Prečo na Slovan môže ísť len 500 divákov? Lebo Slovensko (komentár)

Juraj Berzedi|7. júl 2021 o 12:54

Iniciatíva Slovana zatiaľ neprešla.

„Mesto, región a celá krajina prežívajú ťažké obdobie. Aj preto sme radi, že sme dali ľuďom dve hodiny zábavy a divadla,“ vravel tréner Atalanty Bergamo Gian Piero Gasperini.

Bolo to po tom, čo futbalisti Atalanty postúpili cez Valenciu medzi osem najlepších tímov v Lige majstrov. Bol marec 2020.

Bergamo sa stalo epicentrom nákazy nového koronavírusu a najhoršie postihnutým miestom v celom Taliansku.

Podľa imunológa Francesca Le Focheho bol jedným zo spúšťačov prvý zápas v Miláne, ktorý videlo naživo 44-tisíc divákov.

Jednotlivých ľudí od seba delili centimetre. K tomu eufória, kričanie, objímanie a samozrejme konzumácia jedál a nápojov.

Tieto atribúty sa stali odvtedy kľúčovými aj pre Úrad verejného zdravotníctva na Slovensku, keď sa spomenie športové podujatie a divácka návštevnosť.

A tak kým sa opatrenia takmer vo všetkých sférach života na Slovensku uvoľňujú, v tomto prípade to akosi nefunguje. Futbal je rizikový. A bodka.

Do nákupných reťazcov, obchodných centier či reštaurácií sa ľudia dostanú veľmi jednoducho. Svadby či rodinné oslavy? Žiadny problém.

Ale ten futbal jeden zlý. Momentálne vrcholia aj majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré sa hrali v desiatich krajinách na jedenástich štadiónoch.

Do nákupných reťazcov, obchodných centier či reštaurácií sa ľudia dostanú veľmi jednoducho. Svadby či rodinné oslavy? Žiadny problém. Ale ten futbal jeden zlý.


Autor

Niekde bola povolená štvrtinová kapacita, inde tretinová či polovičná. A v takej Budapešti sa hralo na plnom 68-tisícovom štadióne. Aj so stovkami či tisíckami slovenských fanúšikov.

Treba priznať, že v aktuálnom covidovom svete to bolo trochu odtrhnuté z reality, hoci na štadión mohli ísť len zaočkovaní či otestovaní fanúšikovia.

A to je najväčší rozdiel v porovnaní so zápasom v Miláne. Za šestnásť mesiacov sa toho veľa zmenilo. Veľa ľudí covid-19 prekonalo a je tu veľké množstvo zaočkovaných.

Tí napríklad v lete budú mať výhodu, že môžu cestovať a dovolenkovať. A pokojne ísť aj niekam v zahraničí na futbal či iné masové podujatie. To problémom nie je.

Ale ísť na futbal na Slovensku už áno. Je to zvláštny dvojaký meter. Na 22-tisícový štadión Slovana môže ísť v stredu na zápas Ligy majstrov len 500 ľudí.

Ak Bratislava bude podľa covid automatu zelená, tak tisíc. Futbalový Slovan sa snažil pustiť na najbližších päť domácich zápasov desaťtisíc zaočkovaných ľudí zdarma.

Nepriamo tak vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať. Urobil tak prácu pre Úrad verejného zdravotníctva, ktorému sa úplne nedarí presvedčiť väčšinu populácie.

Minister financií dokonca predstavil lotériu pre zaočkovaných proti covidu. Možno by sa stačilo len zamyslieť a použiť sedliacky rozum. Ak má počet zaočkovaných ľudí stúpnuť, treba im ponúknuť výhody.

A ísť na futbal je jednou z nich. Keď to ide všade v Európe, prečo nie na Slovensku? Zase sa snažíme byť niečím výnimoční, ale pritom si dávame len vlastné góly.

Akoby naschvál. Prečo? Lebo Slovensko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Prečo na Slovan môže ísť len 500 divákov? Lebo Slovensko (komentár)