Sagana milujú aj v Belgicku. Je milý a zábavný, tvrdia tamojší fanúšikovia

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány|9. okt 2016 o 23:05

V nedeľu odštartovali majstrovstvá sveta v cyklistike. Do katarskej Dauhy prišli už na časovky družstiev mužov a žien fanúšikovia z rôznych krajín Európy.

DAUHA. Nie je to ako na Okolo Flámska či na Tour de France. Pri ochranných bariérach, ktoré lemujú trať, si človek bez problémov nájde svoje miesto.

Tribúna, ktorú organizátori postavili asi dvesto metrov pred cieľom, zíva prázdnotou. V jednom okamihu na nej sedí len jeden divák.

Keď však z úst hlásateľa v reproduktoroch zaznie meno Alexander Kristoff, skupina štyroch nórskych fanúšikov začne burácať.

Všetci zborovo kričia a hrdo mávajú národnými vlajkami.

„Prišli sme sem povzbudiť našich cyklistov. Spojili sme to s dovolenkou. Zostaneme tu štrnásť dní,“ hovorí Per Gunnar Hansen.

Oblečený v nórskom drese pozorne študuje štartovú listinu.

Teplota vzduchu presahuje tridsaťpäť stupňov. Na Perle Kataru, umelo vytvorenom ostrove, ktorý je symbolom Dauhy a na ktorom finišujú všetky súťaže majstrovstiev sveta, panuje bezvetrie.

Je veľmi dusno, ťažko sa dýcha. Aj tí, ktorí sa prišli pozrieť na preteky, si hľadajú miesto v tieni paliem.

Nóri, hoci pricestovali zo severu Európy, však zostávajú na slnku. „Žiadny problém,“ reaguje na zmienku o počasí Hansen. „A cyklisti? Veď aj na iných pretekoch jazdia v podobne vysokých teplotách.“

Nešli, lebo by nemohli piť pivo

„Je príliš horúco,“ oponuje Hilde Van Rompaeyová. Spolu s manželom sa usádza na tribúne, ktorá sa postupne zaplňuje.

Majstrovstvá sveta v cyklistike - 1. deň: fotogaléria

13.10.2016

Okolo prechádza dvojica mladých ľudí v lotyšských farbách, obďaleč fanúšička drží holandskú zástavu. Blízko je počuť ruštinu.

„Možno mohli šampionát presunúť na neskôr. Preteky Okolo Kataru sa jazdia kvôli prijateľnejším teplotám vo februári,“ dodáva jej muž Franz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagana milujú aj v Belgicku. Je milý a zábavný, tvrdia tamojší fanúšikovia