Slovákov čakajú MS v krátkom bazéne. Lange: Finále ani semifinále nevidím ako reálne

Andrea Podmaníková.
Andrea Podmaníková. (Autor: TASR/DUNA/MTI)
SITA|14. dec 2021 o 10:59

Podmaníková verí, že môže prekonať aspoň jeden slovenský rekord.

BRATISLAVA. Vo štvrtok 16. decembra sa v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch začnú majstrovstvá sveta v plávaní v krátkom bazéne a Slovensko bude zastupovať desať športovcov.

Reprezentačný tím, ktorý v pondelok odletel do SAE, tvoria štyria muži - Richard Nagy, Tomáš Klobučník, Matej Duša a Adam Halas a šesť žien - Andrea Podmaníková, Nikoleta Trníková, Tamara Potocká, Sabína Kupčová, Zora Ripová a Lillian Slušná.

Vedúcou výpravy je generálna sekretárka Ivana Lange, trénerské trio tvoria Karel Procházka, Vladimír Železník a Karol Púzser.

Lange: Treba mať primerané ciele

Štyridsaťštyriročná Ivana Lange (za slobodna Walterová) bola dlhoročná slovenská reprezentantka, viacnásobná účastníčka majstrovstiev sveta aj Európy, ako funkcionárka - vedúca výpravy sa na svetovom šampionáte predstaví prvýkrát.

"Aby sme sa vyhli sklamaniam, je treba si dávať reálne ciele a mať primerané očakávania. Čo sa týka týchto konkrétnych MS, vychádzam z momentálnych redukovaných svetových tabuliek, v ktorých náš najlepší plavec figuruje na 30. mieste.

Finále a, bohužiaľ, ani semifinále nevidím ako reálne. O to väčšiu radosť mi urobí každé prekvapenie v podobe postupu. Od našich plavcov očakávam pevne stanovené ciele - absolútnu profesionalitu a koncentráciu na dosiahnutie maximálnych výkonov.

Budem spokojná, keď uvidím, že sa našim reprezentantom podarilo zúročiť ich prípravu a dosiahnuť nimi stanovené ciele," skonštatovala Lange v tlačovej správe Slovenskej plaveckej federácie.

Lepších plavcov Slovensko nemá

Reprezentačný tréner Karel Procházka tvrdí, že lepších plavcov ako desiatka, ktorá odletela na Blízky východ, Slovensko momentálne nemá.

"Osobne budem spokojný, keď všetci nominovaní prekonajú svoje osobné rekordy, čo vo väčšine prípadov znamená slovenský rekord, a ostanú zdraví.

Podľa posledných plaveckých pretekov pred šampionátom by sa najlepšie mohla umiestniť jedna z dvojice Andrea Podmaníková - Nikoleta Trníková," uviedol Procházka.

Prsiarka Andrea Podmaníková, ktorá sa pripravuje aj v USA na univerzite v Severnej Karolíne, verí, že môže prekonať aspoň jeden slovenský rekord.

"V 25-metrovom bazéne som sa nepretekala dva roky, takže lepší obraz budem mať po majstrovstvách Slovenska.

Momentálne si neviem ani tipnúť, aké umiestnenie by ma potešilo, keďže nemám prehľad a ani neviem ovplyvniť, aká konkurencia bude v Abú Zabí. Budem sa v prvom rade sústrediť na seba a svoje zdravie," uviedla 23-ročná Podmaníková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Slovákov čakajú MS v krátkom bazéne. Lange: Finále ani semifinále nevidím ako reálne