Tréner Kozák to predpokladal. Mak po roku opúšťa Zenit Petrohrad

Róbert Mak.
Róbert Mak. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
Juraj Berzedi|6. júl 2017 o 09:27

Zenit si uvedomoval, že Makova hodnota by mohla klesnúť, keďže príliš nehrával, hovorí prezident PAOK-u Ľuboš Micheľ.

BRATISLAVA. V predvlaňajšej sezóne strelil Róbert Mak v drese PAOK-u Solún úctyhodných dvadsať gólov. Zo slovenských futbalistov v zahraničí to bolo jednoznačne najviac.

Aj preto sa oňho začali zaujímať veľké európske kluby. Pred Anderlechtom Brusel uprednostnil Zenit Petrohrad, ktorý ho kúpil za 3,5 milióna eur. Gréci na ňom slušne zarobili. Dva roky predtým ho totiž kúpili za 320-tisíc eur.

„Odchádzam s dobrým pocitom, lebo ľudia i celé mesto ma milovalo,“ hovoril Mak po odchode zo Solúna.

Je to cenný hráč, pozná prostredie, je zvyknutý na náš futbal. Získali sme 15 - 20 tohtosezónnych gólov.


Ľuboš Micheľ, prezident PAOK-u Solún

So Zenitom podpísal štvorročnú zmluvu. Avšak už po prvom roku sa má do PAOK-u vrátiť, zatiaľ na hosťovanie.

„Rozhodli sme sa splniť hráčovo prianie a nadviazali sme kontakt s gréckym klubom. Zatiaľ existuje ústna dohoda, formality doriešime v najbližšom čase,“ reagoval športový riaditeľ Zenitu Konstantin Sarsanija pre portál sovsport.ru.

Kozáka inštinkt neklamal

Prestup do ruského veľkoklubu sa príliš nepozdával reprezentačnému trénerovi Jánovi Kozákovi. „Kto mu odporučil takýto prestup?“ čudoval sa skúsený kouč.

„Rusko bude v roku 2018 organizovať majstrovstvá sveta. V Zenite hrajú na jeho poste viacerí reprezentanti. Odišiel do veľmi konkurenčného prostredia,“ rozoberal Kozák.

Po príchode do Petrohradu hrával Mak pravidelne. Kvalitné výkony v prvej polovici sezóny podčiarkol štyrmi gólmi v ruskej súťaži a jedným v Európskej lige.

Na jeseň strelil aj dva dôležité reprezentačné góly v kvalifikačnom súboji proti Škótsku. Zo slovenských futbalistov mal v tom čase najlepšiu produktivitu aj formu.

Situácia sa začala meniť po novom roku, keď tréner Zenitu Mircea Lucescu dával prednosť najmä ruským futbalistom. Zdá sa, že inštinkt reprezentačného trénera Jána Kozáka neklamal.

Musia sa zbaviť cudzincov

Na jar nebol Mak ani raz v základnej zostave, v štyroch zápasoch odohral spolu len 49 minút. Napriek tomu považoval rok v Rusku za vydarený.

„Posunul ma ďalej futbalovo i ľudsky. Spoznal som nové prostredie, ľudí a fungovanie veľkoklubu,“ priznal.

Keď rumunského trénera nahradil Talian Roberto Mancini, svitla mu nová nádej. Keď však nedávno Zenit získal dvojicu ruských reprezentantov Alexandra Jerochina a Dmitrija Poloza, šance slovenského krídelníka sa zhoršili.

„V súčasnosti je v Zenite množstvo hráčov. Keďže máme v ruskej lige obmedzenie pre zahraničných futbalistov, niektorých sa klub bude musieť zbaviť,“ tvrdí ruský novinár Goša Chernov.

Je to výhodné manželstvo

Jeho slová sa naplnili. Mak sa vrátil do PAOK-u, v ktorom v rokoch 2014 - 2016 odohral 80 zápasov a strelil 28 gólov. K Solúnčanom sa už pripojil na sústredení v Holandsku.

„Rokovania so Zenitom boli zložité, ale dosiahli sme dohodu výhodnú pre oba kluby. Zenit si uvedomoval, že Makova hodnota by mohla klesnúť, keďže príliš nehrával,“ uviedol slovenský prezident PAOK-u Ľuboš Micheľ pre web paok24.com.

"Počas pôsobenia v našom mužstve by jeho cena mohla narásť. Je to výhodné manželstvo pre obe strany. Mak je cenný hráč, pozná prostredie a je zvyknutý na náš futbal. Získali sme pätnásť až dvadsať gólov v sezóne,“ dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Tréner Kozák to predpokladal. Mak po roku opúšťa Zenit Petrohrad