Sagan s Borou skončili siedmi v tímovej časovke, Cavendish spadol

Sto štvrtý ročník Tour de France sa začal individuálnou časovkou na 14 kilometrov v nemeckom Düsseldorfe.
Sto štvrtý ročník Tour de France sa začal individuálnou časovkou na 14 kilometrov v nemeckom Düsseldorfe. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|7. mar 2018 o 00:00

Triumfoval tím BMC Racing.

Tirreno-Adriatico 2018 - výsledky:

Tímová časovka: Lido di Camaiore - Lido di Camaiore (21,5 km):

1.BMC Racing22:19 min
2.Mitchelton-Scott+4 s
3.Team Sky+9
4.Quick-Step Floors+15
5.Sunweb+25
6.Kaťuša-Alpecin+28
7.Bora-Hansgrohe+30

Poradie po 1. etape - Tirreno-Adriatico 2018 >>>

LIDO DI CAMAIORE. Víťazom úvodnej etapy cyklistických pretekov Tirreno-Adriatico, tímovej časovky na 21,5 km so štartom aj cieľom v Lido di Camaiore, sa stalo družstvo BMC Racing.

Americký tím so švajčiarskym zázemím triumfoval s náskokom 4 sekundy pred družstvom Mitchelton-Scott a 9 sekúnd pred Team Sky.

Nemecké zoskupenie Bora-Hansgrohe so Slovákom Petrom Saganom obsadilo 7. priečku s odstupom 30 sekúnd na víťazný BMC Racing. V tímovej časovke s rovinovým profilom, ale s nepríjemným vetrom, sa predstavilo 22 tímov.

"Tirreno-Adriatico mám veľmi rád, keďže sme v Taliansku a ja som doma. Bez Richieho Porteho nemáme určeného konkrétneho lídra pre celkovú klasifikáciu, ale ktovie, možno sa ním stanem práve ja. Máme však aj Grega van Avermaeta, takže uvidíme ako sa to bude odvíjať deň po dni.

Prví štyria jazdci Bora-Hansgrohe na cieľovej čiare, čiže Maciej Bodnar, Rafal Majka, Davide Formolo a Peter Sagan, pôjdu do 2. etapy s odstupom 30 sekúnd.

"Bol to pre nás v tíme dobrý deň. Vedeli sme, že to bude náročné proti silným súperom, ale sme spokojní. Myslím si, že BORA-hansgrohe sa výrazne zlepšila v porovnaní s minulým rokom, najmä v časovkách sme urobili krok dopredu.

Tvrdá práca našich koučov a pretekárov aj v mimosezónnom období sa vypláca. Tirreno-Adriatico sú dlhé a náročné preteky, ale úvod nám vyšiel," uviedol Peter Sagan podľa tímového webu bora-hansgrohe.com.

Čo sa týka dnešnej časovky, bola náročná pre všetkých rovnako, ale snažili sme sa tlačiť na plyn až do konca. Neviem, či v závere fúkalo menej, ale sme šťastní, že sme zvíťazili," povedal Damiano Caruso, cituje ho portál Cyclingnews.

Prvým lídrom priebežnej celkovej klasifikácie sa stal člen tímu BMC Racing Talian Damiano Caruso. Práve Caruso si oblečie modrý dres do utorkovej 2. etapy, ktorá bude merať 167 km a povedie z Camaiore do Follonica.

Za Carusom nasledujú v rovnakom čase jeho traja tímoví kolegovia - Austrálčania Rohan Dennis a Patrick Bevin a tiež Belgičan Greg van Avermaet.

Peter Sagan je líder tímu Bora-Hansgrohe a zároveň jediný Slovák na Tirreno-Adriatico. Od roku 2012 ani raz nechýbal na Pretekoch dvoch morí a predviedol dovedna sedem víťazných etapových koncoviek.

Predvlani útočil aj na celkový triumf, ktorý mu o jedinú sekundu vyfúkol veľký rival Van Avermaet.

Poradie po 1. etape:

1.Damiano CarusoTalianskoBMC Racing22:19 min
2.Rohan DennisAustráliaBMC Racing+0
3.Patrick BevinAustráliaBMC Racing+0
4.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing+0
5.Luke DurbridgeAustráliaMitchelton-Scott+4 s
33.Peter SaganSlovenskoBora-Hansgrohe+30 s

Online prenos: Tirreno - Adriatico 2018, 1. etapa (Peter Sagan)

Cyklistika
07.03.2018 o 14:00
Tirreno Adriatico - 1. etapa
1. BMC Racing
Ukončený
Prenos
Víťazom prvej etapy 53. ročníka cyklistikcých pretekov Tirreno-Adriatico, ktorou bola tímová časovka na 21,5 kiometra, sa stalo zoskupenie BMC Racing, ktoré tak obhájilo svoj vlaňajší triumf z tejto etapy. Peter Sagan so svojimi kolegami zo zoskupenia Bora-hansgrohe stratil na víťaza presne 30 sekúnd, čo im stačilo na 6. priečku. Zajtra už cyklistov čaká prvá "klasická" rovinatá etapa, v ktorej by sa mal do boja o víťazstvo zapojiť aj Peter Sagan. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem vám pekný zvyšok dňa!
Prvá etapa Tirreno-Adriatico 2018 sa práve v tejto chvíli skončila!
Cieľ
importantTeam Sunweb prišiel do cieľa s časom 22:44, čo činí stratu na najlepších až 25 sekúnd. Víťazom 1. etapy Tirreno-Adriatico 2018 sa tak stalo zoskupenie BMC RACING!
Cieľ
importantBora-hansgrohe je v cieli. Peter Sagan so svojimi spolujazdcami dosiahol čas 22:49, na konkurentov z BMC Racing stratili presne pol minúty, čo ich radí na priebežnú šiestu priečku. Keďže na trati zostávajú už len cyklisti Teamu Sunweb, znamená to, že Sagan a spol. dnes obsadia prinajhoršom 7. miesto.
Cieľ
Svoj časomer už zastavili aj cyklisti v drese FDJ, ktorých výsledný čas má hodnotu 23:13 minút a 54-sekundová strata ich radí tesne za priebežnú najlepšiu desiatku výsledkovej listiny.

Cieľ
Tím Lotto Soudal nemá vo svojej zostave na týchto pretekoch žiadneho špecialistu na jazdu proti chronometru, a tak je ich 58-sekundová strata v cieli veľmi dobrým výsledkom.
Cieľ
Trek-Segafredo predviedlo veľmi sympatický výkon na trati dlhej 21,5 kilometra, keď cyklisti tohto zoskupenia prišli do cieľa so stratou 39 sekúnd na aktuálneho lídra, čo im stačí na priebežné 6. miesto.
Štart
Medzitým sa na trať vydal aj posledný tím – aktuálni majstri sveta v tímovej časovke Team Sunweb, ktorých jednoznačným lídrom je Tom Dumoulin. Tak uvidíme, ako budú schopní konkurovať zatiaľ najkvalitnejšiemu času tímu BMC Racing.
Cieľ
Cyklisti Quick Step Floors majú dnešnú etapu za sebou, za súpermi z BMC Racing zaostali o 15 sekúnd, čo im priebežne stačí na 4. priečku.
Cieľ
Lotto NL-Jumbo prišlo do cieľa na priebežnom deviatom mieste, za týmto zoskupením by sa už cieľovou páskou mali prehnať aj cyklisti v dresoch Quick-Step Floors.

Cieľ
importantDočkali sme sa. Na trať sa v tejto chvíli vydáva aj zoskupenie Bora-hansgrohe vo svojom strede s Petrom Saganom. Slovenskému Tourminatrovoi budú na týchto pretekoch robiť spoločnosť napríklad Maciej Bodnar, Rafal Majka či Leopold König. Tak držme tímu okolo trojnásobného majstra sveta palce.
Cieľ
importantSkvelý výkon tímu BMC Racing! Toto zoskupenie síce na trati "stratilo" niekoľko svojich jazdcov, napriek tomu sa dostáva do priebežného vedenia, keď doterajší najlepší čas Mitcheltonu Scott výkonom 22:19 minút prekonalo o štyri sekundy!
Cieľ
Cieľom už "prefrčala" aj zostava kazašského Teamu Astana, ktorá sa v priebežnom poradí zaraďuje so stratou 49 sekúnd na priebežne vedúci Mitchelton-Scott momentálne na 8. miesto.
Štart
Za spomínaným Quick-Step Floors vyštartovali do dnešných pretekov o päť minút neskôr cyklisti zoskupení Trek – Segafredo a Lotto Soudal.
Cieľ
Po zmene na čele priebežného poradia si zrekapitulujme poradie v cieli:
1. Mitchelton-Scott 22:23 minút
2. Team Sky +00:05
3. Katusha-Alpecin +00:24
4. UAE Team Emirates +00:41
5. EF Education First-Drapac +00:41
6. Bahrain-Merida +00:45
7. Movistar Team +00:46
8. AG2R La Mondiale +01:00
9. Dimension Data +01:12
10. Israel Cycling Academy +01:43
Štart
Na štarte sa medzitým objavil jeden z najväčších favoritov QuickStep Floors, ktorý prišiel do Talianska v mimoriadne silnom zložení napríklad so Zdeňkom Štybarom, Bobom Jungelsom či Philippom Gilbertom.
Cieľ
importantNo tak pozor! Máme nového priebežného lídra. Vynikajúci výkon predviedli pretekári Mitchelton-Scott, ktorý časom 22:23 minút prekonali o päť sekúnd výkon Teamu Sky!

Štart
V nasledujúcich momentoch už pôjde do tuhého. Do prvej etapy Tirreno-Adriatico totiž vyrazia už tímy z WorldTour kategórie. Začalo to Teamom Astana, ktorý v tejto chvíli nasleduje celok BMC na čele s Rohanom Dennisom či Gregom van Avermaetom.
Cieľ
Pomerne slušných 21,5 kilometra má za sebou tím Education First – Drapac, ktoré zaznamenalo priebežne tretí najlepší čas z ôsmich zoskupení v cieli, keď na vedúci Team Sky stratilo "len" 36 sekúnd. Vyzerá to však tak, že výkon pretekárov okolo Chrisa Froomea sa bude mimoriadne ťažko prekonávať. Netreba však zabúdať na to, že na štarte ešte čakajú také tímy ako BMC Racing, QuickStep Floors, Bora-hansgrohe či aktuálni majstri sveta v tejto disciplíne Team Sunweb.
Cieľ
No tak toto je komplikácia pre tím Dimension Data. Na týchto pretekoch síce budú hrať prím najmä špecialisty na horské stúpania či "klasikárske" typy etáp, no k slovu sa mal dostať aj Mark Cavendish. Legendárny britský šprintér však niekde na trati nepríjemne spadol a do cieľa prišiel s veľkou stratou za svojimi kolegami poriadne doráňaný.
Cieľ
Cieľovou páskou prešla už aj zostávajúca štvorica pretekárov Bahrainu-Merida, ktorá na trati predstihla napríklad aj Marka Cavendisha z Dimension Data, napriek tomu zaostáva za priebežne vedúcim Teamom Sky o 40 sekúnd.
Cieľ
Úvodnú etapu má za sebou zatiaľ päť tímov a takéto je priebežné poradie:
1. Team Sky 00:22:28
2. Katusha-Alpecin +00:19
3. Movistar Team +00:41
4. AG2R La Mondiale +00:55
5. Nippo-Vini-Fantini-Europa Ovini +01:48
Štart
Zo zoskupení, ktoré sa v najbližších minútach vydajú na trať, sú najzaujímavejšie tímy Spojených arabských emirátov a Mitchelton-Scott, v ostatných prípadoch pôjde o prokontinentálne celky.
Cieľ
Kým sa na štart vydávajú postupne ďalšie celky, môžeme si spomenúť, že AG2R La Mondiale v cieli zaostal za aktuálnym lídrom Sky až o 54 sekúnd, čo je pre Romaina Bardeta skutočne veľká komplikácia do ďalšieho priebehu pretekov.
Štart
Medzitým prvé metre z 53. ročníka Tirreno-Adriatico zdolávajú už aj pretekári v dresoch Bahrain-Merida, Education First – Drapac či Israel Cycling Academy. Peter Sagan so svojimi kolegami z Bora-hansgrohe príde na rad až o 15:40.
Cieľ
V cieli máme zatiaľ prvé dva tímy, Movistar a Tem Sky, lepší čas zatiaľ dosiahlo britské zoskupenie, ktoré sa dostalo do čela s výkonom 22:28 minút.
Štart
Nasledujúcim mužstvom, ktoré sa vydáva na trať je DimensionData, ktorému však chýba v zostave nejaký kvalitnejší časovkár. V nasledujúcich etapách však bude na seba veľkú pozornosť strhávať napríklad Louis Meintjes, Mark Cavendish či Edvald Boasson Hagen.
Štart
Ako piaty z celkového počtu 22 tímov sa na trať dnešnej etapy vydal Team Kaťuša-Alpecin, ktorý sa bude v nasledujúcich dňoch spoliehať v kopcoch na Simona Špilaka, dnes však jeho ťahúňom bude Panzerwagen Tony Martin.
10km
Kamery priameho prenosu si v tejto chvíli vyberajú jedného z najväčších favoritov na dnešného víťazstvo, ktorým je Team Sky. Ten práve prešiel métou 10 kilometrov pred cieľom, čo znamená, že sa nachádza približne v polovici trate.
Štart
Nippo – Vini Fantini – Europa Ovini je jedným z talianskych prokontinentálnych tímov, ktoré dostali práve štartovať na týchto významných etapových pretekoch na domácej pôde. Dnes by nemali mútiť vodu na popredných priečkach, dá sa však očakávať, že v nasledujúcich dňoch uvidíme jeho jazdcov v únikoch dňa.
Štart
Lídrom AG2R La Mondiale by mal byť francúzsky pretekár Romain Bardet, ktorý ale nepatrí medzi najlepších časovkárov v pelotóne, a tak sa bude spoliehať, že dnes na svojich súperov nestratí príliš veľa. Bardet so svojimi kolegami práve vyrážajú zo štartovacej rampy.
Štart
V tejto chvíli sa už na trať dlhú 21,5 kilometra vydáva hviezdami nabité mužstvo Teamu Sky, vo svojom strede s Chrisom Froomeom, Michalom Kwiatkowskim či Geraintom Thomasom.
Štart
Prvým tímom, ktorý sa vydal na trať úvodnej etapy Tirreno-Adriatico, je španielsky Movistar, ktorý má vo svojom strede napríklad Mikela Landu, ale aj pre dnešok veľmi dôležitého muža a kvalitného časovkára Jascu Sütterlina.
Úvodná etapa 53. ročníka cyklistických pretekov Tirreno-Adriatico, ktorou je tímová časovka, práve v tejto chvíli odštartovala!
Vážení fanúšikovia!

Cyklistická jar, to nie sú len tradičné monumentárne klasiky, ale aj atraktívne etapové preteky. Medzi ne už neoddeliteľne patrí aj talianske Tirreno-Adriatico. V ich štartovej listine nájdeme už tradične aj slovenského majstra sveta Petra Sagana. Prvá etapa, ktorou je krátka tímová časovka, sa začína dnes od 14:00.

VLANI DOMINOVALI QUINTANA, JUNGELS ČI SAGAN

Minulý rok priniesol v celkovej klasifikácii očakávaný boj tímových lídrov, do ktorého sa zapojili pretekári ako Primož Roglič, Tom Dumoulin, Geraint Thomas či Thibaut Pinot. Nad všetkými však svojimi výkonmi vyčnieval kolumbijský vrchár Nairo Quintana, ktorý sa do čela celkovej klasifikácie dostal po 4. etape s kopcovitým profilom a cieľom na Monte Terminillo a do konca pretekov už azúrovo modré tričko žiadnemu zo svojich súperov neprepustil. Sympatické výkony však počas podával aj austrálsky časovkársky špecialista Rohan Dennis z amerického zoskupenia BMC Racing. Ten si síce svoj jediný etapový triumf pripísal až v záverečnej jazde proti chronometru, avšak počas celých pretekov sa držal v kontakte s najlepšími vrchármi, čo mu napokon stačilo na konečné druhé miesto. Pódium doplnil pretekár francúzskeho tímu FDJ Thibaut Pinot. Medzi mladými jazdcami dominoval luxemburský jazdec Quick-Step Floors Bob Jungels, najlepším vrchárom sa stal domáci Davide Ballerini z domáceho prokontinentálneho celku Androni–Sidermec–Bottecchia. No a bodovaciu súťaž neovládol nikto iný ako Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta z tímu Bora-hansgrohe získal červené triučko z Tirrena-Adriatica štvrtýkrát za sebou, „bodovačku“ na týchto pretekoch nevyhral len pri svojej premiére v roku 2013.

CHÝBA VLAŇAJŠÍ CELKOVÝ VÍŤAZ, ZAUJÍMAVÉ PROFILY ALE PRILÁKALI VEĽKÚ KONKURENCIU

Na štartovej listine 53. ročníka etapových pretekov Tirreno-Adriatico, ktorý bude celý venovaný tragicky zosnulému talianskemu cyklistovi Michele Scarponimu nájdeme 22 profesionálnych a takzvaných prokontinentálnych celkov zložených vždy zo siedmich pretekárov. Celkovo tak tohto „etapáku“ odštartuje 154 cyklistov. Medzi nimi síce chýba meno vlaňajšieho víťaza celkovej klasifikácie Kolumbijčana Naira Quintanu z tímu Movistar, napriek tomu sa však pretekov zúčastní hneď niekoľko veľkých mien súčasnej svetovej cyklistiky kandidujúcich nielen na dobré umiestnenie v celkovej klasifikácii, ale aj na etapové vavríny. Chýbať nebudú napríklad Rigoberto Uran, Sep Vanmarcke, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Simon Špilak, Primož Roglič či Fabio Aru. Rozhodne obrovskú pozornosť však budú pútať mená ako Christopher Froome, Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas, Vincenzo Nibali, Zdeněk Štybar, Greg van Avermaet či už spomínané duo Rohan Dennis s Bobom Jungelsom, ktoré „mútilo vody“ aj na vlaňajšom ročníku. Najmä v kopcovitých etapách sa však budú chcieť presadiť aj Adam Yates, Miguel Ángel Lopéz, Leopold König či Rafal Majka. Zabudnúť však nemôžeme ani na šprintérov, ktorí by si to mali o víťazstvá rozdať minimálne v dvoch etapách. Medzi nimi púta najväčšiu pozornosť rozhodne meno Petra Sagana. Od rodáka zo Žiliny sa však dá očakávať veľká aktivita vo viacerých etapách, keďže patrí medzi najkomplexnejších cyklistov súčasnosti. V špurtérskych dojazdoch by mali byť jeho najväčšími súpermi Marcel Kittel, Caleb Ewan, Mark Cavendish, Sonny Colbrelli, Daniele Bennati, Jakub Mareczko, Danny van Poppel či Fernando Gaviria. Tento zoznam tak sľubuje obrovský boj o etapový triumf aj v závere možno nie príliš zaujímavých rovinatých či mierne zvlnených etáp.

ÚVODNÁ TÍMOVÁ ČASOVKA ROZDÁ KARTY DO ĎALŠIEHO PRIEBEHU

Už tradičnou prvou etapou pretekov Tirreno-Adriatico je tímová časovka. Tá tohtoročná sa nevyznačuje žiadnym zložitým profilom. Sedemčlenné tímy budú musieť absolvovať trať dlhú len 21,5 kilometra a dosahovať by mali časy niekde okolo 25-26 minút. Štartovacia rampa sa nachádza v prímorskom meste Lido di Camaiore. Odtiaľ sa pretekári vydajú do susedného Forte dei Marmi, kde ich čaká otočka a cesta späť po pobreží Tyrrhenského mora. Dnešná etapa je ako šitá pre tých najkvalitnejších cyklistov na časovkárskych špeciáloch, ktorí sa budú svojim lídrom na celkové poradie snažiť vytvoriť čo najideálnejšiu pozíciu do ďalšieho priebehu pretekov. K veľkým favoritom na etapové víťazstvo musíme zaradiť zoskupenia ako BMC Racing, Quick-Step Floors, Team Sky, Team Sunweb, Lotto NL-Jumbo či Kaťušu Alpecin. Rozhodne bez šancí na kvalitný výsledok však nie sú ani tímy ako Bora-hansgrohe, Education First Drapac, Mitchelton – Scott, či Bahrain Merida.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan s Borou skončili siedmi v tímovej časovke, Cavendish spadol