Zbavili sa Kanaďana, vedie ich známa tvár. Maďarov môže prísť do Bratislavy až tisíc

Maďarskí hokejisti na MS v hokeji 2023.
Maďarskí hokejisti na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|27. aug 2024 o 09:00

Maďarsko je súperom Slovenska v kvalifikácii ZOH 2026.

BRATISLAVA. Keď hrali maďarskí hokejisti naposledy na zimnej olympiáde, v Sovietskom zväze ešte vládol Nikita Chruščov a skupina The Beatles sa chystala na prvé svetové turné.

V Innsbrucku 1964 prehrali Maďari vedení československým trénerom Vladimírom Komínkom všetkých osem zápasov (najvyššie 1:19 proti sovietskej zbornej) a obsadili posledné 16. miesto.

A hoci v posledných rokoch maďarský hokej stúpal v rebríčku kvality vyššie, štart pod piatimi kruhmi zostáva v rovine zázrakov. Ďalší pokus budú mať Maďari tento týždeň v Bratislave, kde budú jedným z troch súperov slovenskej reprezentácie na turnaji olympijskej kvalifikácie.

Hráč nazval trénera šašom

Na prelome apríla a mája tohto roka si maďarská reprezentácia vybojovala opäť postup do elitnej kategórie MS, z ktorej vypadla v roku 2023. Počas turnaja I. divízie v Bolzane sa v tíme prevalil konflikt.

Po nečakanej prehre s Rumunskom 1:2 sa pred kamery televízie Sport TV postavil útočník Vilmos Galló a vyslovil vety, ktoré vyvolali rozruch: „Bohužiaľ, reprezentačný tréner je šašo, ja s tým nič nenarobím. Do zápasov dávam srdce aj dušu, no v každom zápase ma ťahá na dno.

Gergely Majoross ešte ako tréner MAC Budapešť.
Gergely Majoross ešte ako tréner MAC Budapešť. (Autor: TASR)

Snažím sa to prekonať, ukázať sa na ľade, ale zatiaľ som sa mu nezapáčil. Stiahol ma aj z presiloviek, čo ma naozaj naštvalo. Uvidíme, čo bude ďalej. Bol to dosť frustrujúci zápas, dosť smutný, ale bohužiaľ, taký je niekedy hokej,“ povedal útočník švédskeho Linköpingu.

Maďarov viedol v Bolzane 73-ročný Kanaďan Don MacAdam, ktorý zároveň pôsobil ako odborný riaditeľ Maďarského hokejového zväzu. Na slová svojho zverenca nereagoval, hokejový zväz sa snažil situáciu upokojiť.

Maďari v posledných dvoch zápasoch zabrali. Zdolali oboch spolufavoritov na postup Talianov aj Slovincov a celý turnaj vyhrali. Po ňom však došlo k zmenám vo vedení hokejového zväzu, MacAdam odišiel a Maďarov už vedie iný tréner. 

Vzájomné zápasy

  • Slovensko - Maďarsko 0:6 (Ga-Pa, 20. 2. 1941)
  • Slovensko - Maďarsko 15:1 (Prievidza, 10. 3. 1994)
  • Slovensko - Maďarsko 11:2 (Prievidza, 11. 3. 1994)
  • Slovensko - Maďarsko 10:0 (MS C-kat., Poprad, 24. 3. 1994)
  • Slovensko - Maďarsko 2:4 (Budapešť, 6. 11. 2003)
  • Slovensko - Maďarsko 4:2 (Budapešť, 12. 2. 2005)
  • Slovensko - Maďarsko 4:3 (Kloten, MS, 24. 4. 2009)
  • Slovensko - Maďarsko 4:1 (Petrohrad, MS, 7. 5. 2016)

Chýbajú im opory

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Zbavili sa Kanaďana, vedie ich známa tvár. Maďarov môže prísť do Bratislavy až tisíc