Rybáriková vyhrala turnaj v Prahe

Magdaléna Rybáriková
Magdaléna Rybáriková (Autor: SITA/AP)
SITA|15. máj 2011 o 13:50

Slovenka si vo finále turnaja kategórie ITF poradila v dvoch setoch s domácou Kvitovou.

PRAHA 15. mája (SITA) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková získala titul vo dvojhre na turnaji ITF Sparta Prague Open v Prahe (dotácia 100 000 USD, antuka vonku).

V nedeľňajšom finále štvorka tohto podujatia zvíťazila nad favorizovanou domácou jednotkou "pavúka" a členkou Top 10 Petrou Kvitovou za 88 minút 6:3, 6:4.

Rybáriková prerušila Kvitovej 12-zápasovú víťaznú šnúru

V prvom sete dosiahla Rybáriková rozhodujúci brejk v ôsmom geme. V druhej časti prerazila podanie súperky na 2:1 a pridala "poistku" na príjme v piatej hre. Za stavu 5:2 nezvládla prvé podávanie na zápas, hoci viedla 40:15. Pri skóre 5:4 síce pustila Češku z 30:0 na 30:30

Dvadsaťročná ľaváčka Kvitová ťahala sériu 12 singlových úspechov vrátane semifinále svetovej skupiny Pohára federácie reprezentačných družstiev.

Minulý týždeň triumfovala na prestížnom antukovom podujatí WTA v Madride. V Stromovke sa priebežne sťažovala na problémy na pravej strane bedrovej oblasti, po sobotňajšom semifinále hovorila aj o žalúdočných ťažkostiach a citlivom stehennom svale. Nad Rybárikovou dosiaľ viedla v bilancii zo vzájomných duelov 4:0.

Zverenkyňa Martina Hromeca Rybáriková predtým naposledy triumfovala na úrovni Medzinárodnej tenisovej federácie v marci 2008 v gréckej Patre.

Medzičasom sa prevažne venovala štartom na hlavnom profesionálnom okruhu pod hlavičkou Tenisovej asociácie žien (WTA), na ktorom si vybojovala dva primáty - predvlani na tráve v britskom Birminghame a vo februári 2011 na tvrdom povrchu v americkom Memphise.

Najbližšie do Štrasburgu

Dvadsaťdvaročná piešťanská rodáčka Rybáriková, 72. v renkingu, teraz hrala na turnaji ITF prvý raz od marca, keď sa v bahamskom Nassau dostala do semifinále.

Budúci týždeň sa pred parížskym grandslamovým Roland Garros predstaví na podujatí WTA v Štrasburgu, kde začne proti Britke Elene Baltachovej.

Bývalá 40. hráčka hodnotenia Rybáriková má na konte 5 trofejí so štatútom ITF. Okrem spomenutého celkového triumfu spred troch rokov v Grécku na podujatí s dotáciou 50 000 USD dominovala v sezóne 2008 aj na predchádzajúcom turnaji s prémiou 25 000 USD v ruskom Petrohrade-Vsevoložsku.

Svoj premiérový turnajový primát pod hlavičkou ITF zaznamenala už na prelome marca a apríla 2005 v egyptskej Káhire (dotácia 10 000 USD) a druhý pridala v septembri 2005 v talianskom Mestre (prémia 25 000 USD). Okrem toho má za sebou ďalších 6 finálových pokusov, prvý už v marci 2005 v Egypte a zatiaľ posledný vlani v októbri v Číne.

Veľmi dôležité víťazstvo

Rybáriková po zisku titulu žiarila spokojnosťou. "Je to pre mňa veľmi dôležité víťazstvo, ktoré mi pomôže dostať sa vyššie vo svetovom rebríčku. Videla som, že Peťa má problémy pri servise a horšie sa hýbe, snažila som sa to využiť."

"Nie je ľahké hrať proti tenistke, ktorá je zranená. Som rada, že sa mi podarilo zvládnuť koncovku. S Peťou sa poznáme veľmi dlho, hrávali sme spolu, ešte keď sme boli malé, preto na kurte nebola núdza o zábavu a úsmevné situácie. Po skončení zápasu som jej vynadala, že to skoro otočila," povedala v prvom interview priamo na kurte Rybáriková, ktorá veľmi chcela vyhrať pražský turnaj.

"Keď som sa pozrela na pavúka a videla som, že Peťa je nasadenou jednotkou, uvedomila som si, že moje šance vyhrať sa zmenšujú. Hovorila som si však, že s Peťou môžme na seba naraziť až vo finále. Teší ma, že som zdolala hráčku z elitnej svetovej desiatky. Peti želám, nech je čo najskôr fit. Ak bude zdravá, na Roland Garros v Paríži to môže dotiahnuť až k titulu."

Kvitová dohrala finálový zápas so sebazaprením. Verí však, že do začiatku Roland Garros sa dá zdravotne do poriadku "Počas celého turnaja v Prahe som mala problémy s podkolennou šľachou, dnes sa bolesti ozvali v priebehu druhého setu."

"To však nemení nič na tom, že Magdaléna hrala vo finále veľmi dobre. Chcem sa poďakovať pražským fanúšikom za to, že vytvorili výbornú atmosféru a neustále ma povzbudzovali," povedala česká jednotka.

Dvojhra - finále:

Magdaléna Rybáriková (SR-4) - Petra Kvitová (ČR-1) 6:3, 6:4 za 88 minút

Prehľad najvýznamnejších seniorských úspechov slovenskej tenistky Magdalény Rybárikovej vo dvojhre:

Tituly na turnajoch WTA (2 z 2 finále):

  • 2009 Birmingham (V. Brit., tráva)
  • 2011 Memphis (USA, tvrdý povrch)

Tituly na turnajoch ITF (5 z 11 finále):

  • 2005 Káhira (Egypt, antuka), Mestre (Tal., antuka)
  • 2008 Petrohrad-Vsevoložsk (Rus., tvrdý povrch), Patras (Gréc., tvrdý povrch)
  • 2011 Praha (ČR, antuka)

Grandslamové turnaje:

  • Australian Open (Melbourne): 3 x 1. kolo
  • Roland Garros (Paríž): 3 x 2. kolo
  • Wimbledon (Londýn): 3 x 1. kolo
  • US Open (New York): 2 x 3. kolo (2008 a 2009)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková vyhrala turnaj v Prahe