Striebro ju nakoplo k zlatu. Vedela, že je prvá, ale aj tak s napätím čakala

Viktória Forster so zlatou a striebornou medailou zo Svetových univerzitných hier 2023.
Viktória Forster so zlatou a striebornou medailou zo Svetových univerzitných hier 2023. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|8. aug 2023 o 17:50

V tejto sezóne ju ešte čakajú majstrovstvá sveta.

Keď sledovala svoju víťaznú jazdu, mala slzy v očiach. Aj počas rozhovorov s novinármi musela niekoľkokrát premáhať dojatie, potom sa zase ozval jej úprimný smiech.

Slovenská bežkyňa VIKTÓRIA FORSTER predviedla na svetovej univerziáde v čínskom Čcheng-tu vynikajúce výkony. V behu na 100 metrov bola druhá a v jej tohtoročnej hlavnej disciplíne, na 100 metrov prekážok zvíťazila.

Po príchode na Slovensko absolvovala mediálne stretnutie, na ktorom sa s novinármi podelila o všetky svoje pocity, zážitky i plány do budúcnosti.

Keď vám pustili zlatý beh z Číny, reagovali ste veľmi emotívne. Až teraz si začínate uvedomiť, čo ste dosiahli?

Len teraz sme pricestovali na Slovensko a všetci ľudia mi gratulujú, takže teraz mi to dochádza. V Číne po behu nebola príležitosť si uvedomiť, čo sa naozaj stalo.

Aký bol ten beh, keď ste ho videli na veľkej obrazovke?

Keď som to videla, emócie vo mne znova začali vrieť. Na tieto momenty budem asi ešte veľmi dlho spomínať.

Svoj beh som videla len druhýkrát a mohla som teraz sledovať aj nejaké chyby...

A všimli ste si nejaké?

Boli tam chybičky, nebol to úplne čistý beh. Do dvoch alebo troch prekážok som zakopla. Trošku ma to rozladilo. Avšak bol to rýchly beh, technicky celkovo dobre zvládnutý, ale kontakt tam bol.

VIDEO: Viktória Forster počas tlačovej konferencie

Vyhrali ste v novom slovenskom rekorde, časom 12,72, čím ste zároveň splnili aj limit na olympijské hry (ten bol 12,77 - pozn. red.). Čo hovoríte na váš čas?

Znamená pre mňa veľmi veľa. S tým časom sa už dá pretekať aj na európskej úrovni. Veľmi ma teší, že táto sezóna ide týmto smerom.

Dúfala som, že ten limit by mohol padnúť v tejto sezóne. Na pretekoch som behala dobré časy a ešte boli aj s nejakými chybami, takže som vedela, že keď príde ten správny moment, mám na to.

Keď ste dobehli do cieľa, hľadeli ste na obrazovku so zopnutými rukami. Nevedeli ste, či ste prvá, alebo ste čakali na potvrdenie času?

Cítila som, že som prvá, lebo Číňanka bola v dráhe vedľa mňa. Počas celých pretekov sme sa vnímali a strašne sme medzi sebou bojovali. Takže som vedela, že som vyhrala, len som čakala na čas.

Rok pred olympijskými hrami už máte účasť istú. Čo to pre vás znamená?

Veľmi veľa. Každý športovec sníva o olympiáde. To, že sa mi podarilo splniť limit už teraz, znamená, že do budúcej sezóny pôjdem pokojnejšia a uvoľnenejšia. Už sa nemusím naháňať za limitom. Bude viac času pripraviť sa kvalitnejšie na preteky.

Čomu pripisujete, že ste si výrazne zlepšili čas v porovnaní so začiatkom sezóny?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Striebro ju nakoplo k zlatu. Vedela, že je prvá, ale aj tak s napätím čakala