25.05.2023 | Štvrťfinále
25.05.2023 | Štvrť.
1 - 3
(0:1, 1:2, 0:0)

Stretnú sa najefektívnejšie tímy, vyrazia Švajčiari za zlatom?

Zápas Nemecko -Švajčiarsko na MS v hokeji 2022.
Zápas Nemecko -Švajčiarsko na MS v hokeji 2022. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|25. máj 2023 o 07:00

"Snívame o zlate, možno toto bude náš rok," hovorí tréner Švajčiarov.

RIGA. V Rige odštartuje štvrťfinálové súboje boj dvoch susedov, ŠvajčiarskaNemeckom. Menší sused bude favoritom.

Tieto tímy sa vo štvrťfinále MS stretli aj v roku 2021, keď sa hralo takisto v Rige. Vtedy úspešnejšie obstáli Nemci, v zápase boli aktívnejší, v poslednej minúte vyrovnali na 2:2 a nakoniec vyhrali zápas 3:2 po nájazdoch. Na medailu im to ale následne nestačilo.

Nemci nad Švajčiarmi zvíťazili v posledných troch zápasoch vo vyraďovacej časti na veľkom turnaji.

Tento rok je favorit jasný. Reprezentáciu Švajčiarska mnohí pasujú za favorita na celkový titul.

Majú nabitý tím a po troch rokoch by už chceli zlomiť brány štvrťfinále. Naposledy sa cez prvé kolo play-off dostali v roku 2018, keď si vybojovali striebro. Teraz pomýšľajú na historicky prvé zlato.  

Kde môže byť slabina Švajčiarov?

Švajčiari majú na MS v hokeji 2023 najlepšiu bilanciu hneď po USA. V základnej skupine body stratili len v poslednom zápase proti Lotyšsku, kde im chýbali najväčšie hviezdy.

V zostave majú šesť hráčov, ktorí v predošlej sezóne pôsobili v NHL.

Najväčšie hviezdy sú Nico Hischier. Kapitán New Jersey Devils mal v predošlom ročníku 80 bodov v 81 zápasoch. Nebezpečným hráčom je aj Kevin Fiala, ktorý mal v drese Los Angeles 72 bodov v 69 dueloch.

Kevin Fiala v zápase proti Slovensku.
Kevin Fiala v zápase proti Slovensku. (Autor: TASR/AP)

Nie len hviezdy ťahajú tím. Výber trénera Patricka Fischera sa hrdí vyváženou produkciou. Až deväť hráčov získalo aspoň päť bodov a až dvanásť hráčov tímu získava v priemere viac ako 0,7 bodu na zápas. Zároveň platí, že každý hráč, ktorý nastúpil, získal aspoň bod.

Švajčiarsky novinár Thomas Roost prezradil, kde môže byť slabina tohto tímu. Podľa jeho slov sa dá tento tím poraziť vďaka múdremu napádaniu. Časť ich defenzívy nie je tak mobilná na korčuliach a nestíha vnímať hru tak rýchlo, čo súper môže využiť.

Na MS sa ale ukázali aj ako dobre brániaci tím. Prvý gól inkasovali až po 202 minútach vo štvrtom zápase proti Slovensku. Na turnaji dostali priestor už všetci traja brankári, štatisticky si najlepšie viedol Leonardo Genoni, zastavil 96,6 percent striel.

Švajčiari sú rýchly a silný tím. Patria k najstarším na turnaji, v zostave majú viacero skúsených lídrov, ako Ambühl, Niederreiter či Haas, ale zároveň disponujú šikovnými a talentovanými hráčmi v najlepšom veku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Stretnú sa najefektívnejšie tímy, vyrazia Švajčiari za zlatom?