Pozoruhodný prípad zápasu youtubera a bývalého šampióna v MMA

(Zdroj: Instagram)
Daniel Stankovič|15. apr 2021 o 15:10 (aktualizované 15. apr 2021 o 16:21)

Nezvyčajný zápas priťahuje množstvo mediálnej pozornosti. Prečo je to tak?

ATLANTA. Už len dva dni ostávajú do súboja, v ktorom sa proti sebe v boxerskom zápase túto sobotu postavia Jake Paul (2-0 Box) a Ben Askren (0-0 Box, 19-2 MMA).

Na tom by nebolo nič zvláštne, pokiaľ by išlo o dvoch boxerov a nie o duel youtubera s bývalým zápasníkom zmiešaných bojových umení.

Súčasťou podujatia sú aj zápasy s obsadením menej známych boxerov, bývalého šampióna ťažkej váhy UFC, latinskoamerickej hviezdy hudobného žánru reggeaton a podnikateľa. 

Šou sa nezaobíde bez hudobnej zložky, hlavnou tvárou bude Justin Bieber. Súboje je možné vidieť oficiálne zakúpením pay-per view tiketu cez stránku fite.tv, cena je 24 dolárov.

Ako to začalo a kto vlastne sú aktéri hlavného zápasu?

Kontroverzný duel Paul vs. Askren sa neoficiálne zrodil v decembri minulého roka po tom, čo mladý youtuber provokoval a výzyval na boxerský súboj viacerých zápasníkov MMA na čele s Conorom McGregorom.

Napokon sa odpovede dočkal od Bena Askrena, viacnásobného šampióna MMA v organizáciách Bellator a One Championship.

Poznámka pod čiarou je však tá, že počas Askrenovej desaťročnej profesionálnej kariéry nikdy nepatril box medzi jeho prednosti, práve naopak.

Aby toho nebolo málo, boli to zdravotné problémy s bedrovým kĺbom, čo stáli za koncom jeho dráhy zápasníka MMA. Pre vysvetlenie dodáme, že boky a bedrá sú dôležitým faktorom úderu boxera.

Na druhej strane barikády stojí kontroverzná internetová celebrita Jake Paul. Muž, ktorý sa boxu venuje už zopár rokov a aj keď mená jeho súperov nepôsobia atraktívne, všetky tri zápasy (dva profesionálne a jeden amatérsky, pozn. red.) dokázal ukončiť pred časovým limitom.

Posledný súpera Jakea Paula krátko po tvrdom knokaute.
Posledný súpera Jakea Paula krátko po tvrdom knokaute. (Zdroj: Triller)

Otázkou ostáva, ako veľmi sa dá v prípade Bena Askrena natrénovať box v intervale troch mesiacov. Ako uviedol pred rokmi v podcaste Joe Rogan Experience, počas svojej kariéry box netrénoval, pretože to z jeho pohľadu nebolo potrebné. Gro jeho úspechov spočívalo v svetovej úrovni wrestlingu a grapplingu všeobecne.

To, či ide o vyrovnaný duel dvoch menej skúsených postojárov alebo frašku v prospech jedného či druhého zápasníka tvorí siahodlhé diskusie fanúšikov, ktorí tento duel tipujú.

V marci obletela internet dokonca správa, že sám prezident UFC Dana White by si na tento zápas stavil: „Buďme úprimní, Jake Paul nie je žiadny boxer. Vsadím milión dolárov, že ten súboj prehrá.“

Peniaze a ešte raz peniaze

Nech už súboj vyhrá jeden alebo druhý, už teraz je viac než jasné, že výplaty oboch hlavných hviezd večera budú vysoké. Bodaj by aj nie, keďže ide o pre mnohých atraktívny duel. Len z minulého zápasu s bývalým basketbalistom Nateom Robinsonom podľa vlastných slov zinkasoval Jake Paul 10 miliónov dolárov, a to bez podielu z predaja pay-per view.

Čo sa týka Askrenovho príjmu, malo by ísť o sumu blízko jednému miliónu dolárov. Obaja si tak aspoň v rámci peňazí prídu "na svoje".

V stávke hrdosť komunity MMA

Aj keď to tak nemusí na prvý pohľad vyzerať, v strete youtubera a bývalého zápasníka je toho o čosi viac, a to integrita bojovníkov MMA. V Askrenovom prípade ide o to uhájiť česť celej komunity, ktorá by po jeho prehre mohla utrpieť. 

Ako by to pôsobilo na bežného človeka, ak by si prečítal ráno v novinách titulok hovoriaci o tom, ako youtuber porazil bývalého bojovníka UFC? Dobré svetlo by to na zmiešané bojové umenia určite nevrhalo.

Slovami súčasného zápasníka UFC Drakkara Klosea„Bude to lepšie, ak Ben vyhrá. Reprezentuje celú komunitu MMA, takže bude lepšie, ak tam pôjde a spraví svoju prácu dobre.

Dlhoročný Askrenov tréningový partner z klubu Roufusport Mike Rhodes má však na celú situáciu iný pohľad.

„Myslím si, že každý chce, aby bol Ben ich záchranca, pretože predstavuje vraj všetkých bojovníkov MMA. Nie je to tak, ide tam sám za seba. Ak vyhrá, budú ho všetci oslavovať?

Určite, veľa ľudí, čo ho počas jeho kariéry neznášalo, sa chvíľkovo stane jeho fanúšikmi. Najdôležitejšie je ale to, že on sám hovoril a robil veci vždy len sám za seba, za nikoho iného,“ dodal Rhodes.

Ani jeden druhého príliš nemusí

Ak hovoríme o tom, prečo je vlastne tento zápas taký sledovaný, musíme pripomenúť, že tak Jake Paul, ako aj Ben Askren sú schopní "trashtalkeri" a čo viac, promovaniu samotného stretu ich vzájomná nevraživosť len prospieva.

Naprieč troma mesiacmi sme mali možnosť vidieť viacero výmen medzi oboma stranami, predovšetkým mladý youtuber pristupuje k celej situácii s veľkým sebavedomím: „Sľubujem, že sedemnásty apríl bude najhorším dňom tvojho života. Sedemnásteho ukážem celému svetu, aký si slabý zápasník.“

Reakcia Askrena, ktorý si mimochodom celé video pozrel v rámci svojej návštevy v podcaste Jakeovho brata Logana, kam bol pozvaný ako hosť, bola o niečo zmierlivejšia.

„Snaží sa ma zastrašiť, ale popravde, veľmi mu to nejde. Poslednú dekádu môjho života som strávil v klietke, kde boli ozajstní bojovníci. S malými rukavicami sa ma snažili zasiahniť, kopať, udierať kolenami, lakťami alebo urobiť so mnou čokoľvek, čo chceli, takže fakt, že ma niekto chce zbiť v boxerských rukaviciach, je v porovnaní s týmto naozaj nič, “ dodal 36-ročný Askren.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Pozoruhodný prípad zápasu youtubera a bývalého šampióna v MMA