Svorada: U Sagana môže byť problémom motivácia

Ján Svorada.
Ján Svorada. (Autor: PROFIMEDIA)
Juraj Berzedi|29. júl 2019 o 17:12

Sagan je v čomsi iný ako Erik Zabel.

Peter Sagan siedmykrát vyhral titul v bodovacej súťaži na Tour de France. „Je to veľký úspech. Ukázal, aký je všestranný, a potvrdil svoju dominanciu z posledných rokov,“ tvrdí bývalý slovenský cyklista JÁN SVORADA.

Niekedy sa zdá, že ostatní jazdci akoby ani nechceli bojovať o zelený dres. Čím si to vysvetľujete? Je Sagan taký silný?

Kombinácia Saganových vlastností ho predurčuje na to, aby zbieral body ľahšie ako jeho súperi. Nechcem znižovať kvalitu jeho výsledku, ale primárne bola bodovacia súťaž určená pre rýchlych jazdcov, ktorí mali v hromadných dojazdoch zbierať čo najviac bodov. Sagan je však všestranný pretekár, ktorý dokáže ísť do úniku aj v ťažšej etape. Vie získať body v etapách s kopcom pred cieľom, ktorý iných šprintérov vyradí. Preto si môže vytvoriť jednoduchšie náskok. Potom to často súperi vyhodnotia tak, že je zbytočné sa s ním púšťať do boja o každý bod a lepšie je šetriť sily, aby radšej vyhrali etapu.

Nepoškodzuje Saganova dominancia bodovaciu súťaž na Tour de France?

Skrátka, je taký čas, že je tu pretekár, ktorý dominuje. Kontraproduktívne je to, že Sagan vyhral len jednu etapu. Je to možno málo. Podarilo sa mu vyhrať v náročnejšej etape. Takých však bolo v tomto roku niekoľko, tímovou spoluprácou sa mohol striasť pred koncom etáp rýchlych súperov a pokúsiť sa vyhrať. Tento rok natrafil na Juliana Alaphilippa, ktorý bol extrémne silný v etapách, kde mohol Sagan zvíťaziť. V rýchlych dojazdoch má silnejších súperov a nevyhrá toľko etáp.

Sagan tento rok získal zelený dres s najnižším počtom bodov (316). Bude to mať v ďalších štartoch na Tour de France v bodovacej súťaži náročnejšie? Akú úlohu môže zohrať jeho vek 29 rokov?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Svorada: U Sagana môže byť problémom motivácia