05.02.2022 00:00
Deň 1
Peking 2022
Koniec

Ninis nešiel bez chýb. Môže však pomýšľať na svoj najlepší výsledok

Slovenský sánkar Jozef Ninis počas ZOH v Pekingu 2022.
Slovenský sánkar Jozef Ninis počas ZOH v Pekingu 2022. (Autor: TASR)
SITA|5. feb 2022 o 15:25 (aktualizované 5. feb 2022 o 17:15)

V akcii bol aj olympijský debutant Marián Skupek.

Sánkovanie na ZOH 2022

Individuálna súťaž mužov:

PEKING. Nemec Johannes Ludwig je po prvých dvoch jazdách lídrom súťaže sánkarov na zimných olympijských hrách v čínskom Pekingu.

Skúsený 35-ročný obhajca bronzu v stredisku Jen-čching v prvom kole dosiahol rekord trate, v druhom o osem tisícin sekundy zaostal za Rakúšanom Wolfgangom Kindlom. Ten je priebežne druhý s mankom 39 tisícin sekundy.

Tretia priečka patrí Talianovi Dominikovi Fischnalerovi (+0,304 s), ktorý v oboch sobotňajších kolách dosiahol tretí najlepší čas.

Súčasťou tejto súťaže sú aj dvaja Slováci - Jozef Ninis je po prvom súťažnom dni na 16. priečke (+2,468 s) a Mariánovi Skupekovi patrí 26. pozícia (+3,431 s).

Pokračovanie súťaže je na programe v nedeľu 6. februára 2022 od 12.30 h SEČ. Tretie kolo absolvujú ešte všetci pretekári, štvrtú jazdu len najlepšia dvadsiatka.

Slovenský sánkar Marián Skupek počas jazdy.
Slovenský sánkar Marián Skupek počas jazdy. (Autor: TASR)

Ninis: Bojoval som s tým celý týždeň

Po prvom kole bol skúsený Jozef Ninis osemnásty s mankom 1,142 s na vedúceho Ludwiga, debutant na tomto fóre Marián Skupek strácal 1,893 s a patrila mu 26. stupienok. Prvú jazdu absolvovalo spolu 34 pretekárov.

Ninisovi nevyšla ani druhá jazda, v jej druhej polovici mal na trati veľké problémy a v porovnaní s prvým kolom dosiahol o takmer pol sekundy horší čas, no v celkovej klasifikácii sa posunul o dve priečky nahor. Skupek sa prezentoval veľmi podobným časom v porovnaní s prvým kolom a udržal sa na 26. poste.

Ninis urobil chybu v závere druhej jazdy, keď nezvládol zákrutu a musel vyrovnávať sánky. Pochopiteľne ho tento moment veľmi mrzel.

"Je to tam problematické, spájajú sa tam tri zákruty, ľad je pekne vybrúsený, je tam najväčšia rýchlosť. Stačí tam malý posun a sánky idú do šmyku.

Bojoval som s tým celý týždeň. Boli sme sa aj s Majom Skupekom na ten úsek pozrieť, ale pri tej rýchlosti je to ťažké odhadnúť. Sánky sa posunú a už to nedrží. Ale je to moja chyba," uviedol pre TASR slovenský olympionik.

Ninis po prvých dvoch tréningových jazdách bojoval aj so sánkami, ktoré musel upraviť. Ale napokon priznal, že to nebol podstatný problém:

"Myslel som, že sú na vine sánky, ale stačilo sa len uvoľniť a nechať ich ísť. Poradil som si so včerajškom a veril som, že to vyjde aj dnes."

Je čo zlepšovať, tvrdí Skupek

Aj Skupek mal problém so zákrutami na konci toboganu.

"Obe moje jazdy mohli určite lepšie, v oboch som urobil chybu. Inak to bolo bez väčších problémov. Predtým mi nešiel štart, teraz to bolo určite lepšie, ale je čo zlepšovať. Budem sa snažiť vylepšiť to v zajtrajšej jazde.

V tom spodnom úseku som urobil chyby, ale majú tam problémy aj ostatní pretekári. S trénermi si to zanalyzujeme a budeme sa snažiť napraviť to," zhodnotil.

"Je to stále len polovica pretekov a budem bojovať najviac ako viem. Pevne verím, že sa dostanem aj do štvrtej jazdy," dodal Ninis.

Doterajším individuálnym maximom Jozefa Ninisa pod piatimi kruhmi je 20. priečka zo Soči 2014. V Turíne 2006 obsadil 22. pozíciu, vo Vancouveri 2010 ho klasifikovali na 24. stupienku a v Pjongčangu 2018 na 25. poste.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Sánkovanie»Ninis nešiel bez chýb. Môže však pomýšľať na svoj najlepší výsledok