Procházková vypúšťa zo svojho programu Tour de Ski

SITA|15. dec 2011 o 12:46

Podľa trénera Valušku je Alena Procházková po štyroch rokoch medzi svetovou elitou vyčerpaná a potrebuje oddych.

DAVOS. Slovenská jednotka v behu na lyžiach Alena Procházková vypúšťa zo svojho pretekového programu prestížny a lukratívny seriál Tour de Ski, ktorý sa začína 29. decembra v nemeckom Oberhofe a záverečná 8. etapa je na programe 8. januára 2012 v talianskom Val di Fiemme. Dôvodom je jej zdravotný stav.

"Po návrate z Kuusama absolvovala doma lekárske vyšetrenia. Tie odhalili, že má výrazne znížené parametre imunity organizmu. Existovať sa s tým dá bez problémov. Vrcholoví športovci však idú v pretekoch na doraz svojich možností a tam sa to potom prejaví. Alena môže ísť na 60 - 70 percent maxima, tomu zodpovedajú aj jej doterajšie výsledky. V opačnom prípade jej hrozia ochorenia, liečba antibiotikami,“ vysvetľoval v rozhovore pre SITA tréner najlepšej súčasnej slovenskej bežkyne na lyžiach Ján Valuška.

Podľa jeho názoru je Alena Procházková po štyroch rokoch, počas ktorých sa držala medzi absolútnou svetovou elitou, vyčerpaná a potrebuje oddych. "Mala by na dlhší čas vypnúť, preto vypúšťame nesmierne náročné Tour de Ski," naznačuje možnosti riešenia jej zdravotného stavu skúsený kormidelník.

"Trénovať bude môcť ďalej, ale na preteky musí nateraz zabudnúť," pokračoval Ján Valuška. Pravdou je, že možnosti jej regenerácie počas sezóny sú v porovnaní s pretekárkami, s ktorými držala rovnocenne krok, minimálne.

Vo štvrtok pricestovala do slovinského strediska Rogla, kde sa počas nadchádzajúceho víkendu uskutočnia preteky Svetového pohára.

"Sobotné preteky na 10 kilometrov s hromadným štartom určite nepôjde, v nedeľu skúsime šprint. No a potom sa uvidí. Vrátime sa domov, čakajú ju ďalšie vyšetrenia. Podľa aktuálnych podmienok si naplánujeme tréningy. Predpokladám, že najbližšie by sa mohla predstaviť v pretekoch koncom januára v estónskom Otepää. Ak by sa jej zdravotný stav vyvíjal lepšie, možno by mohla nastúpiť už v polovici januára v talianskom Miláne," naznačil Ján Valuška najbližší program svojej zverenky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková vypúšťa zo svojho programu Tour de Ski