Federer ide na ďalšiu operáciu. Vráti sa ešte? Chcem iskru nádeje, vraví

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|15. aug 2021 o 23:10

Švajčiarsky tenista hral naposledy vo Wimbledone.

ŽENEVA, BRATISLAVA. Zrejme neexistuje tenista, ktorý by dokázal na akýkoľvek turnaj, kde sa objaví, prilákať väčšiu pozornosť. Vo všeobecnosti patrí ku najpopulárnejším športovcom sveta.

Roger Federer za posledný rok odohral iba päť turnajov a okrem wimbledonského štvrťfinále žiaden výraznejší výsledok nedosiahol.

Bolo však obdivuhodné, ako má stále po dvoch operáciách za posledný rok chuť hrať. Pred týždňom pritom oslávil štyridsiatku.

Už teraz za fanúšikovia tešili na to, ako si bude počínať na US Open. Hoci šance na prípadnú výhru či aspoň finále už boli skôr iba v rovine prianí, predsa vždy zaujal už len svojou prítomnosťou.

Švajčiarsky víťaz 20 grandslamových turnajov však oznámil, že na US Open a zrejme ani na žiadny iný turnaj v tomto roku nepocestuje. Pre zranenie a tretiu operáciu kolena v priebehu posledných dvoch sezón si dáva ďalšiu dlhú prestávku.

Chce sa ešte vrátiť

"Chcem vám len v krátkosti zhrnúť, čo sa deje od Wimbledonu. Viete si predstaviť, že to nebolo jednoduché. Veľa som konzultoval s lekármi stav môjho kolena, ktoré som si počas Wimbledonu poradil," povedal na instagrame Federer.

"Budem mimo veľa mesiacov," povedal.

Aj naposledy mal po operácii dlhú prestávku. Po tom, čo hral na prelome januára a februára 2020 na Australian Open, sa vrátil až v marci 2021 v Dauhá.

Otázkou zostáva, či sa ešte na kurty vôbec vráti. V budúcej sezóne oslávi 41. narodeniny. Keďže vynechá značnú časť sezóny 2021, poklesne v rebríčku ATP. Momentálne mu patrí deviate miesto. 

Takmer s určitosťou v najbližších týždňoch vypadne z prvej svetovej desiatky.

Stále však verí, že sa ešte na kurty vráti. "Chcem si dať aspoň iskru nádeje, že sa ešte v nejakej slušnej forme vrátim na okruh. Viem, aké je to v tomto veku náročné ísť na operáciu a pokúšať sa vrátiť," dodal.

Najstarší v dvestovke

Hoci Federer v roku 2020 odohral iba Australian Open, na jeho postavení v rebríčku sa to vtedy výraznejšie neprejavilo, keďže pre pandémiu koronavírusu fungoval ATP renking inak. Hráči o body neprichádzali, ak na turnaji v roku 2020 nehrali.

Opatrenie malo chrániť najmä tých, ktorí sa obávali nákazy či pre karanténu nemohli odísť zo svojej krajiny, a tak necestovali na turnaje.

Pomohlo však aj zraneným.

Federer sa po koronapauze v auguste 2020 na kurty nevrátil. Z mnohých podujatí tak má na ešte body spred takmer dvoch rokov. Veľké bodové straty by však napríklad mohla znamenať prípadná neúčasť na Australian Open 2022. 

"Chcem byť zdravý a dostať sa cez proces rehabilitácie," uzavrel.

"Prajeme ti skoré uzdravenie, Roger. Veríme, že budeš čoskoro späť," odpísala mu na instagrame oficiálna stránka ATP.

Federer je pritom momentálne vôbec najstarším hráčom v prvej svetovej dvojstovke. Rovesník Talian Paolo Lorenzi, ktorý tento rok tiež bude mať štyridsať, je pritom až na 189. mieste. Ostatní hráči v dvestovke sú už výrazne mladší.

Starší ako Federer je až 42-ročný Chorvát Ivo Karlovič. Ten je však na 207. mieste. Ani v prvej päťstovke však už žiadni ďalší štyridsiatnici nie sú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer ide na ďalšiu operáciu. Vráti sa ešte? Chcem iskru nádeje, vraví