PICK 6: Historicky zlý výkon Toma Bradyho. Nedal ani bod, zato Lions vyhrali

Tom Brady, quarterback tímu Tampa Bay Buccaneers.
Tom Brady, quarterback tímu Tampa Bay Buccaneers. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|22. dec 2021 o 14:15

Ostatný týždeň priniesol v NHL mnohé prekvapenia.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, keď obranca nielen, že prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Nová pravidelná rubrika tu na Sportnete bude týždeň čo týždeň zachytávať šesť ultimátnych okamihov hracieho kola a prinesie ich vám rovno sem.

Tento týždeň bolo mnohé naopak. Brady nedal ani bod, zato Lions vyhrali. Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s Vladom Kurekom.

Pick 1: Tom to na Saints nevie (Tampa Bay Buccaneers vs New Orleans Saints 0:9)

Dnes začneme pekne zhurta. Vyberte si, čo je pre vás viac šokujúce:

  • Bradyho útok nedal v zápase ani bod (prvýkrát od roku 2006)
  • Bucs s Bradym prehrali so Saints v základnej časti štvrtýkrát po sebe (čo sa doteraz Tomovi proti nikomu nestalo, pozn.)
  • Saints vyhrali bez Drewa Breesa (na športovom dôchodku),bez Jameisa Winstona (na listine zranených), bez viacerých hráčov v ofenzíve, bez hlavného trénera (koronavírus) a bez toho, aby skórovali TD.

Čokoľvek ste si vybrali, dobre ste si vybrali. A ak by ste sa opýtali najúspešnejšieho QB všetkých čias, prečo, tu je odpoveď.

"Nemyslím si, že sme dnes boli vôbec v niečom dobrí," stroho zhodnotil zápas Brady a Belichickovským spôsobom zmenil naratív pozápasovej debaty na "proste musíme hrať lepšie, všetci."

Faktom je, že obrana Bucs hrala dobre, to ofenzíva sa jednoducho zasekla.

Stáva sa tak už pravidlom, že v tomto vzájomnom zápase obrancovia Saints – Marshon Lattimore, Marcus Davenport, Malcolm Jenkins a spol. – sú svojim skillsetom aj schémami postavení tak, aby vedeli odolať Tampe a ukazuje sa, že to naozaj majú vo svojej DNA.

Samozrejme, treba jedným dychom dodať, že v tom najdôležitejšom zápase (v minuloročnom play-off, pozn. red.), Tampa jasne dominovala. A z toho ohľadu je pre nich skôr nepríjemné vŕšenie zranení.

Útočníci Chris Godwin (túto sezónu už nenastúpi), Mike Evans aj Leonard Fournette sa pridali na súpisku tých, ktorí by mohli chýbať a veľmi.

Pick 2: Colts bežia v ústrety play-off (Indianapolis Colts vs New England Patriots 27:17)

Celkovo 23-krát stál Bill Belichick ako tréner proti mužstvu, ktoré malo v tej chvíli na ihrisku running backa s tisíckou nabehaných yardov v sezóne.

Dvadsaťkrát zápas skončil výhrou trénera Belichicka. Jednou z tých troch výnimiek bol sobotný zápas s Indianapolisom. Zverenci Franka Reicha vyhrali zápas, ktorý jednoducho museli vyhrať.

Po 0-3 štarte do sezóny vyhrali osem z jedenástich duelov a usadili sa na postupovej pozícii. Navyše, s prehrou Tennessee Titans sú iba jedno víťazstvo od divízneho titulu a výhody domáceho prostredia v play-off.

Fascinujúce je, že Colts vyhrali behovou hrou, o ktorej všetci vedia, že je ich hlavnou zbraňou a že obrana Patriots vyzerala byť schopná zastaviť jednorozmerný útok.

Pravdou však je, že väčšina zápasov sa vyhráva na line of scrimmage a v tomto zápase ofenzívna aj defenzívna lajna Colts boli lepšie.

Navyše, do zápasu vstúpili naozaj naplno, ofenzíva aj defenzíva sa zaslúžili o body a keď to v závere zápasu vyzeralo, že Patriots to zase raz otočia, Jonathan Taylor sa odtrhol a ukončil zápas. Takto beží aktuálne najlepší RB ligy:

Pick 3: Lev utiekol z klientky (Detroit Lions vs Arizona Cardinals 30:12)

Pri ďalšom picku začnem trochu osobnejšie. Toto je tretí článok zo sveta NFL, ktorý píšem, ale už som stihol pokryť obe výhry Detroitu v tejto sezóne.

Táto druhá, proti jednému z troch najlepších mužstiev ligy, sa s istou dávkou irónie čakala asi rovnako, ako odhrnuté cesty v Bratislave.

Nik tomu neverí a ono sa to aj tak stane. Jasné, Cardinals chýba Nuk Hopkins, ale takýto ofenzívny výbuch nejde ospravedlniť. Najmä keď pod výsledkom sú veľmi čitateľne a hrubou ceruzou podpísaní tak tréner, ako aj QB Arizony.

Ešte nedávno bolo mužstvo z púšte jednotkou celej ligy, teraz sa prepadlo už na štvrté miesto v konferencii. Navyše, len jedna výhra Los Angeles Rams ich delí od toho, aby spadli ešte nižšie a stratili aj výhodu divízneho titulu.

Existuje skupina fanúšikov, ktorí sa Lions za túto výhru vysmievajú, že si ňou len kazia pozíciu v drafte.

Na to je jediná odpoveď: netreba ich počúvať. Výhry majú obrovský význam, majú liečivú schopnosť pre hráčov a pomáhajú im zlepšovať sa.

Pomáhajú divákom citovo sa naviazať na mužstvo. A navyše tento rok nie je v drafte žiadny korunný klenot. Žiadny hráč, ktorého jednoducho nemôžete nezobrať a už vôbec quarterbacka, ktorá trápi tak Lions, ako aj Houstonu.

Či zoberú špičkového hráča z prvého alebo tretieho miesta, nevyzerá to byť taký rozdiel. Fanúšikovia Lions boli celú sezónu v klientke, uväznení prehrami. Táto malá vychádzka im dobre padne.

Pick 4: Dva z dvoch (Baltimore Ravens vs Green Bay Packers 30:31)

Dvakrát v posledných troch týždňoch dali Ravens TD v posledných sekundách zápasu. Oba razy sa rozhodli pre risk a miesto potvrdzovacieho kopu za bod, ktorým by poslali zápas do predĺženia, išli po dva body a víťazstvo.

A oba razy nekonvertovali a prehrali. Bez tých dvoch (možných) výhier sú aktuálne mimo play-off. Napriek tomu som presvedčený, že urobili dobre.

Ravens vstupovali do zápasu ako veľký outsider pre množstva zranených hráčov, vrátane QB Lamara Jacksona. Taká strata jednoducho zaváži, najmä ak oproti stojí aktuálne asi najlepšie mužstvo ligy.

Ravens vedeli, že tento zápas musia „ukradnúť“ a hrali s vysokým rizikom od prvého útoku. Musím povedať, že obdivujem, ako sa vrátili do zápasu.

Prehrávali 31:17 a dokázali za štyri minúty zmazať náskok a klopať na dvere s výhrou. A to všetko s náhradným QB, ktorý ani nebol draftovaný.

Poďme pár vetami za víťazom duelu. Aaron Rodgers vyrovnal klubový rekord Bretta Favrea s 442 TD a Packers si zabezpečili divízny titul.

Asi stopäťdesiaty odkedy sledujem NFL. Pre ich play-off ambície je dobré, že Marquez Valdes-Scandling je zdravý a produktívny.

Najmä po tom, ako sa zranil veterán Randall Cobb je dôležité mať pre variabilitu ofenzívy k Davanteovi Adamsovi a Aaronovi Jonesovi niekoho ďalšieho.

MVS navyše ponúka typ explozívnych big plays, ktoré vedia zmeniť celý zápas.

Pick 5: Staré dobré San Francisco? (San Francisco 49ers vs Atlanta Falcons 31:13)

Pred sezónou som mal San Francisco medzi čiernymi koňmi sezóny, no október bol pre všetkých priaznivcov zlato-červených veľmi nepríjemným šokom.

49ers prehrali päť zo šiestich zápasov a boli na tom zle-nedobre. Odvtedy však zdolali postupne Rams, Vikings aj Bengals a po výhre nad slabými Falcons sú takpovediac späť. Nielen v hre o play-off, ale najmä herne.

V zápase proti Atlante bolo po dlhom čase vidieť dominantnú obranu, najmä front 7 vedenú Nickom Bosom. V útoku tri behové TD a jeden passový fitujú s tým, čo Kyle Shanahan od svojho mužstva chce.

Pri nikom nevyzerajú behy tak moderne, ako práve pri tomto trénerovi. Aj v tomto zápase – jeden zabehol fullback, druhý wide receiver a iba ten tretí hráč s povolaním running back v občianskom preukaze.

George Kittle síce nepokračoval v rekordnom zápise, ale jeho 93 chytených yardov naznačuje, ako je dôležitý pre posúvanie sa útoku na ihrisku.

Či je naozaj San Francisco späť a čo môžu hráči okolo Jimmyho Garoppola ešte dokázať, je po tejto výhre ťažké odhadnúť. Na to bol súper príliš ľahký. Posledné tri zápasy nemajú ľahké a aspoň jednu výhru ešte musia uhrať.

Pick 6: Vitajte v draftseason (Giants, Bears, Panthers a ďalší)

Toto bude trochu smutné písanie. Mnohí o mne viete, že som fanúšik New York Giants. Klubu, ktorý je posledných päť rokov veľmi slabý a to napriek výmene trénerov, generálneho manažéra, aj quarterbacka.

Napriek veľkým očakávaniam a mohutnému posilňovaniu kádra o veteránov je výsledkom to, čo po iné roky – fanúšikovia Big Blue v decembri viac riešia mockdrafty ako zápasy.

V tejto chvíli sú už aj matematicky eliminované z play-off iba štyri mužstvá (Jaguars, Lions, Texans a Jets), čo hovorí o neskutočnej vyrovnanosti celej ligy.

Avšak Giants, Bears, Panthers, Seahawks, Raiders a Broncos sú už podľa mňa v draftseason, či chcú alebo nie.

Pritom všetky tieto mužstvá (na rozdiel napríklad od Jaguars, či Lions) mali ambície a teraz majú silný pocit sklamania.

Niekde sa zvažuje, čo s aktuálnym rozohrávačom, inde či je čas draftovať nového.

Kým však k tomu príde, najskôr sa dostaneme v kalendári k poslednej hracej nedeli základnej časti a k následnému Čiernemu Pondelku.

Dňu, kedy približne pätina trénerov v lige dostane výpoveď. Je vysoko pravdepodobné, že prácu stratia aj nejakí generálni manažéri a skladanie víťaznej zostavy začne pekne odznova.

Pred týždňom som správne predpovedal koniec Urbana Meyera v Jaguars. Uvidíme, čo sa bude diať v pondelok 10. januára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»PICK 6: Historicky zlý výkon Toma Bradyho. Nedal ani bod, zato Lions vyhrali