F1 sa začne na mieste bývalej ťavej farmy. Verstappen môže predĺžiť skvelú sériu

Veľká cena Bahrajnu v roku 2023. V popredí Charles Leclerc na Ferrari.
Veľká cena Bahrajnu v roku 2023. V popredí Charles Leclerc na Ferrari. (Autor: REUTERS)
REUTERS|28. feb 2024 o 11:20

Pozrite si štatistiky a zaujímavosti o okruhu v Sachíre, kde sa pôjde Veľká cena Bahrajnu.

SACHÍR. Novú sezónu motoristického seriálu formula 1 otvorí Veľká cena Bahrajnu, ktorá je na programe už v sobotu 2. marca o 16.00 h.

Pozrite si štatistiky a zaujímavosti o okruhu v Sachíre, kde sa prvé preteky v rámci "kráľovnej motošportu" išli pred dvadsiatimi rokmi.

Veľká cena Bahrajnu 2024

  • Dĺžka kola: 5,412 km
  • Počet kôl: 57
  • Celková vzdialenosť pretekov: 308,238 km
  • Víťaz z roku 2023: Max Verstappen (Red Bull Racing)
  • Pole position v roku 2023: Max Verstappen (Red Bull Racing) - 1:29,708 min
  • Najrýchlejšie kolo v roku 2023: Kuan-jü Čou (Alfa Romeo) - 1:33,996 min
  • Rekordné kolo: 2005 - Pedro de la Rosa (McLaren) 2005 - 1:31,447 s
  • Čas štartu: 16.00 h (miestny čas: 18.00 h)

Štatistiky a zaujímavosti

Bahrajn

Okruh sa nachádza v púšti na mieste bývalej ťavej farmy južne od hlavného mesta Manáma a preteky F1 sa tu uskutočnia jubilejný 20. raz. V roku 2004 sa tu konala prvá veľká cena na Blízkom východe.

V roku 2011 sa tu nepretekalo pre nepokoje v krajine, no v roku 2020 sa počas pandémie koronavírusu na tejto trati konali až dvoje pretekov.

Trať ponúka jeden z najviac abrazívnych povrchov spomedzi všetkých okruhov v kalendári F1 a degradácia pneumatík je tu veľmi vysoká.

Formula 1: Okruh Veľkej ceny Bahrajnu.
Formula 1: Okruh Veľkej ceny Bahrajnu. (Autor: formula1.com)

Najúspešnejším jazdcom v Sachíre je Lewis Hamilton s piatimi víťazstvami, pričom všetky získal vo farbách Mercedesu. Fernando Alonso tu vyhral trikrát, medzi tímami vedie Ferrari so siedmimi víťazstvami.

Jazdec Red Bullu Sergio Pérez získal v Bahrajne svoje prvé víťazstvo v F1, bolo to pri jeho 190. štarte. V roku 2020 ovládol Veľkú cenu Sachíru ešte ako jazdec tímu Racing Point (teraz Aston Martin, pozn.).

George Russell si na tomto okruhu odkrútil debut v monoposte Mercedes. Nahradil Lewisa Hamiltona, ktorý mal pozitívny test na covid. Dlho to vyzeralo tak, že vyhrá on a nie Pérez, no mladý Brit mal veľkú smolu, vrátane defektu.

Zaujímavosť o okruhu

Prvá zákruta nesie názov Michael Schumacher a je jedinou na okruhu, ktorá je pomenovaná.

Verstappenova šnúra na čele

Max Verstappen bol na čele seriálu F1 počas celej minulej sezóny a celkovo je stále prvý rekordných 39 pretekov po sebe.

Jeho séria trvá od Veľkej ceny Španielska z mája 2022. Ak vyhrá v Bahrajne, túto štatistiku ešte predĺži.

Víťazstvá v seriáli

Sedemnásobný majster sveta Hamilton má na konte rekordných 103 víťazstiev z 332 štartov. Posledné však dosiahol ešte v roku 2021, a tak ťahá sériu 45 pretekov bez výhry. S piatimi triumfami je ale rekordérom okruhu.

Red Bull vlani vyhral až 21 z 22 pretekov, pričom Verstappen zvíťazil v rekordných 19 a celkovo vyhral 31 z posledných 33 veľkých cien. Tešil sa aj vlani v Sachíre.

Pole position

Lewis Hamilton má na konte rekordných 104 pole position, naposledy sa mu to podarilo vlani v Maďarsku. Pred rokom si v Sachíre vybojoval prvé miesto na štarte Verstappen.

Pódiá

Verstappen vlani vytvoril rekord v počte získaných pódiových umiestnení v sezóne. Dosiahol ich až 21.

Michael Schumacher však aj tak zostáva jediným jazdcom, ktorý stál na pódiu v každých pretekoch sezóny. Podarilo sa mu to v roku 2002.

Otváracie preteky

Vlani vyhral Verstappen v Sachíre svoje prvé otváracie preteky sezóny. V Bahrajne sa prvýkrát pôjde veľká cena už v sobotu kvôli Ramadanu.

Míľnik

Ak sa Red Bullu podarí zvíťaziť, v historickej tabuľke triumfov sa posunie na delenú štvrtú priečku spolu s Williamsom s celkovým počtom 114 víťazstiev.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»F1 sa začne na mieste bývalej ťavej farmy. Verstappen môže predĺžiť skvelú sériu