Zázrak, historický obrat. Hrdinovi treba postaviť sochu, píšu Chorváti

(Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|19. mar 2021 o 11:40

Dinamo Záhreb zdolalo Tottenham 3:0 po predĺžení.

ZÁHREB, BRATISLAVA. Veľký favorit z Anglicka si v prvom zápase vypracoval pohodlný náskok 2:0. Odveta mala byť formalitou. Jasná záležitosť.

Na predzápasovej tlačovej konferencii sa o postupe Dinama Záhreb cez Tottenham ani nehovorilo. Pre anglických novinárov to bola hotová vec.

Srdce prevážilo peniaze

V osemfinále Európskej ligy UEFA sa však zrodilo prekvapenie. Chorváti zdolali zverencov José Mourinha 3:0 po predĺžení, hrdinom sa stal trojgólový Mislav Oršič.

„Senzácia. Srdce prevážilo peniaze. Jeden z najväčších zázrakov v histórii chorvátskeho futbalu. Oršičovi postavte sochu,“ píšu chorvátske médiá.

Prekvapenie sa začalo v 64. minúte gólom na 1:0. Sedem minút pred koncom poslal Oršič duel do predĺženie, ktoré v 106. minúte sám rozhodol.

„Historická noc. Súčasná generácia bude o nej hovoriť svojim deťom. Rozpovie im príbeh o tom, ako na Maximire padol José Mourinho a slávny Tottenham.

Mužstvo, ktoré podcenilo malého chorvátskeho protivníka a rýchlo sa mu to vypomstilo,“ dodáva web 24sata.hr

Hviezdy zatienil Orsič

Tottenham na ihrisku pripomínal anglický druholigový tím. Rozhodne nie ôsmy najdrahší klub na svete za 820 miliónov eur.

„David porazil Goliáša, ktorý mal oveľa väčšiu chuť a energiu. Chorvátsky šampión podal neuveriteľný výkon, zvíťazila vytrvalosť a bojovnosť. Brilantný Mislav Oršič zatienil hviezdy ako Bale, Kane, Lamela,“ uvádza.

Tretí gól chorvátskeho hrdinu obletel svet. Zo slávnych súperov si spravil kužele a nezadržateľne skóroval.

(Autor: TASR / AP)

Po niečom takomto je len ťažké nájsť slová. Stále je to akoby sen, podarilo sa nám dosiahnuť historický výsledok. Je to jeden z najväčších triumfov v histórii celého klubu. Všetci sme hrali ako jeden muž, tento duel si budeme pamätať ešte poriadne dlho, vyhlásil po súboji autor hetriku pre web uefa.com.

Hráči sa v obrovskej eufórii rozbehli za ním a spontánne oslavovali.

„Klobúk na podlahu, majstre. Fanúšikovia verili, že Mislav môže streliť jeden, tí najvernejší dúfali v dvaja góly. Ale že strelí hetrik Tottenhamu z Premier League a Hugovi Llorisovi, jednému z najlepších brankárov na svete, o tom ani nesnívali,“ píšu Chorváti.

Mourinho: Vyzerali ako rodina

Poklonu Dinamu zložil aj portugalský tréner v službách Spurs.

„Tím Damira Krznara hral oveľa lepšie ako v Londýne a nakoniec prekvapil futbalový svet. Dal do toho všetko a vyzeral ako rodina.

Za prehru si môžeme sami, hráči k zápasu pristúpili veľmi zle. Pravdepodobne si moji zverenci mysleli, že je koniec, že ​​to malo byť v prvom zápase 3:0 alebo 4:0. Ja som hovoril, že vo futbale je možné všetko a niekedy za chyby príde trest,“ povedal Jose Mourinho, ktorý nešetril slovami chváli na Mislava Orsiča.

(Autor: TASR / AP)

„Ukázal svoju extratriedu. Hráčom som stokrát ukazoval videá pravého krídla, ktoré ide dovnútra a strieľa. No nepomohlo.

Chlapci zo Záhrebu vyhrali, pretože nie sú jednotlivcami, ale skupinou, ktorá pracuje spoločne. Aj hráči z lavičky kričali na každé rozhodnutie rozhodcu. Sú rodinní, silní, zaslúžia si oslavu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Zázrak, historický obrat. Hrdinovi treba postaviť sochu, píšu Chorváti