Rybáriková je v Memphise už vo finále

Magdaléna Rybáriková sa môže v Memphise vybojovať po Daniele Hantuchovej druhý titul pre slovenský tenis v priebehu týždňa.
Magdaléna Rybáriková sa môže v Memphise vybojovať po Daniele Hantuchovej druhý titul pre slovenský tenis v priebehu týždňa. (Autor: TASR)
TASR|18. feb 2011 o 23:09

Magdaléna Rybáriková zvíťazila v semifinále turnaja v Memphise nad Luciou Hradeckou a v rebríčku sa posunie do prvej osemdesiatky.

MEMPHIS. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková (105. vo svetovom rebríčku) sa prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA v americkom Memphise (dotácia 220.000 dolárov). V semifinále v dueli dvoch nenasadených hráčok si poradila s Češkou Luciou Hradeckou za 126 minút 6:2, 4:6, 6:4 a v sobotu bude bojovať o svoj druhý singlový titul na ženskom profesionálnom okruhu. V júni 2009 triumfovala na tráve v anglickom Birminghame.

Hradecká vstupovala do súboja proti Rybárikovej s osemzápasovou víťaznou šnúrou. Jej súčasťou bolo aj víťazstvo na turnaji ITF v Midlande.

Rybárikovej finálovou súperkou v Memphise bude víťazka súboja medzi Kanaďankou Rebeccou Marinovou a Ruskou Jevgenijou Rodinovou.

V prvom kole ušla zo štyroch mečbalov

Zverenka trénera Martina Hromca, ktorá v 1. kole proti Američanke Vanii Kingovej ušla zo štyroch mečbalov, má v štáte Tennessee už teraz istú prémiu 19.000 dolárov a 200 bodov do svetového rebríčka. V jeho novom vydaní sa posunie do prvej osemdesiatky.

Ak Rybáriková vo finále zvíťazi, pre slovenský ženský tenis to bude druhý turnajový titul v priebehu týždňa. Daniela Hantuchovú uplynulú nedeľu nenašla premožiteľku v thajskej Pattayi.

"Magda si dokázala podržať dôležité stavy v treťom sete a bola výborne mentálne pripravená. V druhom sete už mala brejk k dobru, ale padla jej koncentrácia. Celkovo to bol veľmi dobrý zápas," povedal Martin Hromec, tréner Magdalény Rybárikovej.

Rybáriková, ktorá zahrala celkovo 11 es, mala z postupu do druhého singlového finále na okruhu WTA veľkú radosť.

Finálovú súperku nepozná

"Som veľmi spokojná, že sa mi podarilo postúpiť do finále. Zápas proti Hradeckej bol veľmi ťažký, pretože Lucia hrala v Memphise naozaj veľmi dobre, agresívne. Výborne servuje a ak chcete proti nej pomýšľať na úspech, musíte si držať podanie. Je to hráčka, ktorá dokáže vypáliť štyri returny a je po geme. Snažila som sa preto dať čo najviac prvých servisov a v prvom sete sa mi to naozaj darilo," povedala pre TASR Rybáriková, pre ktorú je finálová súperka Marinová veľkou neznámou.

"Pred týmto turnajom som ani poriadne nevedela, ktorá hráčka to je. Iba nedávno sa dostala do prvej svetovej stovky a bude to asi podobný typ ako Hradecká s dobrým podaním a agresívnou hrou. Môj tréner Maťo Hromec si išiel pozrieť jej zápas s Rodinovou a určite mi poradí, čo by na ňu mohlo platiť."

Dvojhra - semifinále

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Lucie Hradecká (ČR) 6:2, 4:6, 6:4

Rybáriková bola v zápase s Hradeckou na dvorci dlho lepšou hráčkou, keď rovnako ako vo štvrťfinále proti americkej kvalifikantke Alexe Glatchovej kvalitne servovala i returnovala. V úvodnom dejstve trikrát získala podanie Hradeckej a za stavu 5:2 premenila po sérii zhôd a výhod v poradí šiesty setbal.

Na začiatku druhého dejstva sa Rybáriková po rýchlom brejku ujala vedenia 2:1, Hradecká však bleskovo vyrovnala a po ďalšom zisku súperkinho podania za stavu 5:4 si vynútila tretí set. V ňom však mala opäť navrch Rybáriková.

Po brejku v Tildenovom geme sa ujala vedenia 4:3 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Hradeckou na 3:1. Rybáriková zahrala celkovo 11 es.

Prehľad najvýznamnejších úspechov slovenskej tenistky Magdalény Rybárikovej vo dvojhre v súvislosti s jej postupom do finále na turnaji WTA v americkom Memphise:

Titul (1):

2009 Birmingham (V. Brit.) International tráva Na Li (Čína) 6:0, 7:6 (2)

Finále (1):

2011 Memphis (USA) International tvrdý povrch - ešte môže získať titul

Semifinále (3):

2008 Taškent (Uzb.) Tier IV tvrdý povrch Sorana Cirsteová (Rum.) 3:6 - skreč, Rybáriková odstúpila pre črevnú virózu

2009 Hobart (Aus.) International tvrdý povrch Iveta Benešová (ČR) 1:6, 3:6

2009 Pattaya (Thaj.) International tvrdý povrch Sania Mirzová (India) 4:6, 7:5, 1:6

Šanca na druhý titul kariéry

Magdaléna Rybáriková sa v sobotu vo finále dvojhry na turnaji v americkom Memphise v Tennessee môže postarať o celkovo 23. titul z úrovne WTA pre pôvodom slovenské a počas kariéry na medzinárodnej úrovni aspoň v krátkom období za SR či bývalú ČSFR aj hrajúce tenistky.

Špeciálny štatút v tomto smere má bratislavská rodáčka Jarmila Grothová, za slobodna Gajdošová, ktorá reprezentuje Austráliu. Švajčiarka Martina Hingisová sa síce narodila v Košiciach, ale na rozdiel od Grothovej nikdy neštartovala za SR (či ČSFR).

Samotná Rybáriková zatiaľ získala titul raz, a to predvlani na tráve v britskom Birmimghame.

Na čele interného poradia suverénne figuruje Henrieta Nagyová s deviatimi trofejami pred spomenutou Hantuchovou so štyrmi.

Tri víťazstvá má na konte Radka Zrubáková (ešte pred érou samostatnosti), po dve Martina Suchá a spomenutá Grothová a zhodne jedno Karina Cíleková-Habšudová a práve Rybáriková.

Hantuchová ako jediná uspela na najvyššej úrovni Tier I (momentálne Premier), a to hneď dvakrát v kalifornskom Indian Wells. Podujatie v Memphise má kategóriu International.

Prehľad turnajových triumfov tenistiek pochádzajúcich zo SR vo dvojhre na okruhu WTA (zatiaľ 22):

Henrieta Nagyová (9): Varšava (1996, 2000), Pattaya (1997, 2003), Istanbul (1998), Sopot (1998), Prostějov (1999), Palermo (2000), Kuala Lumpur (2000)

Daniela Hantuchová (4): Indian Wells (2002, 2007), Linz (2007), Pattaya (2011)

*Radka Zrubáková (3): Brusel (1989), Štrasburg (1991), Praha (1992)

Jarmila Grothová (2): Kuang-čou (2010), Hobart (2011)

Martina Suchá (2): Hobart (2002), Québec (2004)

Karina Cíleková-Habšudová (1): Pörtschach (1999)

Magdaléna Rybáriková (1): Birmingham (2009)

*Zrubáková dosiahla svoje víťazstvá ešte v ére bývalého Československa, resp. ČSFR.

Pozn.: Do prehľadu sú zahrnuté len tenistky, ktoré počas kariéry aspoň v krátkom období hrali za SR či bývalú ČSFR - špecifikácia je takto stanovená vzhľadom na košickú rodáčku Martinu Hingisovú, ktorá vždy reprezentovala Švajčiarsko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková je v Memphise už vo finále