Nadal si zahrá pri vlastnej soche. Podľa experta možno nevyhrá Roland Garros

Novak Djokovič a Rafael Nadal.
Novak Djokovič a Rafael Nadal. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|28. máj 2021 o 06:30

Tituly budú obhajovať Rafael Nadal a Iga Swiateková.

BRATISLAVA. Novak Djokovič a Rafael Nadal budú na grandslamovom turnaji súperiť o ďalšie rekordy. A opäť sú najväčšími favoritmi. Už to znie skôr ako univerzálna fráza. A predsa je to zakaždým iné.

Nadal sa môže osamostatniť na čele historického poradia v počte grandslamových titulov. A kde inde by to mal dokázať, ak nie v Paríži na Roland Garros?

Djokovič by zase dosiahol niečo, čo nedokázal zatiaľ medzi mužmi v ére profesionálneho tenisu nikto. Vyhral by každý grandslam viac ako iba raz.

Nadal nie je rekordom posadnutý

Rafael Nadal má na konte dvadsať grandslamových titulov. Toľko isto ako Roger Federer. Rekordný dvadsiaty titul získal Nadal vlani na Roland Garros.

"Nejdem na turnaj s tým, že môžem vyhrať svoj 21. grandslam," povedal v rozhovore pre Bleacher Report Nadal.

"Rád by som mal viac grandslamov ako všetci ostatní, ale nie som tým posadnutý," citoval Nadala web tennisworldusa.org.

Španiel však v Paríži prehrávať nezvykne. Od premiérovej účasti v roku 2005 nevyhral iba trikrát. Z tohto raz musel odstúpiť pre zranenie. Jediný aktívny hráč, ktorý ho zdolal na Roland Garros, je Novak Djokovič.

Španiel má z Roland Garros trinásť titulov. Nikto iný na žiadnom turnaji nevyhral viackrát. Pred turnajom mu tento rok v parížskom areáli odhalili vlastnú sochu.

Djokovič vyhral tohtoročné Australian Open, ale na antuke zažil aj nečakané prehry. V Monte Carle nestačil na Evansa, v Belehrade na Karaceva. 

Rím mu však vyšiel, vo finále však prehral práve s Nadalom.

"Už sa začínam cítiť na antuke, ako by som sa chcel. Ak budem hrať takto, mám šancu prejsť si v Paríži celú cestu," citovala oficiálna stránka ATP Djokoviča po turnaji v Ríme. 

Ak by v Paríži vyhral, získal by devätnásty grandslamový titul. Už by teda bol iba o jediný titul za svojimi veľkými rivalmi.

Wilander: Šancu môže mať prekvapenie

V Paríži bude štartovať aj Roger Federer. Švajčiar však za posledný rok odohral iba dva turnaje. V tejto sezóne má bilanciu jedna výhra a dve prehry.

Od roku 2016 hral v Paríži iba raz - v roku 2019.

"Nemá čo stratiť tým, že vykročí na kurty Rolanda Garrosa. Veľkou otázkou však je, ako si poradí s prvými zápasmi," píše portál lastwordonsports.com.

Traja rekordéri sa navyše dostali do rovnakej časti turnajového pavúka.

Potenciálny súboj Djokoviča s Federerom by mohol prísť už vo štvrťfinále. O jedno kolo neskôr sa črtá zápas s Rafaelom Nadalom.

Popri dvojici Nadal a Djokovič bude favoritom aj Rakúšan Dominic Thiem. Dvojnásobný finalista z Paríža však okrem madridského semifinále vyhral na antuke tento rok iba jeden zápas.

"Madrid a Rím boli pre mňa aspoň nejaké pozitívne signály, teraz som opäť na začiatku," hovoril Rakúšan po prehre s Britom Cameronom Norriem v Lyone.

Turnajovou dvojkou je Rus Daniil Medvedev. Na US Open aj Australian Open už hral finále. Na Roland Garros však doposiaľ v hlavnej súťaži nevyhral ani zápas.

Žartoval, že jeho cieľom je vyhrať konečne zápas.

"Samozrejme, to som žartoval. Keby som mal takéto nastavenie, nikdy by som nemohol súťažiť. Mojím cieľom je vyhrať turnaj," hovoril pre ruský web Championat.

Podľa bývalej svetovej jednotky Matsa Wilandera je pravdepodobnejšie, že ak nevyhrajú Nadal alebo Djokovič, tak titul získa niekto prekvapivý.

"Podľa mňa by mohol vyhrať Jannik Sinner. Cítim, že je tu šanca aj pre iných, Novak a Rafa sú každým rokom zraniteľnejší.

Nie, že by automaticky viac prehrávali, ale vidieť celkovo, ako ich mladíci dokážu trápiť," citoval Wilandera portál tennisworldusa.org.

"Ale jedna zbraň Novakovi, Rafovi a Rogerovi stále zostáva. Je to ich obrovská skúsenosť so zápasmi na tri víťazné sety," doplnil Švéd. 

Veľa favoritiek medzi ženami

Medzi ženami titul obhajuje Iga Swiateková, ktorá iba počas turnaja oslávi dvadsiate narodeniny. Zopakovať výhru sa v Paríži sa naposledy podarilo v roku 2007 Belgičanke Justine Heninovej. 

Poľka je však momentálne vo výbornej forme. Vyhrala prestížny turnaj v Ríme, keď vo finále deklasovala Karolínu Plíškovú 6:0, 6:0.

Pre zranenie sa musela z turnaja odhlásiť antuková špecialistka a bývalá víťazka Simona Halepová. Neistá je aj forma svetovej jednotky a šampiónky z roku 2019 Ashleigh Bartyovej. Mala zranenie ramena.

"Príliš by som sa jej zranením nezapodievala. Takéto veci sa stávajú. Bude v poriadku," myslí si jej krajanka tenistka Samantha Stosurová, citoval ju portál The Sydney Morning Herald.

Austrálčanka očakáva od Roland Garros prekvapenia. "Určite sa tu objavia nejaké čierne kone turnaja. Možno uvidíme, podobne ako vlani, kvalifikantku v semifinále," vravela.

Narážala na Nadiu Podoroskú, ktorá sa ako 131. hráčka sveta dostala do semifinále. Šampiónke Swiatekovej patrila v Paríži až 54. priečka. Podobných prekvapení bolo v posledných rokoch v Paríži viac.

S názormi Stosurovej sa zhoduje aj 18-násobná grandslamová víťazka Chris Evertová. Tiež favorizuje najmä Bartyovú či Swiatekovú, ale prekvapiť by mohla aj Aryna Sabalenková, víťazka z Madridu. 

V hre je však aj Serena Williamsová. Američanka vyhrala Austalian Open 2017 a odišla na materskú dovolenku. Od návratu sa snaží vyhrať svoju 24. grandslamovú trofej, čím by vyrovnala historický rekord Austrálčanky Margaret Courtovej.

"Myslím, že ak sa Serena dostane do druhého týždňa, bude veľmi nebezpečná. To isté Cori Gauffová," hovorí Evertová pre Eurosport.

Naopak, druhá expertka televíznej stanice Eurosport, bývalá tenistka Barbara Schettová, taký veľký potenciál vyhrať u Sereny Williamsovej nevidí.

Veľké šance nedáva ani aktuálnej víťazke US Open a Australian Open - Japonke Naomi Osakovej.

"Necíti sa dobre na antuke. Rovnako ako Serena. Pre ne je najdôležitejšie tu vyhrať nejaké zápasy," vravela Schettová. Osaková v Paríži nikdy neprešla tretím kolom.

Pred turnajom sa však zrejme najviac hovorí práve o Osakovej. Oznámila, že nebude v Paríži chodiť na tlačové konferencie. 

"Mám pocit, že ľudia často neberú žiaden ohľad na mentálne zdravie športovcov. Väčšinou tam sedíme a dostávame otázky, ktoré sa nás už pýtali miliónkrát alebo nás nútia o sebe pochybovať," napísala na twitter.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal si zahrá pri vlastnej soche. Podľa experta možno nevyhrá Roland Garros