Dudu chcel získať slávny tréner, osobne sa s ním stretol aj hráčov otec

Hráč Herthy Berlín Ondrej Duda - ilustračná fotografia.
Hráč Herthy Berlín Ondrej Duda - ilustračná fotografia. (Autor: Daniel Karmann TASR/AP)
Pavol Spál|1. feb 2019 o 00:15

O Slováka je veľký záujem.

Rozhovor pre denník SME

Ondrej Duda prežíva svoju najlepšiu sezónu v kariére. Ofenzívny stredopoliar Herthy Berlín patrí do prvej desiatky najlepších strelcov bundesligy. Na konte má deväť gólov. Jeho otec ONDREJ DUDA st. prezradil, čo mu pomohlo.

Váš syn prežíva skvelé obdobie. Čo je za jeho vzostupom?

„Predstavitelia Herthy vedeli, aký má potenciál a čo sa v ňom skrýva. Prechod z poľskej ligy do bundesligy bol preňho skokom, musel si zvyknúť. Ďalším problémom bolo, že ho zastihli zranenia. Nakoniec však všetko bolo na niečo dobré.

Aj Ondrej si musel nejaké veci uvedomiť a zlepšiť sa v niektorých oblastiach. Musel sa prispôsobiť tempu a zlepšiť defenzívnu činnosť, ktorú mu niekedy vyčítali. Musel sa prispôsobiť štýlu, metódam a filozofii trénera. Nemyslím si, že už dosiahol vrchol, stále sa môže zlepšiť.

Je to ešte mladý chlapec. Tréner Pál Dárdai kvôli nemu zmenil celé rozostavenie. Hrajú naňho a on sa im odvďačuje aj tým, že je v prvej desiatke najlepších strelcov bundesligy. Figurujú tam samí útočníci, iba Ondrej je stredopoliar. Góly sú bonusy. Vedeli sme, že to príde, len to trošku trvalo. “

Musel sa naučiť aj nový jazyk?

Aj na tieto otázky reagoval Ondrej Duda starší:

  • Prestup do Interu Miláno bol dohodnutý. Prečo stroskotal?
  • Majú o jeho syna záujem svetové kluby?
  • Chcel niekedy s futbalom skončiť?
  • Prečo jeho syn nemá agenta?
  • Môže hrať v reprezentácii vedľa Hamšíka?

„Keď prestúpil z Košíc do Legie Varšava, tak sme si do zmluvy dali, že bude chodiť dvakrát do týždňa na angličtinu. V tom čase sme netušili, kam sa posunie. Po prestupe do Berlína nevedel po nemecky ani ceknúť. Prvé dva roky sa preto intenzívne učil, mal súkromnú učiteľku.

Teraz už nemčinu ovláda. Nemci si na to potrpia, to bola ich prvá podmienka. V kádri Herthy je však málo domácich hráčov, skôr dominujú legionári. Aj preto skôr komunikujú po anglicky.“

Mnohým hráčom pomohlo, keď zmenili jedálny lístok a vysadili jedlá, ktoré im škodili. Je to aj Ondrejov prípad?

„Už aj v Legii Varšava mali diétológa, ktorý im upravoval stravu. Pravidelne im robili krvné testy, merali im tuky. S tým nemal Ondrej nikdy problém. Možno si musel zvyknúť na denný režim. Vo Varšave sa skončil tréning a šiel domov. V Nemecku chodí každé ráno do tréningového centra a šesť až sedem hodín strávi na štadióne.

Platí to aj v prípade, že majú iba jednofázový tréning. Všetko majú naplánované do detailov. Majú perfektné podmienky, vlastného kuchára. Môže sa sústrediť iba na futbal.“

Obranca Herthy Peter Pekarík prezradil, že si každé ráno doma po raňajkách nasadí špeciálny prístroj, ktorý zmeria, nakoľko je unavený. Čo o tom viete?

„Presne tak. Prístroj mu vyhodnotí, či je pripravený na tréning. Keď sa ukáže, že je hráč unavený, je buď chorý, alebo porušil životosprávu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Dudu chcel získať slávny tréner, osobne sa s ním stretol aj hráčov otec