Celé dni hrával playstation. Na Roland Garros ide 30-percentný Kližan

Martin Kližan aj po zranení zostáva v Top 50 mužského rebríčka.
Martin Kližan aj po zranení zostáva v Top 50 mužského rebríčka. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|18. máj 2016 o 20:20

Je to príliš veľký turnaj na to, aby som sedel doma, hovorí Kližan o Roland Garros.

Vo februári vyhral Martin Kližan v Rotterdame svoj štvrtý turnaj v kariére, dostal sa na 25. miesto rebríčka. Na začiatku sezóny sa cítil vo výbornej forme.

Zabrzdilo ho zranenie nohy. Na marcovom turnaji v Indian Wells skrečoval zápas proti Španielovi Verdascovi. Lekári mu diagnostikovali plantárnu fascitídu. Ide o väzivový pruh na spodku nohy, ktorý spája pätovú kosť.

Tri mesiace bol bez tenisu, klesol na 46. miesto ATP. Teraz je týždeň v tréningu a chce stihnúť grandslamový Roland Garros.

Na poslednom tréningu ste hrali údery zväčša z miesta, bez pohybu a bez veľkej záťaže. Na koľko percent ste schopný hrať?

„Asi na tridsať percent. Ale do začiatku Roland Garros mi ešte zostáva pár dní.“

Cítite ešte bolesti nohy?

„S tréningom na dvorcoch Slávie STU v Petržalke som začal minulý týždeň v utorok. Najprv dvadsať minút, ledva som sa pohol. Postupne som si pridával a vydržal som už hodinu a štvrť. Pri zvýšenom pohybe ma noha začala bolieť, a tak som si upravoval záťaž, aby som nič neuponáhľal. Český tenista Jirko Novák musel pre podobné zranenie ukončiť kariéru.“

Martin Kližan už opäť trénuje na kurte.

Roland Garros sa začína už túto nedeľu. Nemusíte hrať hneď v prvom dni, ale aj tak – môžete vydržať dvoj- či trojhodinový zápas na kurte?

„Uvidíme. Ak ma noha bude bolieť, tak zápas skrečujem. Ak nie, chcem odohrať čo najviac. Je to príliš veľký turnaj na to, aby som sedel doma.“

Liečite sa u známeho telovýchovného lekára Branislava Deleja a odborníčky na podológiu Denisy Mertlovej. Aké sú prognózy vášho stavu?

„Navštívil som viacerých odborníkov a najhoršie bolo, že každý z nich mal na moje zranenie iný názor. Prekvapilo ma to. Sám však najlepšie cítim, či môžem hrať. Snažím sa viac počúvať svoje telo. Môj zdravotný stav sa v posledných dňoch rapídne zlepšuje.“

Čomu ste sa venovali pri takej dlhej prestávke?

„Chodidlo ma bolelo aj pri bežnej chôdzi. Chcel som chodiť do fitka a posilňovať vršok tela, no po desaťminútovom tréningu som už mal bolesti. Nemohol som využiť ani stacionárny bicykel. A tak som celé dni preležal doma na gauči a hral som playstation.“

Keď Martin Kližan nemohol behať, chodieval aspoň plávať.

Vydržali ste pri počítačovej hre aj hodinu či dve?

„Hral som celý deň, viac, ako

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Celé dni hrával playstation. Na Roland Garros ide 30-percentný Kližan