Ostapenková zdolala Halepovú a prekvapujúco vyhrala Roland Garros

Jelena Ostapenková.
Jelena Ostapenková. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. jún 2017 o 15:10

Lotyšská tenistka začala turnaj až ako 47. hráčka sveta.

PARÍŽ. Lotyšská tenistka Jelena Ostapenková v Paríži prekvapujúco vybojovala svoj premiérový grandslamový titul.

V sobotňajšom finále ženskej dvojhry na Roland Garros vyhrala z pozície nenasadenej hráčky nad turnajovou trojkou Simonou Halepovou z Rumunska po trojsetovej bitke 4:6, 6:4, 6:3 a dosiahla svoj vôbec prvý turnajový triumf v kariére. Zápas trval 1:59 hodiny.

Roland Garros - finále žien:

Jelena Ostapenková (Lot.) - Simona Halepová (Rum.-3)

4:6, 6:4, 6:3

/za 1:59 h/

Ostapenková v závere získala päť hier za sebou a premenila hneď prvý mečbal pri podaní súperky. Stala sa tak prvou nenasadenou víťazkou na Roland Garros v histórii.

Najmladšia víťazka od roku 1997

Pre iba 20-ročnú Ostapenkovú bola už finálová účasť najvýraznejším úspechom kariéry, do rozhodujúceho duelu sa dostala ako historicky prvá hráčka svojej krajiny. Na podujatiach veľkej štvorky sa doteraz neprebojovala nikdy ďalej ako do tretieho kola.

Za titul zinkasovala šek na 2,1 milióna eur a v najnovšom vydaní svetového rebríčka sa posunie zo 47. na dvanástu priečku. Rodáčka z Rigy bola najmladšou finalistkou na Majors, odkedy si vtedy 19-ročná Dánka Caroline Wozniacka zahrala o trofej na US Open 2009.

"Stále nemôžem uveriť tomu, čo som dokázala. Som veľmi šťastná a bez slov, splnil sa môj sen, ktorý som mala od detstva pri sledovaní tenisu. Vedela som, že Simona je skvelá hráčka, vo finále si podľa toho aj počínala," citoval víťazku blog turnaja.

Pozrite si, ako Jelena Ostapenková vo finále Roland Garros zdolala Simonu Halepovú: fotogaléria

13.6.2017

"Ja som sa snažila zostať agresívna. Stačilo niekoľko gemov a všetko sa zvrtlo v môj prospech. Bola som 4:6, 0:3 dolu, ale neprestávala som bojovať," dodala Ostapenková už 46. šampiónka na Majors v tzv. Open Ere a najmladšia víťazka Roland Garros od sezóny 1997 a triumfu Chorvátky Ivy Majoliovej.

"Jelena dnes ukázala, že má mentalitu šampiónky. Všetci vedia tvrdo udierať do loptičky, ale dokážu to aj ukontrolovať? Navyše, ona má veľký priestor na zlepšenie najmä na podaní. Keď to dokáže, potom to sledujte," podotkla legendárna Američanka s českým pôvodom Martina Navrátilová vo vysielaní ITV UK, zdieľal to web Tenisovej asociácie žien (WTA).

Mám od emócií roztrasený žalúdok. Azda sa mi na tomto turnaji raz predsa len podarí triumfovať. Je to môj sen.


Simona Halepová, zdolaná finalistka

"Pri jej štýle by prechod na trávu mala zvládnuť dobre, bude teda patriť medzi favoritky Wimbledonu. Halepová si takmer počas celého zápasu počínala opatrne. Akoby dúfala, že súperka porobí chyby. Musíte však hrať na víťazstvo a nie na to, aby ste neprehrali," dodala.

Halepová mohla byť svetovou jednotkou

Zdolaná Halepová hrala na Roland Garros finále už pred tromi rokmi, vtedy neuspela v súboji s Mariou Šarapovovou a na grandslamový titul stále čaká.

V prípade triumfu mohla z pozície svetovej jednotky zosadiť Nemku Angelique Kerberovú, ktorá na parížskej antuke vypadla hneď v prvom kole. Takto sa posunie na druhú pozíciu.

"Mám od emócií roztrasený žalúdok. Azda sa mi na tomto turnaji raz predsa len podarí triumfovať. Je to môj sen. Gratulujem Jelene - všetka úcta pred tým, čo dokázala. Ja som dnes síce sklamaná, ale celkovo to pre mňa bol skvelý turnaj," uviedla Halepová.

Cesta Jeleny Ostapenkovej za titulom:

1. kolo: Louisa Chiricová (USA, 128. vo svetovom rebríčku) 4:6, 6:3, 6:2 za 114 minút

2. kolo: Mónica Puigová (Portor./41.) 6:3, 6:2 za 68 minút

3. kolo: Lesia Curenková (Ukr./42.) 6:1, 6:4 za 65 minút

4. kolo (osemfinále): Samantha Stosurová (Aus.-23/22.) 2:6, 6:2, 6:4 za 118 minút

Štvrťfinále: Caroline Wozniacka (Dán.-11/12.) 4:6, 6:2, 6:2 z 113 minút

Semifinále: Timea Bacsinszká (Švaj.-30/31.) 7:6 (4), 3:6, 6:3 z 144 minút

Finále: Simona Halepová (Rum.-3/4.) 4:6, 6:4, 6:3 za 119 minút

Online prenos: Simona Halepová - Jelena Ostapenková (finále Roland Garros)

French Open - ženy Finále 2017
10.06.2017 o 15:12
Ostapenková
2:1
(4:6, 6:4, 6:3)
Ukončený
Halepová
Prenos
Kto by to pred začiatkom turnaja povedal. Jelena Ostapenková, až 47. hráčka sveta, prekvapila celý tenisový svet a po skalpe Sam Stosurovej či Caroline Wozniackej zdoláva vo svojom prvom grandslamovom finále aj Simonu Halepovú. Rumunská tenistka viedla 4:6 a 0:3, pri podaní svojej súperky mala šancu na ďalší brejk, no obrovskú možnosť na rozhodnutie zápasu nevyužila. Lotyšská tenistka dokázala zápas otočiť, hoci k 54 víťazným úderom pridala rovnaký počet nevynútených chýb. Simona Halepová sa tak novou svetovou jednotkou nestane a táto finálová prehra ju určite bude poriadne bolieť. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň.
Koniec zápasu
6:3
importantJELENA OSTAPENKOVÁ víťazným úderom po čiare ukončuje zápas a víťazí na tohtoročnom Roland Garros. Obrovská senzácia je dokonaná. Simona Halepová mala zápas dobre rozohraný, no veľkú šancu na zisk grandslamového titulu nevyužila.
40-30
So šťastím posiela Jelena Ostapenková loptičku na bočnú čiaru. Len 20-ročná lotyšská tenistka si tak vypracovala jednu možnosť na ukončenie duelu.
30-30
Lotyšská tenistka sa snažila ukončiť výmenu víťazným úderom priamo z returnu, no loptičku nasmerovala len do priestoru určenom pre štvorhru.
30-15
Jelena Ostapenková sa oprela do returnu a už ju len dve loptičky delia od víťazstva. Podanie rumunskej tenistky bolo skutočne veľmi slabé.
15-15
Jelena Ostapenková vyrovnáva skóre deviateho gemu. Predviedla skutočne parádny úder, na ktorý jej súperka nedokázala reagovať.
0-15
Simona Halepová začína dobre. Trpezlivo si počkala na chybu súperky, ktorá skutočne prišla. Rumunka sa tak dostáva do vedenia.
5:3
importantJelena Ostapenková drží svoje podanie a už je len jeden gem od zisku grandslamového titulu. Naopak, Simona Halepová pôjde podávať na udržanie v celom zápase.
40-15
Jelena Ostapenková má dve šance na to, aby potvrdila šťastný brejk z predošlého gemu. Simona Halepová totiž poslala loptičku za základnú čiaru.
30-15
Jelena Ostapenková sa zaskvela parádnym víťazným forhendovým úderom. Simona Halepová sa len bezmocne prizerala.
15-15
Loptu získava Halepová.
15-0
Po úspešnom Tildenovom geme vstupuje Jelena Ostapenková lepšie aj do ôsmeho gemu, keďže Simona Halepová posiela loptičku do siete.
4:3
importantObrovské šťastie na strane Jeleny Ostapenkovej. Loptičku z jej rakety tečovala páska a napokon ju poslala na stranu Simony Halepovej. Po jasnom prasiatku sa tak dostáva Lotyška do trháku.
40-30
Prvú hrozbu straty podania Simona Halepová odvracia. Po dobrom servise ukončila výmenu víťazným úderom z forhendu.
40-15
Jelena Ostapenková predviedla fantastický return. Simona Halepová nedokázala vrátiť loptičku na druhú stranu, a tak bude čeliť brejkbalom.
30-15
Jelena Ostapenková posiela return tesne za základnú čiaru. Tentokrát skutočne veľa nechýbalo k tomu, aby loptička spadla na čiaru.
30-0
Simona Halepová posiela loptičku tesne vedľa bočnej čiary. Svetová štvorka sa tak dostáva do veľkých problémov.
15-0
Jelena Ostapenková diktovala tempo výmeny. Simona Halepová sa síce húževnato bránila, no napokon sa ubrániť nedokázala.
3:3
Bekhendovým víťazným úderom ukončuje Jelena Ostapenková šiesty gem rozhodujúceho setu. Opäť tak začíname prakticky odznova.
A-40
Lotyšská tenistka si na svoje konto pripisuje eso. Vďaka dobre umiestnenému servisu získava výhodu na svoju stranu.
40-40
Šiesty gem bude pokračovať cez zhodu. Jelena Ostapenková si nezachovala pevné nervy a jeden z úderov poslala mimo dvorca.
40-30
Ďalší bekhendový víťazný úder zo strany lotyšskej tenistky. Jelena Ostapenková je blízko k tomu, aby vyrovnala skóre rozhodujúceho setu.
30-30
Teraz to Jelena Ostapenková zahrala oveľa lepšie a z bekhendovej strany získava bod. Simona Halepová už loptičku na druhú stranu neposlala.
15-30
Simona Halepová otáča priebeh tohto gemu. Jelena Ostapenková jej ale výrazne pomohla, keďže jej bekhend skončil mimo hracej plochy.
15-15
V šiestom geme registrujeme ďalšiu dlhšiu výmenu. Teraz zatína päsť Simona Halepová po tom, čo zahrala forhendový víťazný úder.
15-0
Teraz sme videli možno jednu z najdlhších výmien celého zápasu. Na jej konci sa po chybe súperky teší z bodu Jelena Ostapenková.
2:3
importantJelena Ostapenková získava brejk po tom, čo je return spadol presne na základnú čiaru. Mladá lotyšská hráčka sa tak vracia do zápasu a pôjde podávať na vyrovnanie stavu.
A-40
Loptu získava Ostapenková.
40-40
Simona Halepová posúva gem do zhody. Opäť si pomohla dobrým servisom, po ktorom nasledoval nevydarený return Jeleny Ostapenkovej.
40-30
Jelena Ostapenková predviedla vynikajúci víťazný úder. Lotyšská tenistka má tak okamžite možnosť získať stratené podanie späť.
30-30
Jelena Ostapenková nezvládla túto situáciu. Loptičku netrafila dobre a preto ju po kontakte s rámom rakety nasmerovala do siete.
30-15
Jelena Ostapenková sa dostáva do opätovného vedenia. Opäť sa zaskvela parádnym returnom a následným víťazným úderom.
15-15
Následne si Simona Halepová pomohla dobrým servisom. Jej súperka naservírovala loptičku len do siete.
15-0
Simona Halepová nezačína najlepšie. Jelena Ostapenková ju dostala do úzkych vďaka dobrému returnu a napokon aj zakončuje celú výmenu.
1:3
importantJelena Ostapenková posiela loptičku za základnú čiaru, a tak prichádza o svoje podanie. Simona Halepová sa dostáva do výhody, no potrebovala by brejk aj potvrdiť.
15-40
Prvú možnosť na zisk brejku Simona Halepová zahodila nevydareným úderom do siete. Podanie jej súperky pritom nebolo vôbec nejaké nebezpečné.
0-40
Lotyšská tenistka musela ísť do výmeny len cez druhé podanie. To sa jej stalo osudným, a tak bude odvracať tri brejkbaly Simony Halepovej.
0-30
Jelena Ostapenková robí ďalšiu zbytočnú chybu. Po kratšom údere súperky chcela zaútočiť, no jej forhend zastavila páska.
0-15
Simona Halepová predviedla celkom dobrý return. Jelena Ostapenková sa nedostala dobre k loptičke a aj preto ju poslala len do siete.
1:2
Rumunská tenistka sa dostáva do opätovného vedenia. Jelena Ostapenková jej to výrazne uľahčila, keďže v predošlých troch prípadoch napálila loptičku len do siete.
15-40
Simona Halepová má dve možnosti na ukončenie gemu. Jelena Ostapenková totiž nasmerovala loptičku opäť len do siete.
15-30
Rumunskej tenistke pomáha nevynútená chyba svojej súperky. Jelena Ostapenková ich má momentálne na konte už presne 45.
15-15
Tento raz bola rumunská tenistka lepšia. Z forhendovej strany poslala loptičku nechytateľne na druhú stranu dvorca.
15-0
Jelena Ostapenková začína lepšie aj gem pri podaní svojej súperky. Simona Halepová totiž posiela loptičku len do siete.
1:1
V treťom sete začíname prakticky od znova. Obe hráčky si dokázali udržať svoje podanie. Jelena Ostapenková celú hru zakončuje ďalším esom.
40-15
Jelena Ostapenková predviedla veľmi pekný bekhendový víťazný úder a získava na svoju stranu dva gembaly.
30-15
Jelena Ostapenková sa na prah čistej hry nedostane. Jej bekhendový úder totiž skončil len v sieti.
30-0
Simona Halepová dala všetko do druhého úderu, no ten po slabšom podaní jej súperky nasmerovala len do polovice siete.
15-0
Druhý gem začína úspešnejšie Jelena Ostapenková. Tá dokázala dobre reagovať na úder súperky a napokon boduje vďaka svojmu forhendu.
0:1
Simona Halepová veľmi dôležitý úvodný gem zvládla lepšie. Síce v ňom čelila dvom brejkbalom, no napokon sa dostáva do vedenia.
40-A
Loptu získava Halepová.
40-40
Jelena Ostapenková teraz zaváhala na sieti. Loptičku púšťala do autu, no tá z rakety Simony Halepovej spadla ešte do jej polovice dvorca.
40-30
Simona Halepová prvú možnosť súperky odvracia vďaka výbornému prvému servisu. Dokáže dostať tento gem až do zhody?
40-15
Po víťaznom forhende prichádza aj nechytateľný bekhend. Jelena Ostapenková má dve šance na zisk mimoriadne cenného brejku.
30-15
Jelena Ostapenková sa zaskvela ďalším fantastickým forhendovým úderom po čiare. V úvodnej hre sa tak dostáva do trháku.
15-15
Následne si svetová štvorka pomohla dobrým servisom. Jelena Ostapenková posiela loptičku tesne za základnú čiaru.
15-0
Rovnako ako predošlé dva sety, tak aj ten rozhodujúci začína na servise Simona Halepová. Prvý bod ale daruje svojej súperke, keďže loptičku poslala do autu.
6:4
importantO novej grandslamovej šampiónke bude musieť rozhodnúť až tretí set. Simona Halepová viedla už 0:3, mala ďalšie šance na brejk, no z ďalších siedmich gemov získala Jelena Ostapenková až šesť. Celý set ukončila krásnym forhendovým úderom po čiare.
40-15
Druhý set ešte nekončí. Simona Halepová sa dobre držala vo výmene a napokon sa dočkala úderu do siete od Jeleny Ostapenkovej.
40-0
Jelena Ostapenková je veľmi blízko k zisku druhého dejstva. Víťazným forhendovým úderom po čiare nedala skúsenejšej súperke ani najmenšiu šancu.
30-0
Neuveriteľný víťazný úder teraz zahrala Jelena Ostapenková. Jej súperka zahrala veľmi dobrý return, no úder mladej Lotyšky bol skutočne skvostný.
15-0
Diváci sa bavili mexickou vlnou, a tak museli hráčky trošku počkať so začiatkom desiateho gemu. Lepšie ale začína Jelena Ostapenková, ktorá si pomáha priamym bodom.
5:4
importantČistou hrou získava Jelena Ostapenková podanie svojej súperky. Simona Halepová tento gem vôbec nezvládla, a tak pôjde mladá Lotyška podávať na víťazstvo v druhom sete.
40-0
Jelena Ostapenková predviedla ďalší vynikajúci return. Simona Halepová loptičku na druhú stranu už nevrátila a dostáva sa do veľkých problémov.
30-0
Jelena Ostapenková sa zaskvela víťazným úderom priamo z returnu. Druhý servis rumunskej tenistky bol skutočne veľmi slabý.
15-0
Deviaty gem lepšie začína pre najväčšie prekvapenie tohtoročného French Open. Simona Halepová totiž posiela loptičku do siete.
4:4
importantStrašný gem od mladej lotyšskej tenistky. Namiesto potvrdenia brejku prichádzajú štyri nevynútené chyby, a tak sa Simona Halepová zadarmo dostala k zisku brejku.
15-40
Jelena Ostapenková nasmerovala loptičku z bekhendu len do siete, a tak musí čeliť dvom hrozbám na stratu svojho podania.
15-30
Simona Halepová sa opäť dostáva do mierneho vedenia. Jelena Ostapenková sa snažila o víťazný úder z bekhendu, no loptička skončila meter za základnou čiarou.
15-15
Tentokrát si Jelena Ostapenková pomohla pekný forhendovým úderom. Simona Halepová ledva loptičku dobehla a následne ju poslala za základnú čiaru.
0-15
Už tretíkrát v zápase podáva Jelena Ostapenková na potvrdenie brejku. Ani teraz ale nezačína dobre, keďže loptičku poslala do autu.
4:3
importantFantastická hra v podaní mladej lotyšskej tenistky. Jelena Ostapenková zatlačila svoju súperku do defenzívy a vďaka víťaznému voleju na sieti získava podanie Simony Halepovej.
A-40
Jelena Ostapenková poslala loptičku presne na bočnú čiaru, a tak má k dispozícii ďalšiu možnosť na prelomenie servisu súperky.
40-40
Jelena Ostapenková posiela loptičku len do autu, a tak prichádza o možnosť na zisk brejku. Pokračovať budeme cez zhodu.
40-30
Simona Halepová si v dôležitý moment pomáha priamym bodom z podania. Stále však musí čeliť jednému brejkbalu súperky.
40-15
Jelena Ostapenková zaznamenáva víťazný úder priamo z returnu, a tak má dve šance na to, aby získala podanie Simony Halepovej.
30-15
Jelena Ostapenková predviedla veľmi aktívnu hru a donútila rumunskú tenistku chybovať. Tá opäť nasmerovala loptičku len do siete.
15-15
Simona Halepová netrafila dobre loptičku zo svojej bekhendovej strany. Loptička končí len v polovici siete.
0-15
Jelena Ostapenková mala dobre rozbehnutú výmenu, no loptička z jej rakety napokon skončila až v priestore určenom pre štvorhru.
3:3
Lotyšská tenista získava tretiu hru za sebou a výsledkovo sa vracia do dnešného grandslamového finále. S novými loptičkami pôjde podávať Simona Halepová.
A-40
Jelena Ostapenková získava tretiu loptičku za sebou. Kvalitným druhým servisom zaskočila súperku, ktorá opäť nezvládla svoj return.
40-40
A máme tu zhodu. Lotyšská tenistka si pomohla kvalitným servisom. Simona Halepová reagovala len úderom za základnú čiaru.
30-40
Jelena Ostapenková ešte bojuje. Opäť hrala na maximálne riziko, no vďaka bekhendovému víťaznému úderu odvracia brejkbal súperky.
15-40
Jelena Ostapenková mala veľké šťastie, že sa vôbec výmena konala. Dvojchybe sa síce tesne vyhla, no napokon neboduje, keďže svoj bekhend poslala mimo dvorca.
15-30
Veľká chyba na strane lotyšskej tenistky. Simona Halepová zahrala pomerne nevýrazný úder do stredu dvorca, no Jelena Ostapenková následný forhend vyhodila.
15-15
Jelena Ostapenková musela ísť do výmeny len cez druhé podanie. Rumunská súperka ju kvalitným returnom dostala do úzkych a napokon ju donútila aj chybovať.
15-0
Bez šance. Simona Halepová sa bránila ako vedela, no Jelena Ostapenková otvára šiestu hru tohto setu víťazným úderom z bekhendu.
2:3
importantJelena Ostapenková získava podanie svojej súperky. Simona Halepová v predošlom geme nevyužila viacero brejkbalových šancí a teraz dokonca prichádza aj o výhodu brejku.
40-30
Loptu získava Halepová.
40-15
Dobrá fáza zápasu v podaní lotyšskej hráčky. Jelena Ostapenková zaznamenáva víťazný úder a má dve šance na zisk podania Simony Halepovej.
30-15
Po druhom servise súperky si Jelena Ostapenková nakročila do dvorca a výmenu ukončila kvalitným volejom pri sieti.
15-15
Následne ale lotyšská tenistka chybuje. Jej forhendový úder skončil len v priestore určenom pre zápasy štvorhry.
15-0
Jelena Ostapenková dostáva krídla. Tentokrát sa krásne položila do bekhendu a loptičku poslala presne do rohu ihriska.
1:3
Jelena Ostapenková zvládla možno existenčný gem. Odvrátila niekoľko brejkbalov súperky a napokon sa teší z prvej získanej hry v druhom sete.
A-40
Jelena Ostapenková konečne získava na svoju stranu gembal. Opäť ale ťažila z nevynútenej chyby jej rumunskej súperky.
40-40
Simona Halepová to teraz poriadne pokazila. Jej bekhendový úder sa do dvorca nevošiel, a tak prichádza o možnosť na zisk brejku.
40-A
Jelena Ostapenková robí dvojchybu, a tak sa dostáva pod tlak. Simona Halepová má tretiu možnosť na zisk ďalšieho brejku.
40-40
Jelena Ostapenková odvracia ďalší brejkbal svojej súperky. Zaskvela sa totiž parádnym víťazným forhendom po čiare.
40-A
Loptu získava Halepová.
40-40
Simona Halepová teraz výrazne pomohla svojej súperke. Loptička z jej rakety totiž skončila tesne za základnou čiarou, a tak je brejkbal minulosťou.
40-A
Jelena Ostapenková načína štvrtú desiatku svojich nevynútených chýb. Loptička skončila v sieti, a tak má Simona Halepová brejkbal.
40-40
Jelena Ostapenková práve zaznamenala tridsiatu nevynútenú chybu v dnešnom finále. Loptička spadla niekoľko decimetrov za základnú čiaru.
40-30
Lotyšská tenistka otáča priebeh štvrtého gemu. Simona Halepová netrafila loptičku ideálne a je na nej badať drobná frustrácia.
30-30
Jelena Ostapenková to teraz zahrala veľmi pekne. Úderom do protipohybu prekvapila súperku a vyrovnáva skóre tohto gemu.
15-30
Jelena Ostapenková daruje svojej súperke bod. Jej druhý servis bol až príliš dlhý, a tak registrujeme na jej strane už štvrtú dvojchybu.
15-15
Jelena Ostapenková teraz aj so šťastím dostala loptičku na druhú stranu. Tá mala nízky odskok a aj preto ju Simona Halepová poslala do autu.
0-15
Simona Halepová lepšie vstupuje aj do štvrtého gemu. Jelena Ostapenková musela ísť do výmeny len cez druhé podanie a následne nedokázala reagovať na kvalitný return Rumunky.
0:3
Simona Halepová potvrdzuje brejk z predošlej hry. V závere tretieho gemu sme videli peknú dlhú výmenu, ktorú napokon Jelena Ostapenková zakončila úderom do siete.
40-A
Tento raz ukázala svoje kvality Simona Halepová. Po dobrom servise na stred kurtu prešla do útoku a zaznamenala forhendový víťazný úder.
40-40
Parádna hra od lotyšskej hráčky. Jelena Ostapenková dostala súperku pod tlak a víťazným volejom z bekhendu upravuje skóre na zhodu.
30-40
Jelena Ostapenková znižuje náskok svojej súperky, no možno je už v tomto geme neskoro. Každopádne, Simona Halepová má ešte jednu šancu ako ukončiť tento gem.
15-40
Pekné gesto od Simony Halepovej. Tá uznala, že loptička z rakety jej súperky bola dobrá, a tak budeme v treťom geme pokračovať
0-40
Jelena Ostapenková robí zbytočnú chybu, a tak sa jej súperka poľahky dostáva k výhode troch gembalov.
0-30
Podobná situácia ako spred niekoľkých sekúnd. Simona Halepová predviedla kvalitný servis, z ktorého pramení priamy bod.
0-15
Simona Halepová podáva na potvrdenie brejku z predošlej hry a začína výborne. Jelena Ostapenková svoj return nasmerovala len do siete.
0:2
importantJelena Ostapenková zakončuje druhú hru nevynútenou chybou z bekhendovej strany. Po desiatich minútach sa tak Simona Halepová dostáva do rýchlej výhody brejku.
40-A
Jelena Ostapenková posiela loptičku iba za základnú čiaru. Bohužiaľ, chýb na strane Lotyšky je veľmi veľa a aj preto nevidíme nejaký pekný tenis.
40-40
Jelena Ostapenková zabrala v pravú chvíľu. Predviedla skvelý servis, no a výmenu už následne bez väčších problémov ukončila víťazným úderom.
40-A
Po nevynútenej chybe mladej lotyšskej tenistky má Simona Halepová k dispozícii druhý brejkbal v tomto geme. Dokáže ho využiť?
40-40
Jelena Ostapenková nevyužila možnosť na ukončenie druhého gemu. Loptička z jej rakety skončila len v polovici siete.
A-40
Lotyšská tenistka si na svoje konto pripisuje eso, hoci bol pôvodne zahlásený zlý servis. Hlavný rozhodca ale mal na situáciu iný názor.
40-40
Jelena Ostapenková hrozbu straty podania zažehnala. Pekne sa položila do forhendového úderu a nedala súperke šancu.
30-40
Simona Halepová si počkala na slabší druhý servis súperky a zahrala jeden z mála svojich víťazných úderov. K dispozícii má jeden brejkbal.
30-30
Jelena Ostapenková teraz poriadne zatlačila svoju súperku. Simona Halepová sa bránila ako len vedela, ale napokon jeden z jej úderov končí v aute.
15-30
Loptu získava Ostapenková.
0-30
Jelena Ostapenková sa dostáva do problémov. Odfláknutým forhendovým úderom získava daruje bod na svoju stranu Simony Halepovej.
0-15
Jelena Ostapenková mala úvodnú výmenu druhého gemu dobre rozbehnutú, no loptičku z forhendovej strany nasmerovala tesne do autu.
0:1
Simona Halepová si na úvod druhého setu drží svoje podanie. Odvrátila v ňom tri brejkbaly a napokon ťaží z nevynútenej chyby svojej súperky.
40-A
Simona Halepová získava štvrtú loptičku za sebou. Jelena Ostapenková netrafila priestor dvorca, čo potvrdil aj hlavný rozhodca zápasu.
40-40
Lotyšská hráčka premárnila veľkú šancu. Jelena Ostapenková posiela svoj return ďaleko za základnú čiaru, a tak budeme pokračovať cez zhodu.
40-30
Ani druhú možnosť na zisk brejku Jelena Ostapenková nevyužila. V plnom behu zahrala forhendový úder ďaleko do autu.
40-15
Prvú hrozbu straty podania dokázala Simona Halepová odvrátiť. Z bekhendovej strany sa totiž zaskvela parádnym víťazným úderom.
40-0
Lotyšská tenistka si počkala na slabší servis súperky a zahrala víťazný úder z bekhendovej strany. Vďaka nemu má tri brejkbalové šance.
30-0
Jelena Ostapenková predviedla veľmi dobrý forhendový úder. Naň nedokázala súperka dobre reagovať, a tak Lotyška získava náskok.
15-0
Druhý set začala na servise Simona Halepová. Prvá loptička ale putuje na konto jej súperky, keďže Rumunka poslala svoj úder do tesného autu.
4:6
importantPrvý set dnešného finálového stretnutia získava na svoju stranu Simona Halepová. Rumunská tenistka bola pod neustálym tlakom súperky, no Jelena Ostapenková sa v prvom dejstve porazila sama svojimi nevynútenými chybami.
30-40
Simona Halepová má možnosť ukončiť prvý set. Po slabšom druhom servise predviedla dobrý return a následne ťaží z nevynútenej chyby Jeleny Ostapenkovej.
30-30
Simona Halepová sa zatiaľ k setbalom nedostáva. Počas celej výmeny sa húževnato bránila, no jej záverečný úder zahraný z náročnej pozície bol až príliš dlhý.
15-30
Po dobrom podaní sa Jelena Ostapenková rozhodla skrátiť hru. Simona Halepová ale predviedla rýchle nohy, loptičku dobehla a nechytateľne ju poslala na druhú stranu.
15-15
Jelena Ostapenková musela ísť do výmeny len cez druhé podanie. Napriek tomu ale boduje, keďže sa dostala spod tlaku súperky a následne zahrala víťazný úder.
0-15
Jelena Ostapenková podáva na udržanie v prvom sete, no nezačína najlepšie. Jej forhendový úder skončil niekoľko centimetrov za základnou čiarou.
4:5
Simona Halepová drží svoje podanie. V závere deviateho gemu sme videli peknú výmenu, ktorú však ukončil nepodarený úder mladej lotyšskej hráčky.
40-A
Jelena Ostapenková opäť zlyhala. Pomerne jednoduchý úder poslala do autu, a tak získava výhodu na svoju stranu Simona Halepová.
40-40
Jelena Ostapenková zahrala tentokrát parádne, a tak budeme sledovať tretiu hru za sebou, ktorá musí ísť cez zhodu.
30-40
Tretia nevynútená chyba za sebou. Jelena Ostapenková sa tak pripravila o šancu na brejk a jej súperka má šancu ukončiť tento gem.
30-30
Dnešný zápas je hlavne o tom, čo predvedie Jelena Ostapenková. Aj teraz bola aktívnejšia, no robí ďalšiu zbytočnú chybu.
30-15
Jelena Ostapenková zbytočne chybuje. Simona Halepová musela ísť do výmeny len cez druhé podanie, no return poslala za čiaru.
30-0
Lotyšská tenistka prilepila loptičku o bočnú čiaru. Vďaka ďalšiemu víťaznému úderu sa tak dostáva do nádejného vedenia.
15-0
Jelena Ostapenková začína lepšie aj gem pri podaní svojej súperky. Výborne dokázala reagovať na vyšší odskok loptičky a zahrala víťazný úder.
4:4
Mladá lotyšská tenistka zvládla záver tejto hry na výbornú. Na konci dlhej výmeny sa teší zo zisku bodu, keďže donútila Simonu Halepovú poslať loptičku do siete.
A-40
Jelena Ostapenková si zachovala chladnú hlavu a na konto si pripisuje ďalší víťazný úder. Vďaka nemu strhla výhodu na svoju stranu.
40-40
Lotyšska tenistka napálila loptičku len do siete. V druhom geme za sebou tak budeme vidieť zhodu.
40-30
Jelena Ostapenková prvý gembal využiť nedokázala. Loptička z jej rakety sa do kurtu nevošla, no stále je mladá hráčka v drobnej výhode.
40-15
Jelena Ostapenková opäť vytiahla z rukáva vynikajúci prvý servis. Vďaka priamemu bodu si Lotyška vypracovala dve šance na ukončenie gemu.
30-15
Jelena Ostapenková zaznamenáva svoju tretiu dvojchybu v dnešnom zápase. Svoju súperku tak ešte dostáva do hry o zisk ôsmeho gemu.
30-0
Následne si Jelena Ostapenková pomáha priamym bodom z podania. Veľmi rýchlo sa Lotyška dostáva do vedenia o dve loptičky.
15-0
Jelena Ostapenková podáva s novými loptičkami a začína výborne. Víťazným úderom z bekhendovej strany nedala súperku šancu.
3:4
Simona Halepová napokon náročný gem zvládla. Priamym bodom z podania ukončuje siedmu hru, a tak sa dostáva do opätovného vedenia v prvom sete.
40-A
Rumunská tenistka ťaží z nevynútenej chyby svojej súperky. Jelena Ostapenková opäť posiela loptičku mimo vymedzeného priestoru.
40-40
Rumunská tenistka svoju výhodu nevyužila. Jelena Ostapenková ju zatlačila do obrany, z ktorej sa nedokázala vymaniť a poslala loptičku do siete.
40-A
Jelena Ostapenková posiela loptičku ďaleko za základnú čiaru. Simona Halepová má tak jednu možnosť na ukončenie tohto gemu.
40-40
Jelena Ostapenková svoju šancu nedokázala využiť. Loptička z jej rakety sa do kurtu nevošla, a tak bude nasledovať ďalšia zhoda.
A-40
Jelena Ostapenková zahrala parádny víťazný úder. Simona Halepová sa len bezmocne prizerala a bude musieť čeliť brejkbalu.
40-40
Simona Halepová posiela loptičku tesne za základnú čiaru. Rumunka sa tak do vedenia ešte nedostáva a bude musieť pokračovať cez zhodu.
30-40
Lotyšská tenistka ešte bojuje. Po kratšom údere Simony Halepovej zaútočila a zaznamenáva víťazný úder z bekhendovej strany.
15-40
Jelena Ostapenková robí ďalšiu chybu a vyzerá to tak, že Simona Halepová pomerne hladko dokráča za ziskom siedmeho gemu.
15-30
Jelena Ostapenková sa položila do svojho bekhendového úderu. Chcela súperku prekvapiť, no loptičku nenasmerovala do priestoru dvorca.
15-15
Následne si rumunská tenistka pomáha priamym bodom z podania. Jelena Ostapenková loptičku netrafila ideálne a preto skončila v aute.
15-0
Simona Halepová musela ísť do výmeny len cez svoje druhé podanie a Jelena Ostapenková toho využila. Kvalitným returnom dostala súperku do úzkych a donútila ju chybovať.
3:3
importantSimona Halepová čistou hrou získava podanie svojej súperky. Jelena Ostapenková v poslednej výmene bola aktívnejšia, no loptičku z forhendu nasmerovala len do polovice siete.
0-40
Jelena Ostapenková si na svoje konto pripisuje druhú dvojchybu v dnešnom dueli. Svojej súperke tak zadarmo daruje tri šance na prelomenie podania.
0-30
Ďalšia chyba zo strany Jeleny Ostapenkovej. Tá sa podobne ako v druhom geme dostáva do problémov a zatiaľ to s potvrdením brejku nevyzerá ružovo.
0-15
Jelena Ostapenková nezačína gem na servise najlepšie. Jej bekhendový úder sa do kurtu nevošiel, a tak sa zo zisku loptičky teší Simona Halepová.
3:2
importantSimona Halepová posiela loptičku za základnú čiaru, a tak druhýkrát v zápase prichádza o svoje podanie. Jelena Ostapenková spresnila hru a na skóre je to znať.
40-15
Jelena Ostapenková mala teraz aj kúsok šťastia. Jej forhendový úder tečovala páska, no od nej sa loptička odrazila do kurtu. Lotyška tak má dva brejkbaly.
30-15
Ďalší víťazný úder na strane lotyšskej tenistky. Po výbornom forhende predviedla Jelena Ostapenková aj nechytateľný úder z bekhendu.
15-15
Jelena Ostapenková dokonale zužitkovala slabšie druhé podanie súperky. Okamžite zaútočila svojim forhendom a nedala jej šancu.
0-15
Jelena Ostapenková sa dostala do výmeny, no jej forhendový úder končí tesne vedľa bočnej čiary. Do vedenia sa tak dostáva rumunská favoritka.
2:2
Simona Halepová posiela loptičku len do siete, a tak tu máme opäť vyrovnaný stav. Jelena Ostapenková začala tento gem dvojchybou, ale napokon ho v pohode získala.
40-15
Registrujeme ďalší víťazný úder na strane lotyšskej tenistky. Jelena Ostapenková má tak dve šance na to, aby si prvýkrát v zápase udržala servis.
30-15
Fantastický víťazný úder od 20-ročnej tenistky. Tá sa v plnom behu oprela do svojho forhendového úderu a Simona Halepová sa mohla len bezmocne prizerať.
15-15
Tentokrát to Jelena Ostapenková zvládla oveľa lepšie. Po niekoľkých kvalitných úderoch si prešla na sieť, kde nedala šancu Simone Halepovej.
0-15
Jelena Ostapenková nevstupuje do štvrtého gemu práve najlepšie. Ani na dvakrát nedostala loptičku cez sieť, a tak daruje bod svojej súperke.
1:2
Jelena Ostapenková sa previnila ďalšou nevynútenou chybou. Tento gem jej vôbec nevyšiel, a tak prvýkrát v dnešnom zápase prehráva. Teraz to ale na podaní bude chcieť napraviť.
0-40
Jelena Ostapenková posiela loptičku tesne za základnú čiaru. Jej súperka má tak pomerne rýchlo k dispozícii tri šance na získanie ďalšieho gemu.
0-30
Teraz sme videli peknú výmenu z oboch strán. Simona Halepová sa fantastickým spôsobom dokázala ubrániť a napokon sa dočkala zbytočnej chyby súperky.
0-15
Tretí gem prvého setu začína lepšie Simona Halepová. Rumunská tenistka si pomohla priamym bodom z podania a dostáva sa do vedenia.
1:1
importantSimona Halepová si okamžite berie späť stratené podanie. Výrazne jej k tomu ale pomohla Jelena Ostapenková, ktorá aj v poslednej výmene zahrala nevynútenú chybu.
30-40
Vítaná pomoc pre lotyšskú tenistku. Jelena Ostapenková si pomohla priamym bodom z podania, a tak odvracia aj druhý brejkbal svojej súperky.
15-40
Čistá hra z toho napokon nebude. Simona Halepová sa oprela do svojho forhendového úderu, no loptičku nasmerovala mimo vymedzeného priestoru.
0-40
Jelena Ostapenková bola opäť vo výmene aktívnejšia, no jej forhendový úder končí v polovici siete. Simona Halepová má tak možnosť získať stratené podanie späť.
0-30
Jelena Ostapenková posiela z bekhendovej strany loptičku tesne do autu. Gem na servise tak nezačína najlepšie a dostáva sa do problémov.
0-15
Prvýkrát v dnešnom zápase boduje aj Simona Halepová. Rumunská tenistka si počkala na slabší servis súperky a zahrala pekný víťazný úder.
1:0
importantFantastický štart do zápasu predviedla Jelena Ostapenková. Ďalším víťazným úderom nedala šancu favorizovanej súperke a o malú chvíľu pôjde podávať na potvrdenie brejku.
40-0
Jelena Ostapenková si vďaka svojej aktivite vypracovala hneď v úvodnom geme tri šance na prelomenie podania jej súperky. Lotyška dala do úderov ohromnú silu a vyplatilo sa.
30-0
Jelena Ostapenková vstupuje do zápasu bez zbytočného rešpektu. Počkala si na slabšie druhé podanie Rumunky a zahrala víťazný úder po čiare.
15-0
Finálový zápas odštartovala na podaní Simona Halepová. Prvý bod ale putuje na konto jej súperky. Jelena Ostapenková dobre zahrala do protipohybu a donútila súperku chybovať.
0:0
Stretnutie sa práve začalo.
Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z kurtu Philippea Chatriera. V Paríži dnes spoznáme novú grandslamovú šampiónku, a tak finálový zápas ženskej dvojhry nenechajte ujsť. Jeho aktérkami budú Jelena Ostapenková a Simona Halepová.

JELENA OSTAPENKOVÁ

Lotyšská tenistka je najväčším prekvapením tohtoročného Roland Garros. Pri svojich dvoch predošlých účastiach nevyhrala na parížskej antuke ani jeden duel, ale v tomto roku ešte nenašla premožiteľku. Čerstvá narodeninová oslávenkyňa sa prezentuje nesmierne agresívnym štýlom tenisu, ktorý platil na hráčky ako Sam Stosurová, Caroline Wozniacká či Timea Bacsinszká. Vo štvrtkovom semifinále zahrala 50 víťazných úderov a nebyť viacerých zbytočných chýb, mohla vyhrať aj jednoznačnejšie. Napokon na kurte strávila takmer dve a pol hodiny a v priebehu piatich dní odohrala tretie náročné trojsetové stretnutie. Samozrejme, pre mladú 20-ročnú hráčku je to prvé finále z turnajov veľkej štvorky. Uvidíme, ako sa na jej výkone prejaví nervozita, ktorú pred dnešným zápasom musí pociťovať. Každopádne, Lotyška má už teraz istú miestenku v TOP 20, a tak sa konečne nebude musieť pretĺkať kvalifikáciami. Vo finále favoritkou nebude, no ak by sa jej podarilo zvíťaziť, tak by si odniesla prémiu 2 milióny libier a posunula by sa dokonca na 12. miesto rebríčka WTA.

SIMONA HALEPOVÁ

Nad výkonmi Simony Halepovej na tohtoročnom French Open visel veľký otáznik. Rumunka síce mala skvelú formu, na antuke vyhrala 14 zo 16 duelov, no v tom poslednom si nepríjemne zranila členok. Sama nepôsobila optimisticky, no chcela spraviť všetko preto, aby bola na turnaj pripravená. Už jasná výhra nad Janou Čepelovou však naznačila, že Simona Halepová bude zdravotne v poriadku. V prvých štyroch kolách nestratila set, pričom stratila len 19 gemov. Vo štvrťfinále si prešla klinickou smrťou, keď s Elinou Svitolinovou prehrávala 6:3, 5:1. Skvelým obratom ale dokázala pretlačiť sympatickú Ukrajinku a v semifinále znemožnila Karolíne Plíškovej vystúpiť na ženský tenisový trón. Čo sa nepodarilo Češke sa dnes môže podariť práve Simone Halepovej. Ak finále zvládne, získa prvý grandslamový titul a od zajtra sa stane novou svetovou jednotkou. Na strane Rumunky je tak obrovská motivácia. V zápase zrejme nebude taká aktívna ako Jelena Ostapenková, no jej výhodou je skvelá hra na returne, skúsenosti a tiež výborný pohyb po dvorci. Rodáčka z Konstanci už jedno finále na French Open odohrala, no v roku 2014 ju v troch setoch zdolala Maria Šarapovová.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros»Ostapenková zdolala Halepovú a prekvapujúco vyhrala Roland Garros