Po materskej je rýchlejšia. Björgenová vybojovala sedemnásty titul

Marit Björgenová prišla do cieľa s veľkým náskokom.
Marit Björgenová prišla do cieľa s veľkým náskokom. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. mar 2017 o 15:50

Nórski lyžiari získali z MS už jubilejnú stú zlatú medailu. Zaslúžila sa o ňu aj legenda, ktorá pomáha Nórom zabudnúť na doping.

BRATISLAVA. „Zase som bola pred štartom celá nervózna a pýtala som sa seba samej: Prečo toto robím?“ hovorila Marit Björgenová novinárom na majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní.

„A potom prídu ďalšie víťazstvá a mám novú motiváciu.“

Vizitka Marit Björgenovej:

Je najúspešnejším športovcom v bežeckom lyžovaní vôbec. Je rovnako dobrá v klasickom i voľnom štýle.

Z olympijských hier má desať medailí, z nich šesť zlatých.

Z majstrovstiev sveta má 25 medailí, z nich je 17 zlatých.

Vo Svetovom pohári vyhrala 106 pretekov.

Nórka sa stala legendou svojho športu už dávnejšie. Úspechov má na rozdávanie, pritom vlani v januári sa stala matkou. Narodil sa jej Marius.

K športu sa už vracať nemusela. Dosiahla všetko. Mnohé trofeje získala dokonca opakovane.

Šampionáty ju bavia rovnako

Zo svetových šampionátov mala už pred tohtoročnými MS najviac titulov (14) aj najviac medailí (22).

Materská prestávka však Björgenovej zo síl ani z nasadenia nič neubrala. V Lahti sa ukázala vo svetovej forme.

Súperky zdolávala rozdielom triedy. Vybojovala už tri tituly. Okrem skiatlonu na 7,5+7,5 km, vyhrala aj 10 km voľne a k zlatu doviedla aj nórsku štafetu.

Pritom vyhráva s obrovským rozdielom. Napríklad 10 km voľnou technikou vyhrala s náskokom 41 sekúnd. To je obrovský rozdiel. Bronzová Jacobsenová už stratila takmer celú minútu.

„Možno som sa mala stať matkou už dávno,“ hovorila so smiechom pre nórsku televíziu NRK. „Za to, že som v takej dobrej forme, musím poďakovať najmä Fredovi. Vďaka nemu som mohla trénovať aj v noci pokojne spávať,“ ďakovala svojmu životnému partnerovi.

Fred Lundberg je bývalý reprezentant v severskej kombinácii. Dvojnásobný olympijský víťaz je pre Björgenovú oporou a starostlivosť o syna zobral na seba.

V sobotu 4. marca čaká nórsku legendu posledný štart na šampionáte. Na 30 km voľne je opäť hlavnou favoritkou.

"Chodím na šampionáty už štrnásť rokov a stále ma to rovnako baví. Jediným rozdielom je len to, že už mám tridsaťšesť rokov a so synom si už nemôžem dovoliť toľko cestovať," hovorila.

Jeden titul venovala Johaugovej

Nóri potrebujú jej úspechy viac ako inokedy. V behu na lyžiach určovali trendy a ich športovci boli vzormi. Nik ich pozície navyše nespochybňoval pre jasný postoj proti dopingu. Lenže vlani reputácia nórskeho lyžovania dosť utrpela.

Tresty za pochybenia proti dopingovým pravidlám dostali obaja poslední víťazi Svetového pohára - Martin Sundby a Therese Johaugová. Fanúšikovia boli otrasení. Problémy s dopingom nik nečakal. Otvárali sa otázky, či to nie je problém celého nórskeho lyžovania.

Pochybnosti však vystriedali Björgenovej úspechy. Vo štvrtok pre Nórsko pomohla získať jubilejnú stú zlatú medailu z majstrovstiev sveta.

V minulosti mala výnimku na používanie liekov na liečbu astmy. Dnes súťaží bez terapeutickej výnimky a má znova vrátiť česť nórskym bežcom. V cieli behu na 10 km však myslela aj na svoju potrestanú krajanku. „Toto víťazstvo venujem Johaugovej. Viem, aké je to pre ňu ťažké obdobie,“ vravela.

Mnohé rekordy už nesú jej meno. Teraz sa však Börgenová sústreďuje na budúcu sezónu.

Do Pjongčangu odletí ako najúšpešnejšia športovkyňa na zimných hrách (6 zlatých – 3 strieborné – 1 bronzová medaila). Po ich skončení však môže byť najúspešnejším športovcom vôbec. Pred ňou sú momentálne len Ole Einar Björndalen (8 – 4 - 1) a Björn Dählie (8 – 4 - 0).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Po materskej je rýchlejšia. Björgenová vybojovala sedemnásty titul