Halas utvoril v Šamoríne dva národné rekordy, limit na MS splnilo 11 Slovákov

Adam Halas.
Adam Halas. (Autor: TASR)
SITA|6. nov 2017 o 09:12

Najúspešnejším plavcom podujatia bol Richard Nagy.

ŠAMORÍN. Slovenský plavec Adam Halas z tímu STU Trnava utvoril dva nové národné rekordy v krátkom bazéne na pretekoch X-bionic® sphere Slovakia swimming cup 2017 (3. - 5. novembra), ktoré boli kvalifikačným podujatím na ME 2017, MS 2018 i 6. kolom Slovenského pohára družstiev.

Devätnásťročný Halas najprv v piatok vylepšil svoj vlastný čas z konca minulého roka na 50 m motýlik o 19 stotín.

V nedeľu stanovil novú hodnotu slovenského rekordu i v disciplíne 100 m polohové preteky a s časom 54, 57 s prekonal rekord Tomáša Klobučníka z roku 2014.

Halas svojimi výkonmi v Čilistove splnil B-limit na budúcoročný svetový šampionát v čínskom meste Chang-čou.

Celkovo v Šamoríne splnilo kvalifikačné limity na MS šestnásť pretekárov, z toho jedenásť Slovákov.

Spomedzi reprezentantov SR sa kvalifikovali do Chang-čou okrem Halasa aj Richard Nagy, Tomáš Klobučník, Marek Botík, Matyas Keresztes, Adam Černek, Katarína Listopadová, Barbora Mišendová, Sára Niepelová, Robin Reindlová a Miroslava Záborská. U všetkých ide o B-limit.

Sedemnásťročná Niepelová prekonala slovenský juniorský rekord Kataríny Listopadovej z roku 2009 na 400 m polohové preteky časom 4:47,85 min.

Takisto stanovila i nový najlepší čas 4:17,29 min medzi juniorkami na 400 m voľný spôsob. Juniorský národný rekord utvoril aj Adam Černek časom 1:57,10 min na 200 m znak.

Najúspešnejším plavcom podujatia sa stal Nagy z Dukly Banská Bystrica, ktorý ovládol 4 disciplíny a v jednej získal striebornú medailu. Štyrikrát prvé miesto obsadila i členka rovnakého klubu Listopadová.

Medzi zahraničnými pretekármi dominovala česká plavkyňa Barbora Seemanová z ŠK Motorlet Praha, ktorá získala dovedna šesť medailí - tri zlaté a tri strieborné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Halas utvoril v Šamoríne dva národné rekordy, limit na MS splnilo 11 Slovákov