Kapitánka verí, že môžu zaskočiť aj favoritky. Podcenia nás, hovorí

kapitánka slovenských florbalistiek Katarína Klapitová v súboji s lotyšskou hráčkou.
kapitánka slovenských florbalistiek Katarína Klapitová v súboji s lotyšskou hráčkou. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|6. dec 2019 o 15:32

Slovenky hneď v prvom zápase nastúpia proti majsterkám sveta

BRATISLAVA. „Pripravíme pre dievčatá nejaké prekvapenie na Mikuláša. Nech sa trochu odreagujú. Ja pôjdem asi za anjela,“ vtipkoval český tréner Michal Jedlička.

Jeho zverenky sa práve chystajú na vrchol sezóny – svetový šampionát.

Pred dvomi rokmi sa im podarilo strhnúť tisíce fanúšikov. Slovenské florbalistky dosiahli na šampionáte v Bratislave najlepšie umiestnenie v histórii a neboli ďaleko od postupu do semifinále.

V zápase proti favorizovaným Fínkam dlho prehrávali len o gól 2:3.

„Bolo to dlho vyrovnané. Skvelý zápas. Mohli sme dosiahnuť zázrak, nechýbalo veľa, aby sme postúpili. Stačili dva - tri góly v správnej chvíli. Veľká škoda,“ spomína Jedlička.

Slovenky napokon skončili na skvelom piatom mieste.

Začnú proti majsterkám

Vo ženskom florbale dlhodobo vládne silná štvorka – Švédky, Fínky, Švajčiarky a Češky. Slovenky vlastne získali titul najlepšieho tímu po tejto neohrozenej štvorici.

Za vzostupom ženského florbalu na Slovensku je práve práca českého trénera Jedličku. Pri slovenskej reprezentácii je už štvrtý rok a čaká ho druhý svetový šampionát.

„Na našom zlepšení má veľký podiel. Neustále pracuje, snaží sa nás naučiť herný systém. Vyzná sa a veríme mu. Je to vidno aj na našej hre,“ hovorí kapitánka slovenského tímu Katarína Kapitová.

„Je dosť prísny a na tréningoch aj zvýši hlas, ale čo povie, to platí. Je vidno, že florbalom žije a veľmi dobre mu rozumie," dopĺňa.

V sobotu sa začínajú majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku a Slovenky budú prvýkrát hrať v kvalitatívne oveľa silnejšej B-skupine. Budú čeliť najsilnejším súperom – Švédsku, Česku a Lotyšsku.

Na predchádzajúcich šampionátoch hrali proti kvalitatívne slabším tímom. Hrací systém florbalových majstrovstiev je v tomto ohľade v kolektívnych športoch výnimkou.

Na turnaji hrajú škandinávske tímy, ktoré zbierajú tituly, priemerné tímy aj slabšie družstvá ako Thajsko či Singapur.

Doteraz hrali Slovenky v skupine proti krajinám druhého sledu. V sobotu nastúpia hneď v prvom zápase proti majsterkám sveta Švédkam.

Chcel získať medailu

Jedlička má vysoké ambície. Neuspokojí sa s postupom medzi osem najlepších tímov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kapitánka verí, že môžu zaskočiť aj favoritky. Podcenia nás, hovorí