Schildová je majsterkou sveta v slalome, Zuzulová deviata

Veronika Zuzulová počas prvého kola slalomu na svetovom šampionáte.
Veronika Zuzulová počas prvého kola slalomu na svetovom šampionáte. (Autor: SITA/AP)
SITA|19. feb 2011 o 11:05

Posun o sedem miest v porovnaní s 1. kolom. Veronika Zuzulová skončila v slalome na na MS v Ga-PA deviatej priečke.


GARMISCH-PARTENKIRCHEN. Slovenská reprezentantka Veronika Zuzulová obsadila 9. miesto v sobotňajšom slalome žien na majstrovstvách sveta v alpských lyžiarskych disciplínach v nemeckom Garmisch-Partenkirchene.

Zuzulová doplatila na slabšiu prvú jazdu, po ktorej sa usadila až na 16. mieste s vyše dve a polsekundovou stratou za líderkou Marlies Schildovou. Tretí najrýchlejší čas 2. kola ambicióznej Slovenke napokon stačil na posun do prvej desiatky.

V nej síce figurovala najprv na 10. priečke, ale keďže Fínku Tanju Poutiainenovú dodatočne čaká diskvalifikácia, Zuzulová sa posunie na výslednú 9. pozíciu. Vo svojom štvrtom slalomovom štarte na majstrovstvách sveta dosiahla 26-ročná Bratislavčanka najlepšie umiestnenie.

Doteraz ním bolo 13. miesto spred štyroch rokov zo švédskeho Aare. Druhá Slovenka v štartovej listine 2. kola Jana Gantnerová obsadila 25. miesto, keď po tom prvom uzatvárala hornú tridsiatku.

Druhé kolo už sklamanie neprinieslo

"Bola som po prvom kole trochu sklamaná, ale v druhej jazde to už bolo lepšie. Druhé kolo bolo viac zatočenejšie ako to prvé. Myslela som si, že to bude viac mäkké, ale trať vydržala," uviedla Veronika Zuzulová v prvom interview v cieli pre Eurosport. Neskôr pred slovenskými médiami dodala:

"Som spokojná najmä s druhým kolom, ktoré bolo postavené viac technickejšie. Vyhovovalo mi, že horná pasáž bola trochu viac zatvorená. Možno sa dalo pridať ešte v dolnej časti trate, ale teraz je už zbytočné rozmýšľať, kde sa dalo a kde nie. Jednoznačne však v prvom kole som mala byť lepšia. Kým po obrovskom slalome som mala veľmi dobrý pocit, po prvom kole slalomu to nebolo najlepšie, ale druhé to vylepšilo.

"Nie som úplne spokojná. Stalo sa totiž to isté, čo na zimných olympijských hrách vo Vancouvri. Opäť postavili medzi bránkami veľké rozostupy, čo nie je moja silná stránka. Bola som dlho v oblúku, stálo ma to čas. K tomu sa pridali aj chybičky, takže k spokojnosti mám ďaleko," hodnotila Jana Gantnerová.

Titul pre Schildovú

Majsterkou sveta na Gudibergu sa stala podľa predpokladov Rakúšanka Marlies Schildová. Víťazka piatich tohtosezónnych slalomov a vedúca žena hodnotenia disciplíny vo Svetovom pohári Schildová potvrdila svoju líderskú pozíciu z 1. kola a na zlato jej stačila aj siedma najrýchlejšia druhá jazda.

Schildová má vo Svetovom pohári na konte 26 slalomových prvenstiev, ale na svetovom šampionáte triumfovala v najtočivejšej disciplíne prvýkrát. Zároveň získala prvé zlato pre Rakúsko v slalome žien od MS 1993 a celkovo už štvrté na práve vrcholiacom šampionáte v Ga-Pa.

Striebro tiež putuje do Rakúska zásluhou Kathrin Zettelovej (+0,34) a bronz si vybojovala Švédka Maria Pietiläová-Holmnerová (+0,65). Bez medaily na nepopulárnom 4. mieste zostala obhajkyňa titulu, domáca lokálmatadorka Maria Rieschová.

"Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo zvíťaziť. Bolo to veľmi, veľmi náročné a veľký boj, lebo na ťažkej trati som sa nevyhla chybám. Vďaka patrí celému môjmu tímu, ktorý ma dokázal pripraviť na preteky najpriek nie najlepšiemu stavu po zranení Benniho. Telefonovali sme spolu, je mu už, dúfam, lepšie," komentovala zlatá slalomárka Marlies Schildová, ktorá je v súkromí partnerkou Benjamina Raicha.

"Robila som, čo sa dalo, ale nakoniec sa musím zmieriť s tým, že som bez medaily. Stratila som na náročnej trati viackrát rytmus a celkovo som nemala dostatočne natrénované," prezradila Maria Rieschová, ktorá počas MS v Ga-Pa prekonala chrípkové ochorenie a to poznačilo jej výkonnosť.

MS, Slalom žien (1. + 2. kolo):

1. Marlies Schildová (Rak.) 1:45,79 min (52,69 +53,10), 2. Kathrin Zettelová (Rak.) +0,34, 3. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +0,65, 4. Maria Rieschová (Nem.) +1,34, 5. Tina Mazeová (Slovin.) +1,76, 6. Manuela Moelggová (Tal.) +1,86, 7. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,05, 8. Nastasia Noensová (Fr.) +2,39, 9. Veronika Zuzulová (SR) +2,40, 10. Irene Curtoniová (Tal.) +2,71,...25. Jana Gantnerová (SR) +6,24.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Schildová je majsterkou sveta v slalome, Zuzulová deviata