Sagan má skvelú formu, vo Švajčiarsku vyhral druhú etapu za sebou

Sagan sa obliekol do žltého dresu.
Sagan sa obliekol do žltého dresu. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. jún 2016 o 17:30

Slovák sa presadil v úniku trojčlennej skupiny. Na švajčiarskych cestách dosiahol trináste etapové víťazstvo a je aj celkovým lídrom.

RHEINFELDEN. Úradujúci majster sveta Peter Sagan pokračuje v skvelej forme. V pondelok zvíťazil v tretej etape na pretekoch WorldTour Okolo Švajčiarska.

Dvadsaťšesťročný jazdec tímu Tinkoff sa presadil v úniku trojčlennej skupiny. V závere do mierneho kopca prešprintoval Michaela Albasiniho zo zoskupenia Orica-GreenEdge. Na treťom mieste skončil Silvan Dillier z BMC Racing.

Žilinský rodák Peter Sagan dosiahol na Okolo Švajčiarska už trináste etapové víťazstvo v kariére a šieste v tejto sezóne. V roku 2016 má na konte triumfy na klasikách Gent-Wevelgem, Okolo Flámska, po dvakrát sa tešil na etapových pretekoch Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska.

Slovák sa pondelňajším víťazstvom dostal na čelo priebežného celkového hodnotenia Okolo Švajčiarska. Vedie s náskokom troch sekúnd pred doterajším belgickým lídrom Jürgenom Roelandtsom (Lotto Soudal) a Dillierom. 

"Na konci to bolo kritické, pretože Albasini a Dillier nechceli so mnou spolupracovať. Myslel som na to, že by som mohol prevziať žlté tričko pre celkového lídra. Som hrdý, že ho môžem nosiť. Musím však dodať, že tričko pre majstra sveta má pre mňa o čosi cennejšiu hodnotu," povedal slovenský cyklista Peter Sagan pre oficiálnu stránku pretekov.

Aj v pondelok bolo na švajčiarskych cestách zamračené. Do úniku sa dostali ôsmi cyklisti - Silvan Dillier (BMC), Lars Erik Byström (Kaťuša), Gregory Rast (Trek), Mathew Hayman (Orica), Branislau Samoilau (CCC), Bruno Pires (Roth), Antwan Tolhoek a Hub Duijn (obaja Roompot). Tí si vytvorili päťminútový náskok, ktorý postupne klesal. Na čele pelotónu pracovali najmä jazdci Lotto Soudal a Tinkoffu.

Tridsať kilometrov pred páskou sa spustil lejak, náskok už len piatich pretekárov sa stále znižoval. Z pelotónu ušiel Albasini a pripojil sa do úniku, ktorý mal šestnásť kilometrov pred koncom náskok okolo tridsiatich sekúnd.

Peter Sagan (v strede) na trati tretej etapy podporovali aj tímoví kolegovia Maciej Bodnar (vľavo) a brat Juraj.
Peter Sagan (v strede) na trati tretej etapy podporovali aj tímoví kolegovia Maciej Bodnar (vľavo) a brat Juraj. (Autor: SITA/AP)

V závere posledného stúpania zaútočil Sagan a dobehol Dilliera s Albasinim na čele, päť kilometrov pred cieľom mali k dobru asi desať sekúnd.

Svetový šampión sa potom snažil ujsť, ale neúspešne. O víťazovi sa rozhodlo z jazdcov vedúcej trojice. Ako prvý začal šprintov Albasini, chytil sa ho Sagan a ešte pred páskou ho dokázal predbehnúť. 

V utorňajšej štvrtej etape budú mať poslednú príležitosť na úspech rýchli cyklisti. Na začiatku 193-kilometrovej trasy z Rheinfeldenu do Champagne bude stúpanie druhej kategórie na Breithöhe (8 km, 4,4 %), desať kilometrov pred cieľom na jazdcov číha 1700 metrov dlhý kopec s rovnakým sklonom. 

Okolo Švajčiarska - 3. etapa:

(Grosswangen - Rheinfelden, 193 km) 

1.Peter SaganSRTinkoff4:31:17 h
2.Michael AlbasiniŠvajčiarskoOrica-GreenEdge 
3.Silvan DillierŠvajčiarskoBMC Racingobaja čas víťaza
4.Maximilian RichezeArgentínaEtixx - Quick-Step 
5.Jürgen RoelandtsBelgickoLotto Soudal 
6.Jhonatan RestrepoKolumbiaKaťušavšetci + 3 s
92.Juraj SaganSRTinkoff+ 5:07 min

Poradie po 3. etape:

1.Peter SaganSRTinkoff9:14:13 h
2.Jürgen RoelandtsBelgickoLotto Soudal 
3.Silvan DillierŠvajčiarskoBMC Racingobaja + 3 s
4.Ion IzagirreŠpanielskoMovistar+ 13 s
5.Tim WellensBelgickoLotto Soudal+ 14 s
92.Juraj SaganSRTinkoff+ 5:42 min
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan má skvelú formu, vo Švajčiarsku vyhral druhú etapu za sebou