RUSKO: Haváriu lietadla pri Jaroslavli zavinili aj neskúsení piloti

SITA|8. okt 2014 o 15:58

Vyšlo aj v SPO


JAROSLAVĽ 8. októbra (SITA) - V ruskom Jaroslavli ukončili vyšetrovanie tragédie a pádu lietadla Jak-42 s hráčmi a realizačným tímom klubu Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Lokomotiv Jaroslavľ, do ktorého patril aj kapitán slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta 2011 Pavol Demitra. Nešťastie zo septembra 2011 zapríčinil podľa oficiálnych záverov okrem iného aj chybný postup neskúsených pilotov. Podľa expertov pochybil bývalý zástupca riaditeľa leteckej spoločnosti Jak Servis Vadim Timofejev, ktorý bol zodpovedný za organizáciu letovej prevádzky. Timofejev nekonal v súlade s bezpečnostnými pravidlami pre prevádzku leteckej dopravy, za to ho čaká súd a v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na sedem rokov.

Podľa záverov vyšetrovania nehodu zapríčinili najmenej štyri faktory, a to nedostatočný výcvik pilotov, chýbajúca kontrola pripravenosti posádky na let, zlyhanie pilotov pri vykonávaní štandardných postupov pri štarte a zlá koordinácia medzi členmi posádky. Samotné lietadlo bolo údajne v dobrom technickom stave. Spôsobilý však nebol ani jeden z pilotov, keďže jednému našli v krvi stopy upokojujúceho prostriedku, kým druhému predtým diagnostikovali chorobu sprevádzanú oslabením motoriky. Obaja piloti pritom na lietadle daného typu mali absolvovať len svoj tretí let bez predchádzajúceho tréningu na trenažéri.

Lietadlo sa zrútilo počas odletu do bieloruského Minska. Spomedzi 45 cestujúcich a členov posádky nehodu prežil len hokejista Alexander Galimov, ktorý však neskôr v nemocnici vážnym zraneniam podľahol, a palubný inžinier Alexander Sizov.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»RUSKO: Haváriu lietadla pri Jaroslavli zavinili aj neskúsení piloti