Roky hral v jedných kopačkách. Aj tak bol najlepším strelcom reprezentácie

František Bolček (zľava). Futbalista, ktorý hral dvanásť rokov v jedných kopačkách.
František Bolček (zľava). Futbalista, ktorý hral dvanásť rokov v jedných kopačkách. (Autor: archív - Spartak Trnava)
Ivan Mriška|1. jan 2022 o 07:00

Prvého titulu rodnej Trnavy sa nedožil. Zomrel ako veľmi mladý.

BRATISLAVA / TRNAVA. Výborný futbalista a neskôr i tréner. Pravé krídlo trnavského a slovenského futbalu.

František Bolček sa narodil v januári 1920 v Trnave, len necelé dva týždne po ďalšej ikone Antonovi Malatinskom.

Nevedel, na ktorú bránu útočí

Jeho futbalové začiatky sa viažu k malému trnavskému klubu AC Sparta, z kade prestúpil do ŠK Trnava a po necelom roku do ŠK Rapid. Prvý zápas v divízii odohral ako sedemnásťročný v máji 1937 v Piešťanoch.

„V úvode duelu mal takú trému, že dvadsať minút nevedel, na ktorú bránu má útočiť. Trnava vtedy prehrala 0:1 a Bolček cítil veľkú krivdu, pretože mu rozhodca neuznal gól. So slzami v očiach bežal za rozhodcom, no na protest sa nezmohol,“ píše sa v archíve FC Spartaka Trnava.

V období Slovenského štátu bol Bolček trnavským športovcom číslo jedna. Vo vtedajšej Slovenskej lige, ktorá sa hrala v rokoch 1939 až 1944, odohral za Trnavčanov 68 zápasov, v ktorých zaznamenal štyridsať gólov.

Počas výkonu vojenskej služby nastupoval futbalový talent za OAP Bratislava. V tomto klube odohral 23 duelov a strelil dvanásť gólov.

Hral v jedných kopačkách

Bolček podával výborne výkony, za ktoré si vyslúžil pevné miesto v reprezentácii. V najcennejšom drese odohral trinásť medzištátnych stretnutí a s piatimi gólmi bol istý čas jej najlepším strelcom.

O gól predstihol bratislavských kanonierov Luknára s Arpášom a Vysockého z Vrútok.

„Držal sa v zenite svojho výkonu a mal stále miesto v reprezentácii. Všetky dôležité zápasy odohral v jedných kopačkách, ktoré mu vydržali dvanásť rokov a boli nespočetnekrát fľakované. V dnešnej dobe je to niečo nepredstaviteľné,“ o bývalom hráčovi a trénerovi sa uvádza v knihe Polstoročie trnavského futbalu.

Mužstvo Slovenska pred stretnutím s Chorvátskom 9. augusta 1944 v Záhrebe. Horný rad zľava: Luknár, Stankovič, Bolček, Tegelhof, Bielek, Venuti, Bačkor, Vanák, Podhradský. Dolný rad: Arpáš (brankár), Tomanovič.
Mužstvo Slovenska pred stretnutím s Chorvátskom 9. augusta 1944 v Záhrebe. Horný rad zľava: Luknár, Stankovič, Bolček, Tegelhof, Bielek, Venuti, Bačkor, Vanák, Podhradský. Dolný rad: Arpáš (brankár), Tomanovič. (Autor: archív - ŠK Nováky)

O skvelého strelca bol v tomto období veľký záujem. Lanárili ho Bratislavčania, za ktorých odohral 'na čierno' niekoľko zápasov, ale neprestúpil.

Prvou príčinou bolo, že sa narodil v Trnave a druhou, že mu klub pohrozil deväťmesačnou čakacou dobou, čo by pre Bolčeka znamenalo deväť mesiacov nežiť,“ dodáva.

Veľmi dôležitý gól za reprezentáciu strelil v auguste 1942 pri výhre 1:0 proti Rumunsku.

„Na jeho hru bolo radosť pozerať. Samozrejme, najlepšie sa mu darilo, keď mal pri sebe na spojke klubového kolegu a rovesníka Malatinského. Po jeho prihrávkach sa rútil do šestnástky ako raketa,“ uvádza publikácia.

V zlatej knihe futbalu

V československej lige odohral za Spartak Trnava 26 stretnutí a zaznamenal ďalších jedenásť gólov. Po skončení aktívnej kariéry sa uplatnil aj ako tréner.

Viedol Holíč, Skalicu i Senicu, v roku 1951 prišiel do Novák.

Jeho meno je napísané i v zlatej knihe futbalu na Slovensku – Defilé generácií 1898 – 1987.

„Prvé medzištátne stretnutie odohral Bolček 27. augusta 1939 v Bratislave, Slovensko vyhralo 2:0. Prvý gól za reprezentáciu zaznamenal 6. júna 1940 v Sofii proti Bulharsku, vyhrali sme 4:1,“ píše sa v spomenutej knihe.

Významný futbalista zomrel ako veľmi mladý. Tretieho januára 1968 ho totiž zložila krátka, ťažká choroba a prvého titulu svojej rodnej Trnavy sa nedožil.

František Bolček (1920 - 1968)

Reprezentačný debut: 27.8.1939, Slovensko - Nemecko 2:0, Bratislava (prípravný zápas)

Góly v reprezentácii:

Bulharsko – Slovensko 1:4 (1:1) - 1 gól

Slovensko – Chorvátsko 1:1 (0:1) - 1 gól

Chorvátsko – Slovensko 5:2 (3:0) - 1 gól

Rumunsko – Slovensko 3:2 (2:1) - 1 gól

Slovensko – Rumunsko 1:0 (1:0) - 1 gól

Článok bol súčasťou týždenníka MY v roku 2016

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Roky hral v jedných kopačkách. Aj tak bol najlepším strelcom reprezentácie