jeho slovami nesúhlasí: "Ak prezidenta FIS správne citovali, som z jeho slov prekvapený a sklamaný. Mali by sme rešpektovať prezumpciu neviny."

Johaugovú suspendovali do 18. decembra. Prvé preteky Svetového pohára bežcov na lyžiach sú na programe 26. - 27. novembra vo fínskej Ruke. Seriál pokračuje podujatím v nórskom Lillehammeri 2. - 4. decembra a do 18. decembra sa uskutočnia ešte zastávky vo švajčiarskom Davose a francúzskom La Clusaze.

Johaugová má za sebou skvelú sezónu. Vlani napríklad suverénne ovládla aj seriál Tour de Ski.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Šéf svetového lyžovania: O Johaugovej nevine mám pochybnosti