Dostal vlastnú trofej. Nadal má desiaty titul z French Open

Nadal vyhral French Open po desiatykrát.
Nadal vyhral French Open po desiatykrát. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. jún 2017 o 18:03

Rafael Nadal ani po dvanástich rokoch nemá rovného súpera.

PARÍŽ. Futbal je jeho veľkou vášňou. Ako útočník patril v Španielsku medzi najlepších. Dokonca sa stal španielskym majstrom v kategórii do 12 aj do 14 rokov. Pri každom titule bol v porovnaní so spoluhráčmi minimálne o dva roky mladší.

Futbal mu prirástol k srdcu, mal talent. Rafael Nadal by bol aj dnes skvelým futbalistom, lenže rozhodol sa pre tenis.

„Bola to asi najťažšia voľba, akú som musel urobiť, keď som mal dvanásť. Ale povedal som si, že futbal pre mňa ostane naďalej tým, čo ma baví,“ spomína Španiel vo svojej autobiografii My story.

Pozrite si finálový triumf Rafaela Nadala na Roland Garros: fotogaléria

13.6.2017

Meno si však urobil ako tenista a na antuke nemá rovného súpera. Na French Open získal v nedeľu desiaty titul v kariére. Je jediným hráčom, ktorý má toľko titulov v Open ére z jedného grandslamového turnaja.

"Na každom turnaji sa snažím hrať naplno, ale to, ako sa cítim tu, sa nedá s ničím porovnať. Napätie a adrenalín, ktoré cítim v Paríži, sa nedajú porovnať s ničím iným. Je to najdôležitejší turnaj v mojej kariére," vravel Nadal.

Od organizátorov dostal ako prvý hráč svoju vlastnú repliku slávnej parížskej trofeje - Pohára mušketierov.

Proti Nadalovi nik nie je favoritom

Odkedy vstúpil na antuku, akoby zmenil pravidlá hry. Na najpomalší tenisový povrch priniesol hru a razanciu

Prečo je až taký dominantný? Lebo pri topspine dokáže loptičke dať dvojnásobnú rotáciu ako ktorýkoľvek iný hráč.


Mats Wilander o Rafaelovi Nadalovi

úderov, ktoré sú skôr charakteristické pre rýchly povrch. Recept na jeho hru nedokázal nájsť za dvanásť rokov nik a Španiel naďalej zlepšuje svoju bilanciu. Na French Open z 81 zápasov vyhral 79.

"Nepoznám väčšiu výzvu v tenise, ako hrať proti Nadalovi vo finále French Open,“ hovoril jeho súper v boji o titul Stan Wawrinka. Ani on nepotrápil Nadala vo finále. Prehral 2:6, 3:6, 1:6. „Rafa je najlepším hráčom, aký kedy bol na antuke. Nikdy nie ste favoritom, keď hráte proti Rafovi na French Open.“

Španiel v tomto roku neprehral v Paríži ani set, priemerne potreboval na jeden zápas menej ako dve hodiny. Nik zo súperov ho dostatočne nepotrápil. Nadal si môže zápasy na antuke prehrať len vlastnými chybami.

„Prečo je až taký dominantný? Lebo pri topspine dokáže loptičke dať dvojnásobnú rotáciu ako ktorýkoľvek iný hráč,“ opisuje bývalý šampión z French Open a komentátor Eurosportu Mats Wilander. Nadal vie s raketou zázraky, na ktoré nik nedokáže nájsť odpoveď.

Pri odskoku potom letí loptička oveľa vyššie ako pri klasickom forhende. Súpera stojí viac síl, aby ju vrátil na druhú stranu kurtu.

"Teším sa, že o rok prídem opäť," vravel dojatý. Na konte má už 15 titulov z grandslamových turnajov. Viac ich má len Roger Federer - 18.

Zrodila sa nová hviezda

Aj v tenise sa dejú zázraky. Kým v mužskej dvojhre od začiatku turnaja nasadení hráči nepustili nikoho ku slovu, medzi ženami to bolo trochu príbeh ako z rozprávky o Popoluške.

Mladá tenistka, ktorá nielenže nebola favoritkou, ale nedostala sa ani len medzi nasadené tenistky a doteraz nevyhrala ani jediný turnaj na okruhu WTA, uspela na tom najťažšom.

Lotyška Jelena Ostapenková dosiahla svoj prvý triumf WTA rovno na grandslame.

Vo finále prehrávala a musela otáčať skóre proti skúsenej Simone Halepovej. Nevzdala sa, hoci v druhom sete prehrávala 0:3 a v treťom 1:3. Titul získala po výhre 4:6, 6:4, 6:3.

Ostapenková: Chcem vyhrať všetky grandslamy

"Stále nemôžem uveriť tomu, čo som dokázala. Som veľmi šťastná a bez slov, splnil sa môj sen, ktorý som mala od detstva pri sledovaní tenisu. Vedela som, že Simona je skvelá hráčka, no ja som sa snažila hrať agresívne,“ hovorila po triumfe. „Stačilo niekoľko gemov a všetko sa otočilo v môj prospech.“

Nenasadená hráčka vyhrala Roland Garros naposledy v roku 1933.

„Wow. Akéže dejisko na zisk prvého titulu. Zrodila sa hviezda," komentovala výkon 20-ročnej tenistky Billie Jean Kingová.

Pozrite si, ako Jelena Ostapenková vo finále Roland Garros zdolala Simonu Halepovú: fotogaléria

13.6.2017

Ostapenková zaskočila všetkých. Je neopozeraná, mentálne silná a ide do výmien aj proti skúseným hráčkam.

„Teraz túžim vyhrať všetky grandslamy a stúpať v rebríčku,“ vyhlásila sebavedomo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros»Dostal vlastnú trofej. Nadal má desiaty titul z French Open