Riaditeľka Košice Región Turizmus: Niektoré ubytovacie zariadenia už hlásia nulu

(Autor: archív)
Monika Almášiová|5. aug 2018 o 00:00

Počas šampionátu čakajú nápor.

LENKA JURKOVÁ VARGOVÁ je výkonnou riaditeľkou Košice Región Turizmus. Budúcoročné majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré sa budú konať o desať mesiacov v Košiciach, vníma najmä z pohľadu propagácie mesta a krajiny vo svete. Tak ako počas prvých majstrovstiev v roku 2011 sa opäť očakáva nápor turistov v meste. Čo sa za sedem rokov zmenilo, čo zostalo a či sú vôbec Košice atraktívnym miestom pre turistov, dozviete sa v rozhovore.

V roku 2011 Košice vôbec prvýkrát v histórii hostili majstrovstvá sveta v hokeji. Čo urobí taká veľká udalosť s turizmom v meste, ako sú Košice?

– Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji výrazne zviditeľnili Košice na mape Európy, čo malo pozitívny dopad aj na rozvoj turizmu v meste. Keďže išlo o veľkú športovú udalosť, na zápasoch sa vystriedali desaťtisíce hokejových fanúšikov. Tí odchádzali zo Steel Arény plní emócií a zážitkov, ktoré sa preniesli aj do ich celkového dojmu zo Slovenska. Celkovému imidžu mesta pomohlo aj to, že o Košiciach začali písať aj zahraničné médiá. Je preto veľmi dôležité, aby sme práve takéto podujatia využili na širšiu propagáciu Košíc a celého regiónu. S predpokladaným prísunom zahraničných, ale i domácich návštevníkov súvisí množstvo záležitostí, s ktorými sa musia popasovať poskytovatelia služieb – pripravenosť personálu, dostatočná flexibilita, schopnosť reagovať na požiadavky, ktoré možno počas bežnej prevádzky neprichádzajú tak často. A samozrejme, je to veľká príležitosť zviditeľniť sa, ukázať sa v takom svetle, aby fanúšikovia, ktorí sem zavítajú v máji kvôli hokeju, mali dôvody sa sem neskôr vrátiť. Možno sami, možno s rodinou a priateľmi. Je to výzva nielen pre hotely, reštaurácie, dopravcov, ale aj pre organizácie cestovného ruchu, ktoré takpovediac dostávajú potenciálnych návštevníkov „na podnose“.

Z akých krajín sa tu v tom čase objavovali ľudia?

– Vysoko prevažovali domáci, štruktúra zahraničných návštevníkov MS 2011 odrážala zloženie skupín, ktoré sa tu hrali. V Košiciach hrali oba zámorské tímy Kanada a USA, vzdialené škandinávske tímy Nórska a Švédska. Medzi návštevníkmi bolo najviac Rakúšanov, Švajčiarov, Kanaďanov, Nórov i Švédov. Treba však povedať, že priemerný počet navštívených zápasov bol u zahraničných návštevníkov vyšší, priemerne 4,21 ako u slovenských približne 2 zápasy, teda, strávili tu dlhší čas. U domácich sa to, samozrejme v roku 2019 môže zmeniť, keďže vieme, že v roku 2011 fandili iba zahraničným tímom, no najbližšie v Košiciach odohrajú 7 zápasov Slováci. Výhodou je aj to, že oproti roku 2011 sa zmenil formát, takže aj zahraničný fanúšik vopred pozná presne termíny zápasov svojho tímu a tak si vie presnejšie rozplánovať svoj pobyt.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Riaditeľka Košice Región Turizmus: Niektoré ubytovacie zariadenia už hlásia nulu