Andreas Žampa prekvapil, dosiahol najlepší výsledok v kariére

Alexis Pinturault sa teší z víťazstva.
Alexis Pinturault sa teší z víťazstva. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. dec 2016 o 10:09

V obrovskom slalome vo Val d'Isere obsadil Slovák dvadsiate druhé miesto. Po prvom kole bol pritom štrnásty.

VAL D'ISERE. Slovák Andreas Žampa si vyjazdil svoje prvé body v pretekoch špeciálnej disciplíny Svetového pohára. Mladší z bratskej dvojice reprezentačných lyžiarov obsadil v sobotňajšom obrovskom slalome vo francúzskom Val d'Isere dvadsiate druhé miesto a do hodnotenia SP si pripísal deväť bodov.

Na víťazného Alexisa Pinturaulta stratil v súčte 4,66 sekundy.

Francúz slávil na domácom svahu druhé víťazstvo sezóny po triumfe v Söldene. Druhý skončil obhajca veľkého glóbusu Marcel Hirscher z Rakúska, ktorý na Pinturaulta stratil 33 stotín. Tretie miesto obsadil Nór Henrik Kristoffersen (+1,50).

Pinturault bol najrýchlejší už v prvom kole. Na druhého Nemca Stefana Luitza si vytvoril náskok 65 stotín sekundy, tretí bol priebežne Hirscher (+0,67).

Začal ako Kristoffersen

"Prvé kolo mi vyšlo super. Druhé kolo som sa tiež snažil, ale po chybe v hornej časti mi trochu zablokovalo hlavu a už to nebolo ono, čo v prvom. Je to teraz prvýkrát, čo bodujem v obráku, Nabudúce to bude lepšie a potom ešte lepšie, treba byť pozitívny. Samozrejme, boli tam aj chyby, na ktorých chcem zapracovať, aby ich bolo čo najmenej," povedal v cieli Žampa.

Mimoriadne sľubnú pozíciu na životný výsledok si v prvom kole vyjazdil Andreas Žampa. Na trať sa vydal so štartovým číslom 39 a na rozbitom povrchu dokázal prekvapiť dynamickou jazdou s minimom chybičiek a s držaním línie nasadzovania do oblúkov.

K jeho výkonu sa ani len nepriblížil žiadny z nasledujúcich tridsaťjeden súťažiacich.

Na vedúceho Pinturaulta stratil iba 1,68 sekundy a dosiahol navlas rovnaký čas ako popredný nórsky slalomár Kristoffersen.

Takmer spadol

Brat úspešnejšieho Adama Žampu sa prvýkrát kvalifikoval do druhého kola točivej súťaže. Aj v ňom začal razantne, ale v strednej pasáži takmer spadol na vnútornej lyži. Podarilo sa mu akrobaticky zachrániť, ale nabral veľkú stratu.

Napriek tomu dosiahol svoj najlepší výsledok v špeciálnej disciplíne SP. Dosiaľ ho zdobilo len 23. miesto v alpskej kombinácii, podarilo sa mu ho vybojovať na legendárnom svahu nad Kitzbühelom v januári tohto roka.

Alexis Pinturault ovládol obrovský slalom na domácej pôde.
Alexis Pinturault ovládol obrovský slalom na domácej pôde. (Autor: TASR/AP)

Andreas Žampa si počas letnej prípravy na Novom Zélande výrazne zlepšil FIS body v disciplíne dlhých oblúkov a z druhej stovky sa posunul výrazne vyššie. Momentálne je v štartovnom renkingu SP na 52. mieste.

"Je za tým lepšia životospráva, mierne zmenená strava a najmä lepší prístup po mentálnej stránke, kde spolupracujem s pár ľuďmi. Tiež sa mi podarilo trochu nabrať na hmotnosti a zosilnieť. S prípravou som bol celkovo veľmi spokojný," uviedol Andreas Žampa ešte pred štartom Svetového pohára pre SITA.

Pôvodne mal na sobotňajší obrovský slalom vo Val d'Isére nastúpiť aj Adam Žampa, ale napokon sa rozhodol šetriť svoj ešte stále nie stopercentný členok.

"S mojím tímom sme sa rozhodli nohu nedráždiť a neštartovať v obráku. Veľmi nerád to priznávam, ale noha stále boli a ja sa nechcem potom vyhovárať. Andy ma svojimi bodmi veľmi potešil. Ukázal, že sa to dá a aj mne spravil chuť pred nedeľňajším slalomom. V ňom chcem dať do toho maximum," uviedol Adam Žampa aj na svojej facebookovej prezentácii.

Svetový pohár - Val d'Isere:

Obrovský slalom mužov (1. + 2. kolo):

1.Alexis PinturaultFrancúzsko2:02,62 min
2.Marcel HirscherRakúsko+ 0,33 s
3.Henrik KristoffersenNórsko+ 1,50 s
4.Felix NeureutherNemecko+ 1,56 s
5.Stefan LuitzNemecko+ 1,72 s
6.Philipp SchörghoferRakúsko+ 1,77 s
22.Andreas ŽampaSR+ 4,66 s

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 6 z 37 pretekov):

1.Marcel HirscherRakúsko360 b
2.Alexis PinturaultFrancúzsko284 b
3.Kjetil JansrudNórsko200 b
4.Felix NeureutherNemecko175 b
5.Mathieu FaivreFrancúzsko158 b
6.Aksel Lund SvindalNórsko140 b
80.Andreas ŽampaSR9 b

Poradie v hodnotení obrovského slalomu (po 3 z 8 pretekov):

1.Alexis PinturaultFrancúzsko260 b
2.Marcel HirscherRakúsko240 b
3.Mathieu FaivreFrancúzsko158 b
4.Felix NeureutherNemecko125 b
5.Henrik KristoffersenNórsko124 b
6.Thomas FanaraFrancúzsko90 b
36.Andreas ŽampaSR9 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Andreas Žampa prekvapil, dosiahol najlepší výsledok v kariére