Rozhodca, ktorý vylúčil Sagana: Potrebujeme video ako vo futbale

Petra Sagana (vľavo) vylúčili z Tour de France 2017 po štvrtej etape za to, že mal spôsobiť pád Marka Cavendisha.
Petra Sagana (vľavo) vylúčili z Tour de France 2017 po štvrtej etape za to, že mal spôsobiť pád Marka Cavendisha. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. júl 2017 o 09:15

Mám pocit, že čokoľvek by sme ako rozhodcovia urobili, nebolo by nikdy dobré, skonštatoval Philippe Marien.

BRUSEL. Šéf tímu rozhodcov, ktorý vylúčil Petra Sagana z Tour de France, priznal, že by bolo najlepšie, keby aj v cyklistike mali rozhodcovia k dispozícii videotechniku, ako je to vo futbale či v tenise.

"Malo by to byť tak, ako to je vo futbale. Videorozhodca by mal sledovať šprinty v televízii a rozhodnutie by mohol prijať prakticky ihneď. Nie neskôr, ako sa to teraz deje v takýchto prípadoch," reagoval 52-ročný Philippe Marien pre belgický denník Het Nieuwsblad.

Majstra sveta rozhodcovia vylúčili po štvrtej etape na Tour de France pre neregulárny šprint a ohrozenie ďalších pretekárov. S tým sa nevedeli zmieriť fanúšikovia z celého sveta a rozhodnutie kritizovali.

Marien: Vylúčili sme ho hneď, tresty neboli dva

Rozhodcovia pri posudzovaní sporného momentu podľa všetkého nemali toľko možností ako verejnosť.

Fanúšikovia z množstva videozáznamov z rôznych uhlov na internete videli, že Brit Mark Cavendish padal už predtým, než smerom k nemu vysunul Sagan svoj lakeť. Nebol v tom teda zámer, ako to vyzeralo na prvých záberoch.

Marien vyjadril nádej, že Medzinárodná cyklistická únia v budúcnosti začne využívať videorozhodcov na posudzovanie takýchto situácií, aby sa mohli prijímať správne rozhodnutia.

Belgičan síce nepriznal, že by rozhodnutie bolo chybné, nepriamo to však naznačil práve potrebou videorozhodcu. Ak budú mať v cyklistike rozhodcovia také vymoženosti, akým je jastrabie oko v tenise, priestor na zlé rozhodnutia bude mizivý.

"UCI mi prisľúbila, že sa týmto návrhom bude zaoberať," tvrdí.

Belgičan rovnako vyvrátil tvrdenie, že by rozhodcovia dali najskôr majstrovi sveta miernejší trest a až následne rozhodli, že ho z Tour vylúčia. Na oficiálnej stránke pretekov najskôr Petrovi Saganovi pribudla časová a bodová penalizácia.

Až po hodine Marien oznámil, že Sagana vylúčili pre neregulárny šprint a ohrozenie ďalších pretekárov.

Mám z toho pocit, že čokoľvek by sme ako rozhodcovia urobili, nebolo by nikdy dobré.


Philippe Marien, hlavný rozhodca Tour de France 2017

"Radili sme sa o možnostiach, ktoré sme však verejne nikde neoznámili. Rozhodnutie bolo napokon len jediné - to o diskvalifikácii Petra Sagana," uviedol Marien, cituje ho aj špecializovaný web Cyclingnews.

Tour de France je monštrom v popularite

Belgičan bol na Tour de France šéfom rozhodcov po druhý raz. Vrchným komisárom jury bol už aj na Giro d´Italia a tiež na posledných dvoch olympijských hrách.

Priznal však, že dosiaľ nikdy vo svojej kariére sa nestretol s takým výrazne nesúhlasným postojom fanúšikov, ako teraz po diskvalifikácii Sagana.

"Keď sme vydali rozhodnutie o jeho vylúčení, dostal som správu od dobrého priateľa v znení: Nepozeraj sa na televíziu, nečítaj noviny ani emaily, a tiež nesleduj facebook či twitter," prezradil Belgičan.

"Ja sám som dostal množstvo emailov z celého sveta. Mám z toho pocit, že čokoľvek by sme ako rozhodcovia urobili, nebolo by nikdy dobré."

Peter Sagan (vľavo) šprintuje po tom, ako po súboji pri bariérach spadol Mark Cavendish.
Peter Sagan (vľavo) šprintuje po tom, ako po súboji pri bariérach spadol Mark Cavendish. (Autor: TASR/AP)

Philippe Marien bol hlavným rozhodcom na Tour de France v roku 2011. V tejto súvislosti pridal postreh, ako sa za šesť rokov tieto preteky zmenili v očiach fanúšikov.

Tour sa podľa jeho slov stala monštrom v popularite, vyplýva to najmä z neúmerného nárastu reakcií ľudí napríklad na twitteri. "Každý má svoj názor, každý si chce to svoje povedať a najviac píšu tí, ktorí nie sú priamo zainteresovaní."

Sagan s rozhodnutím nesúhlasil

Päťnásobný víťaz bodovacej súťaže Peter Sagan vo vyhlásení po svojom konci na Tour de France 2017 uviedol, že rozhodnutie o vylúčení akceptuje, ale nesúhlasí s ním. Neskôr to zopakoval pre belgickú aj nemeckú televíziu.

Sagan pokračuje v sezóne 2017 už túto sobotu neďaleko slovenských hraníc, keď sa predstaví na etapových pretekoch Okolo Poľska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Rozhodca, ktorý vylúčil Sagana: Potrebujeme video ako vo futbale