Řepka: Vekom si uvedomujem zlé správanie

Tomáš Řepka
Tomáš Řepka (Autor: ČTK)
Jozef Kotris|16. aug 2010 o 18:33

Tomáš Řepka má veľké problémy s disciplínou a je rekordérom v štatistike vylúčení hráča. Báť sa ho budú v Lige majstrov aj Žilinčania. Treba si dávať pozor na zranenie, hovoria. Či sa boja útoku Řepku, nehovoria.

PRAHA. Vyzerá ako zabijak, málokto by ho chcel stretnúť v noci na ulici. Boja sa ho aj súperi na trávniku. Skúsený Sparťan je jedným z najlepších českých obrancov súčasnosti, patrí ku zlatej generácii spolu s Patrikom Bergerom či Tomášom Votavom, ktorá v roku 1990 vyhrala európsky šampionát šestnásťročných. Pre svoje kvality hral už v devätnástich rokoch v reprezentácii mužov.

Najviac červených kariet

Řepka takmer nepozná zranenia, ak sa mu aj nejaké pritrafí, skôr ako odpočinkom sa lieči ďalším tréningom. Počas dvadsiatich sezón v českej, anglickej a talianskej lige si získal obrovský rešpekt, je futbalovým vzorom pre mnohých mladých hráčov. Venuje sa im aj v letných kempoch, nie je však morálnym vzorom. Rešpekt si nezískaval len futbalovými kvalitami, ale aj pre jeho agresivitu. Vždy sa mu páčili tvrdé súboje, nehovorí o prehnanej agresivite. Vždy ho tešilo, keď sa ho súper bál.

Vo West Hame ho vylúčili štyri a vo Fiorentine až päťkrát. Celkovo počas kariéry videl červenú kartu šestnásťkrát, jeho ďalšie prehrešky rozhodcovia akoby nevideli. Nepotrestali ho ani začiatkom tejto sezóny, keď opľul protihráča Ladislava Volešáka v 2. kole českej ligy proti Slovácku.

Trest dostal až od disciplinárky - nehrá v troch ligových dueloch a navyše ako dlhoročný kapitán Sparty prišiel k pásku na rukáve. Už predtým si 36-ročný obranca vyslúžil prezývku tvrďas alebo „enfant-terrible". Sám o sebe hovorí, že nie je hulvát, ale priznáva, že nemôže sľúbiť polepšenie.

Drsňák je, nie hulvát

„Jednoducho som už raz taký. Ku mne patrí ostrá hra, sem-tam nejaká slovná reakcia na verdikt rozhodcu. Nálepku drsňáka beriem, ale hulvát o mne nebude hovoriť nik. Hanbím sa za ten pľuvanec, ospravedlňujem sa spoluhráčom, tímu, fanúšikom a vlastne všetkým sparťanom," kajal sa po tom, ako ho z priestupku proti etikete usvedčili televízne zábery.

Priznal, že pľuvanec nasledoval po šliapnutí na členok. „Konal som emotívne, cítil som krivdu. Keby ten faul rozhodca videl, konal by som inak. Bolo to odo mňa nezmyselné," povedala ikona Sparty, ktorá je na nevraživosť fanúšikov súpera zvyknutá. Neznáša však útoky na rodinu.

„Vekom si uvedomujem, že sa tak správať nemôžem. Ani ako kapitán, ani ako dospelý muž, ani ako futbalista, ktorý je vzorom pred mladými. Pred nimi sa hanbím," povedal pred novinármi.

Sparta magnetom problémov

Sparta akoby priťahovala problémových hráčov, ale zo športového hľadiska sa českému majstrovi oplatí zaplatiť za svojich futbalistov aj pokuty. Problémy mali v nedávnej minulosti viacerí sparťania, napríklad Pavel Horváth, ktorý použil fašistický pozdrav smerom k ultras Sparty. Podľa vedenia českomoravského futbalového zväzu hajlovaním znevážil dobré meno českého futbalu.

Pred dvoma rokmi Matušovič opľul brankára Kladna Pavlíka, hlavný arbiter to tiež nevidel.

Řepka síce v lige hrať nemohol pre dištanc, ale v Lige majstrov si zahrá. Na zápas so Žilinou sa teší a nechýbal ani na oficiálnom predzápasovom tréningu. „Výsledok netipujem, ale musíme postúpiť do hlavnej súťaže."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Řepka: Vekom si uvedomujem zlé správanie