Rybáriková prehrala v 3. kole US Open s Venus Williamsovou

Magdaléna Rybáriková
Magdaléna Rybáriková (Autor: ap)
SITA|5. sep 2009 o 04:02

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková podľahla v 3. kole dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka US Open v New Yorku favorizovanej a tretej nasadenej Američanke Venus Williamsovej za 87 minút 2:6, 5:7.

NEW YORK. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková podľahla v 3. kole dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka US Open v New Yorku favorizovanej a tretej nasadenej Američanke Venus Williamsovej za 87 minút 2:6, 5:7.

V článku nájdete:
  • Slovenka prehrala s domácou favoritkou
  • Štatistiky duelu Rybáriková - Venus Williamsová
  • Hantuchová do osemfinále štvorhry, Husárovej stop
  • V sobotu Rybáriková a Mertiňák vo štvorhre
  • Ženský pavúk pozná osemfinálové dvojice

Víťazka sa prebojovala do osemfinále, kde bude jej súperkou v atraktívnom súboji ďalšia bývalá šampiónka tohto podujatia Belgičanka Kim Clijstersová.

Slovenka prehrala s domácou favoritkou. Druhý set bol vyrovnaný

Nenasadená Slovenka Rybáriková (46. v rebríčku WTA) bola tretej hráčke svetového rebríčka a sedemnásobnej grandslamovej víťazke V. Williamsovej v ich prvom vzájomnom súboji najmä v druhom sete vyrovnanou súperkou, ale výborný úvod a náskok 3:1 nedotiahla do úspešného konca.

Napriek tomu 20-ročná piešťanská rodáčka podala výborný nebojácny výkon, za čo ju zaplnený ústredný dvorec Arthura Asha často odmieňal zaslúženým potleskom.

"Výsledok prvého setu bol 6:2 pre súperku, ale bolo to pomerne dosť tesné. Ja som však nevyužila svoje šance a to proti Venus musím, lebo ona tie svoje vie premeniť. Druhý set som mala vyhrať. Mala som v ňom rýchly brejk, potom sme mali dlhú výmenu, ona pri mojom brejkbale zahrala výborný volej, škoda. Druhý set bol, myslím si veľmi kvalitný. Boli tam výborné momenty, len škoda tých nevyužitých šancí. Ona sa potom chytila na servise a v závere zápasu som prehrala svoje podanie cez veľmi dobré výmeny," komentovala M. Rybáriková pre agentúru SITA.

Zverenkyňa trénera Mojmíra Mihala zopakovala v New Yorku 3. kolo z vlaňajška, čo je pre ňu zároveň potvrdenie najlepšieho grandslamového výsledku v kariére. Za to si z Flushing Meadows odnáša 90 bodov do svetového rebríčka a šek na 48 000 USD.

"Som rada, že som obhájila dve víťazné kolá z vlaňajška a aj môj výkon teraz proti Venus bol lepší ako v predchádzajúcich zápasoch. Som spokojná, najmä keď si uvedomím, že pred zápasom som poriadne nemohla trénovať pre problémy s prstom. V podstate som rada, že som aj vďaka injekcii mohla odohrať tento zápas 3. kola," uviedla slovenská hráčka a na margo zdravotných ťažkostí vysvetľujúco dodala:

"Zapálil sa mi necht na palci ľavej nohy a aj teplotu som z toho mala, dokonca uzliny na nohe a museli mi to rezať a vystrihávať. Dá sa povedať, že som si tu užila svoje..."

Slovenský tenis má vo dvojhre na US Open zastúpenie už len v osobe Daniely Hantuchovej. Tá si ako 22. nasadená v piatkovom súboji 3. kola hladko poradila s nenasadenou Američankou Vaniou Kingovou 6:2, 6:2 a postúpila do osemfinále medzi najlepších 16 hráčok turnaja. Tam bude jej súperkou druhá zo známych amerických sestier Williamsových, jedenásťnásobná víťazka podujatí "veľkej štvorky", Serena.

Dvojhra žien - 3. kolo:

Venus Williamsová (3-USA) - Magdaléna Rybáriková (SR) 6:2, 7:5 za 87 minút (36, 51)

Po vyrovnanom úvode sa vo štvrtom geme dočkala ako prvá brejku skúsená 29-ročná Američanka, ktorá na ´harde´ v New Yorku prvýkrát celkovo triumfovala v čase, keď mala Rybáriková len necelých 12 rokov. Vzápätí domáca tenistka zvýšila na 4:1, hoci čelila dvom brejkbalom. Slovenka kontrovala pri svojom podaní na 2:4 a potom mala aj tretiu brejkovú možnosť, ale opäť zostala nevyužitá. Napokon slovenská hráčka zavŕšila set neúspešným servisom na 2:6.

V druhom dejstve sa slovenská fedcupová reprezentantka rýchlo otriasla a keďže jej súperka predviedla v treťom geme päť pokazených podaní za sebou, Rybáriková sa čistou hrou ujala prvýkrát v zápase vedenia 2:1.

Vzápätí predviedla pri svojom servise tenisovú modernu a ďalšou čistou hrou po presných útočných výmenách si vyžiadala nielen odskočenie na 3:1, ale aj potlesk vyše 22-tisícového hľadiska centrálneho dvorca. Prišlo niekoľko zbytočných chybičiek zo slovenskej rakety a agresívne hrajúca Venus rýchlo vyrovnala na 3:3. V siedmom geme potom Američanka podávala, no odvážna Slovenka si tlakom z jej druhého servisu vybojovala takmer "brejkový" stav 40:15.

Strata podania sa však nekonala. Päťnásobná šampiónka Wimbledonu vtedy ukázala svoju majstrovskú fazónu. Najprv zahrala skvelý víťazný bekhend a potom dlhú a kvalitnú výmenu zakončila krásnym volejom po predchádzajúcom nábehu k sieti. Venus Williamsová otočila z 1:3 na 4:3, ale Rybáriková (celkovo 6 es) zabrala na podaní a dotiahla ešte set do stavu 5:5.

Koncovku už aj vďaka presným a dlhým úderom fyzicky "nadupanej" súperky nezvládla. V dvanástom geme za stavu 5:6 prehrala Slovenka po štvrtý raz svoj servis a bolo po zápase. Jeho druhý set však mal potrebnú kvalitu aj náboj.

Štatistiky

(Rybáriková - V. Williamsová)

1. podanie (úspešnosť v %): 33 zo 60 = 55% - 42 zo 69 = 61%

využitie 1. podania: 22 z 33 = 67% - 30 zo 42 = 71%

využitie 2. podania: 12 z 27 = 44% - 14 z 27 = 52%

esá: 6 - 1

dvojchyby: 4 - 7

víťazné údery: 16 - 18

nevynútené chyby: 31 - 25

využitie brejkbalov: 1 zo 6 = 17% - 4 z 5 = 80%

úspešnosť pri sieti: 6 zo 7 = 86% - 13 z 21 = 62%

body na príjme: 42 z 82 = 51% - 34 z 82 = 41%

lopty celkovo: 59 - 70

najrýchlejšie podanie: 187 km/h - 198 km/h

priemerná rýchlosť I. podania: 171 km/h - 169 km/h

priemerná rýchlosť II. podania: 132 km/h - 122 km/h

Hantuchová do osemfinále štvorhry, Husárovej stop

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová má zatiaľ na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku stopercentnú úspešnosť. Po postupe do osemfinále vo dvojhre sa skúsená 26-ročná hráčka dostala do rovnakej fázy aj v súťaži vo štvorhre.

V piatkovom súboji 2. kola si nasadené päťky ženského debla Daniela Hantuchová a Japonka Ai Sugijamová poradili s nenasadeným turecko-kazašským párom Ipek Senogluová - Jaroslava Švedovová za 115 minút 4:6, 6:1, 6:2. Víťazky využili len 5 z 13 možností na brejk, aj preto museli do troch setov.

Finalistky tohtoročného Australian Open Hantuchová a Sugijamová zatiaľ svoje súperky v boji o postup do štvrťfinále nepoznajú. Bude to však víťazná dvojica zo súboja Edina Gallovitsová, Magdaléna Rybáriková (Rum./SR) - Ci jan, Ťie Čeng (11-Čína).

V hre bola v piatok v New Yorku aj Janette Husárová. Spoločne s Rakúšanom Oliverom Marachom však nestačili v úvodnom kole miešanej štvorhry na českú dvojicu Lukáš Dlouhý - Iveta Benešová a podľahli im za 72 minút 6:7 (3), 5:7.

Štvorhra žien - 2. kolo:

Daniela Hantuchová, Ai Sugijamová (5-SR/Jap.) - Ipek Senogluová, Jaroslava Švedovová (Tur./Kaz.) 4:6, 6:1, 6:2 za 115 minút

Miešaná štvorhra - 1. kolo:

Iveta Benešová, Lukáš Dlouhý (ČR) - Janette Husárová, Oliver Marach (SR/Rak.) 7:6 (3), 7:5

V sobotu Rybáriková a Mertiňák vo štvorhre

Slováci Magdaléna Rybáriková a Michal Mertiňák budú v piatok bojovať o postup do osemfinále štvorhry na záverečnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku.

Rybáriková spoločne s Rumunkou Edinou Gallovitsovou nastúpia ako nenasadené v 2. kole proti jedenástemu nasadenému čínskemu páru Ci Jan - Žie Čeng. Na desiatky žrebu Mertiňáka s Čechom Františkom Čermákom čaká talianske duo Simone Bolelli a Andreas Seppi.

Sobotňajší program slovenských tenistov na US Open v New Yorku:

Štvorhra žien - 2. kolo:

Edina Gallovitsová, Magdaléna Rybáriková (Rum./SR) - Ci jan, Ťie Čeng (11-Čína) / piaty zápas na dvorci č. 13 (začiatok po 23.30 h SELČ)

Štvorhra mužov - 2. kolo:

František Čermák, Michal Mertiňák (10-ČR/SR) - Simone Bolelli, Andreas Seppi (Tal.) / druhý zápas na dvorci č. 10 (začiatok cca po 21.00 h SELČ)

V osemfinále obe sestry Williamsové aj Clijstersová

Prvá polovica osemfinálového "pavúka" ženskej dvojhry na US Open v New Yorku (dotácia 21,664 mil. USD, tvrdý povrch DecoTurf II) už pozná kompletné obsadenie a až na jednu výnimku sa v nej ocitli samé favorizované tenistky.

Z piatkových súbojov 3. kola postúpili obe sestry Serena aj Venus Williamsové, Ruska Vera Zvonarevová, Talianka Flavia Pennetová, Číňanka Na Li, Slovenka Daniela Hantuchová aj vydarený grandslamový návrat zažívajúca Belgičanka Kim Clijstersová. Jedinou nečakanou osemfinalistkou je zatiaľ zrejme len Talianka Francesca Schiavoneová, ktorá vyradila po výbornom výkone osmičku nasadzovacieho "pavúka" Bielorusku Viktoriu Azarenkovú.

Turnajová dvojka a obhajkyňa lanského titulu Serena Williamsová zdolala nevyspytateľnú Španielku Maríu José Martínezovú-Sánchezovú 6:3, 7:5 a potvrdila svoju prevahu z tohtoročného 3. kola Roland Garros. Tam po zápase Američanka obvinila svoju súperku, že nepriznala v jednej z výmen dotyk loptičky svojím ramenom.

"To už je dávno za nami. Sme hráčky, ktoré sa na okruhu vídajú niekedy aj každý týždeň a musíme sa k sebe správať priateľsky," prehodila 27-ročná Španielka, aktuálne 43. hráčka renkingu WTA Tour. Pre Serenu to ale v piatok nebola bezproblémová jazda, keďže v druhom sete musela otáčať z nepriaznivých 1:3.

"Vtedy som si povedala, že je čas na dobitie batérií a začala som hrať s väčším dôrazom. Najmä v druhom sete moja súperka výborne podávala, ale ja som si udržala bojovnosť," zdôraznila S. Williamsová. Jej staršia sestra Venus mala menšie problémy v súboji so Slovenkou Magdalénou Rybárikovou, ktorá jej zdatne sekundovala najmä v druhom sete. V ňom viedla Slovenka 3:1, hrala výborne a neskôr bola ešte blízko brejku na 4:3.

"Ten set som mala vyhrať. Rovnako však ako v tom prvom som nevyužila svoje šance. A to si proti súperke akou je Venus, nesmiem dovoliť," referovala z New Yorku M. Rybáriková. Najbližšou súperkou Venus Williamsovej bude víťazka z roku 2005 Belgičanka Kim Clijstersová, ktorá vyradila bez väčšieho vypätia krajanku Kirsten Flipkensovú 6:0, 6:2.

Skúsenejšia Američanka vedie vo vzájomnej bilancii 6:4, no zatiaľ posledný vzájomný duel práve zo štvrťfinále US Open 2005 sa skončil trojsetovým triumfom Clijstersovej. "Kim bola veľká šampiónka a ňou aj zostala. Stačí sa pozrieť na jej hru," nechala sa počuť V. Williamsová.

Bývalá juniorská svetová jednotka a teraz osmička nasadzovacieho "pavúka" Viktoria Azarenková nestačila na skúsenú Francescu Schiavoneovú (26.) a podľahla jej za 129 minút 6:4, 2:6, 2:6. Dvadsaťročná Azarenková sa na grandslamovom turnaji porúčala takto skoro naposledy práve pred rokom v New Yorku.

Medzitým uhrala osemfinále v Melbourne a štvrťfinále v Paríži ako aj Londýne. Proti Schiavoneovej urobila až 46 nevynútených chýb a zahrala len 18 víťazných úderov. Azarenková je už piatou hráčkou z prvej nasadenej dvanástky, ktorá v tomto roku na otvorených majstrovstvách Spojených štátov "neprežila" jedno z prvých troch kôl.

So ženskou dvojhrou sa už predtým rozlúčili nasadená štvorka Ruska Jelena Dementievová, päťka Srbka Jelena Jankovičová, jedenástka Ana Ivanovičová a dvanástka Agnieszka Radwanská. Pre víťaznú 29-ročnú Talianku Schiavoneovú je postup do osemfinále priblížením k jej maximu na US Open. Ten dosiaľ najlepší výsledok sa spája s rokom 2003 a postupom do štvrťfinále.

Úplne bezproblémové zápasy majú za sebou a osemfinále pred sebou ďalšia Talianka Flavia Pennetová, ale aj Slovenka Daniela Hantuchová. Pennettová (10.) si hladko poradila s Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou 6:1, 6:1 a Hantuchová povolila len o dva gemy viac domácej držiteľke voľnej karty Vanii Kingovej /6:2, 6:2/.

"Som veľmi šťastná a spokojná. Konečne to bolo len na dva sety... Dnes som hrala od prvej do poslednej loptičky veľmi koncentrovane. Dobre som sa pohybovala, počínala si agresívne, ale zároveň s minimálnym počtom chýb," komentovala D. Hantuchová, ktorá sa medzi šestnástkou najlepších v New Yorku ocitla len po druhý raz. Jej zatiaľ najlepší výsledok sa spája s rokom 2002 a prienikom do štvrťfinále.

"Začala som si viac veriť a zrazu je všetko také jednoduché. Som rada, akú formu som vychytila v poslednom období," vyhlásila ďalšia osemfinalistka F. Pennettová.

Dvojhra žien - 3. kolo:

Serena Williamsová (2-USA) - María José Martínezová-Sánchezová (Šp.) 6:3, 7:5

Venus Williamsová (3-USA) - Magdaléna Rybáriková (SR) 6:2, 7:5

Vera Zvonarevová (7-Rus.) - Jelena Vesninová (31-Rus.) 6:2, 6:4

Flavia Pennettová (10-Tal.) - Aleksandra Wozniaková (Kan.) 6:1, 6:1

Na Li (18-Čína) - Maria Kirilenková (Rus.) 6:4, 6:2

Daniela Hantuchová (22-SR) - Vania Kingová (USA) 6:2, 6:2

Francesca Schiavoneová (26-Tal.) - Viktoria Azarenková (8-Biel.) 4:6, 6:2, 6:2

Kim Clijstersová (Belg.) - Kirsten Flipkensová (Belg.) 6:0, 6:2

Známe osemfinálové dvojice (podľa "pavúka"):

Francesca Schiavoneová (26-Tal.) - Na Li (18-Čína)

Kim Clijstersová (Belg.) - Venus Williamsová (3-USA)

Vera Zvonarevová (7-Rus.) - Flavia Pennettová (10-Tal.)

Daniela Hantuchová (22-SR) - Serena Williamsová (2-USA)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková prehrala v 3. kole US Open s Venus Williamsovou