Rajičová je po deviatom mieste spokojná: Vedela som, že to bude makačka

Nicole Rajičová počas voľnej jazdy na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v bieloruskom Minsku 25. januára 2019.
Nicole Rajičová počas voľnej jazdy na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v bieloruskom Minsku 25. januára 2019. (Autor: Sergei Grits TASR/AP)
TASR|25. jan 2019 o 20:34

Jej krajanka Silvia Hugecová nepostúpila zo stredajšieho krátkeho programu.

Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní - Minsk (Biel.) - piatok:

Ženy - konečné poradie (po voľnej jazde):

1.Sofia SamodurovováRusko213,84 bodu
2.Alina ZagitovováRusko198,34
3.Viveca LindforsováFínsko194,40
4.Stanislava KonstantinovováRusko189,72
5.Laurine LecavelierováFrancúzsko180,05
6.Alexia PaganiniováŠvajčiarsko179,90
9.Nicole RajičováSlovensko169,03
30.Silvia HugecováSlovensko43,33

MINSK. Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová obsadila po piatkových voľných jazdách na majstrovstvách Európy v Minsku v súťaži sólistiek konečné 9. miesto.

Zagitovová jazdu pokazila

Dvadsaťtriročnej reprezentantke SR sa tak nepodarilo napodobniť najlepšie výsledky v kariére, keď na predchádzajúcich ME v Moskve, resp. v Ostrave skončila na skvelom šiestom mieste.

Jej krajanka Silvia Hugecová nepostúpila zo stredajšieho krátkeho programu.

Novou majsterkou Európy sa stala len 16-ročná Ruska Sofia Samodurovová. Tá po skvelom výkone detronizovala a na druhé miesto odsunula krajanku Alinu Zagitovovú.

Olympijská šampiónka z Pjongčangu voľnú jazdu pokazila a neobhájila tak zlato z Moskvy. Bronz putuje do Fínska zásluhou Vivecy Lindforsovej.

Samodurovová využila potenciál naplno

Favorizovaná Zagitovová sa nevyhla zaváhaniam, spadla pri skokovej kombinácii a aj v ďalšom priebehu jazdy spravila chyby. Bojovala sama zo sebou a technické skóre jej klesalo.

Napriek tomu jej náskok z KP stačil na priebežnú pozíciu líderky. Hneď ju z nej však zosadila rovesníčka Samodurovová, ktorá išla energicky, robila minimum chýb a využila dokonale svoju šancu.

Zagitovovú jasne prevýšila a zosadila ju z trónu európskej šampiónky.

V pondelok ju už čaká práca

Dvojnásobná olympionička Rajičová si v KP utvorila osobné maximum (64,08), čo ju katapultovalo na priebežné 5. miesto. Vo finále išla v poslednej skupine s najväčšími hviezdami. V jazde urobila viacero chybičiek, hneď na úvod pri trojitom lutzi prišiel dotyk ruky s ľadom.

Skoky v kombináciách neboli zlé, vyšiel jej aj sólo trojitý rittberger, ale potom prišiel nedotočený tulup a pád pri dvojitom axeli. Ani druhý sólo dvojitý axel nebol úplne čistý, keďže prišla chyba pri dopade.

Zverenka trénerov Igora Krokavca a otca Toma Rajiča zašla dvanástu najlepšiu voľnú jazdu a v celkovom hodnotení sa tak prepadla.

"Mohlo to byť lepšie, ale aj tak som celkom spokojná. Bolo tam päť trojitých skokov, aj keď s menšími chybičkami. Tie axle mi nevyšli, ale vtedy som už mala dosť ťažké nohy.

Vedela som, že to bude makačka. Necítila som tlak, tešila som sa, že som v poslednej rozjazdke. Celkovo som spokojná s vystúpením v Minsku. Teraz ma čaká voľno, aspoň fyzicky, lebo v pondelok sa vrátim do práce a mám pocit, že ma čaká dosť roboty.

Ale už viem, čo mám trénovať. Chystám sa aj na MS," povedala Rajičová, 14. žena zo ZOH v Pjongčangu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Rajičová je po deviatom mieste spokojná: Vedela som, že to bude makačka