Pick 6: Posadia Bengals hráča s obrovským platom? Už len dva tímy sú bez prehry

Azeez Al-Shaair tvrdo atakuje quarterbacka Joe Burrowa.
Azeez Al-Shaair tvrdo atakuje quarterbacka Joe Burrowa. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|5. okt 2023 o 14:40

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov týždňa. Prvé štyri kolá sú za nami a začíname tušiť, kto je na tom dobre a kto nie. 

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: Super duo

Už len dve mužstvá sú perfektné a obe sú v konferencii NFC. Teda tej, ktorú sme v auguste považovali na menej vyrovnanú. Zatiaľ sme mali pravdu. Je tam jasný klub lídrov, klub záujemcov a partia neborákov. 

Finalista posledného Super Bowlu je jedným z nich. Napriek tomu, že sa Philadelphia Eagles statočne natrápila vo štvrtom kole proti Washingtonu.

Divízny rival z hlavného mesta to na "orlov" vie, pred rokom ich raz aj porazil a aj teraz bol tvrdým orieškom. Najskôr Commanders vyhrávali, potom dokázali aj zázračne dotiahnuť zápas do predĺženia. 

V Eagles sa konečne výrazne presadila ich jednotka, WR A.J. Brown - 175 yardov a dva touchdowny sú veľmi pekná vizitka. O výhru Eagles sa postaral v predĺžení spoľahlivý kicker Jake Elliott. 

Radosť hráčov Philadelphie Eagles po víťaznom field goale kickera Jakea Elliotta.
Radosť hráčov Philadelphie Eagles po víťaznom field goale kickera Jakea Elliotta. (Autor: TASR/AP)

O výhre San Francisca 49ers nebolo pochýb ani chvíľu. Tiež hrali divízny duel a aj Arizona Cardinals sa snažili, ale ten rozdiel bol priepastný.

San Francisco má priveľa zbraní. Buď zaberie Brandon Aiyuk alebo Deebo Samuel. Alebo George Kittle. A vždy zaberie Christian McCaffrey.

Hviezdny running back už trinásty zápas po sebe skóroval aspoň jeden touchdown, čím prekonal tým klubový rekord Jerryho Ricea. No a keby náhodou vypadol celý útok, tak je tu ešte špičková obrana. 

Výkony Niners a ich QB Brocka Purdyho sú stále tak trochu pod radarom. Purdy nie je ani superatlét, ani nemá kanón miesto ruky.

Hrá však rozumne, rýchlo a efektívne. Trochu mi pripomína iného QB zo šiesteho kola, ktorý ničím nevynikal a predsa vyhrával. 

Tabuľka Konferencie NFC

Pick 2: Kansas City Swifies opäť vyhrali

Kansas City Chiefs vyhrali aj druhý zápas po sebe s Taylor Swift v hľadisku. Len Chiefs sa na ihrisku zapotili o trochu viac, ako sa čakalo.

Obrana New Yorku Jets a chvíľami aj QB Zach Wilson, vzdorovali, koľko sa dalo, ale podľa očakávania to nakoniec nestačilo. Hoci zeleno-bieli budú ešte dlho hromžiť na prísne odpískaný faul od CB Ahmada „Sauce“ Gardnera. 

Je fascinujúce sledovať, ako sa náznak vzťahu medzi hráčom Chiefs a popovou hviezdou pretavuje do športového biznisu. Už po prvom zápase Kelcemu stúpli počty followerov o 300-tisíc a predaj jeho dresov stúpol štvornásobne. 

Hlavným príbehom je však výrazný príchod žien pred televízne obrazovky.

NFL je dlhodobo kráľom televíznej sledovanosti, ale zdá sa, že ešte stále vie výrazne nabrať na obrátkach. Aj preto sa objavujú šuškandy, že to celé je PR akcia ligy. Či to tak je alebo nie, uvidíme. 

Ešte dvoma vetami k víťazom. Chiefs majú bilanciu 3-1 a po návrate Kelceho a Chrisa Jonesa sa podobajú na svoje minuloročné ja. Vedia nájsť cestu k výhre aj keď je napríklad vzdialená 22 yardov a máte jeden pokus. 

VIDEO: Patrick Mahomes v jednej z kľúčových akcií zápasu

Pick 3: Zápas kola pre Bills

Poďme k zápasu kola, v ktorom sa stretli Buffalo Bills s Miami Dolphins.

Dvaja divízni súperi, ktorým sa darí. Navyše, Miami naposledy naložilo Denveru Broncos neskutočných 70 bodov a čakalo sa, čo sa bude diať teraz. 

Začiatok zápasu bol presne podľa očakávania, oba útoky sa presadzovali, skóre naskakovalo a za stavu 14:14 sa zdala byť prestrelka nevyhnutnosťou.

Lenže potom sa začala presadzovať obrana Bills. Opakovane zastavila súpera a pomohla spoluhráčom začať navyšovať náskok. 

A najmä quarterback Josh Allen si obliekol svoje supermanské tričko a odohral fantastický zápas. Dosiahol passer rating 158,3 – čo je najvyššie možné číslo a takzvaný perfect passer rating.

Statočne mu v tom pomáhala jeho jednotka, WR Stefon Diggs, ktorý hral ako za čias najväčšej slávy a zachytil celkovo 3 TD. Jeden aj takto:

VIDEO: Stefon Diggs a jeho touchdown v zápase proti Miami

Dolphins nakoniec prehrali veľmi presvedčivo, dostali takmer 50 bodov. 

V tomto je vidieť, ako rýchlo sa vie situácia v NFL zvrtnúť. Veľkou stratou pre Buffalo je však zranenie achilovky ich CB Tre´Daviousa Whitea.

Pick 4: Mužstva, ktoré sa tešia

Baltimore Ravens patria k mužstvám, ktoré sa zatiaľ môžu usmievať. Vyhrali tri zo štyroch zápasov a to napriek tomu, že ich zoznam zranených hráčov je dlhší než list Ježiškovi od päťčlennej rodiny.

Faktom však je, že v poslednom zápase proti Browns mali cestu značne uľahčenú. Súperov prvý QB Deshaun Watson nenastúpil pre zranenie.

Ravens v tejto chvíli získavajú veľmi dobrú pozíciu vo svojej divízii. 

VIDEO: Obrana Baltimoru dominovala v zápase proti Clevelandu

Ďalším veľkým prekvapením je hra Arizony a Los Angeles Rams. Obe mužstvá mali byť na chvoste ligy a od Cardinals sa čakala slabučká hra. Lenže Cardinals bojujú a Rams dokonca vyhrávajú.

Naposledy proti Indianapolisu Colts, kde v predĺžení rozhodol Puka Nacua, jeden zo zjavov sezóny. Tento hráč najskôr urobil nováčikovský rekord ligy v počet chytených lôpt za prvé štyri zápasy a potom rozhodol.

Pick 5: Mužstvá, ktoré smútia

Jacksonville Jaguars nedominujú svojej divízii, sú tak ako všetky mužstvá 2-2. Navyše, Calvin Ridley nehrá tak dobre, ako sa zdalo v prvom zápase, a QB Trevor Lawrence so svojím útokom nedominuje, ako sa čakalo.

Čo by však za takúto bilanciu dali New York Giants a Cincinnati Bengals. Obe mužstvá sú 1-3 a najmä v situácii, kde nevidieť svetlo na konci tunela. 

Giants ofenzíva je v troskách odkedy sa v prvom zápase zranil ľavý tackle Andrew Thomas. A hoci ide o výborného hráča, takto sa rozpadnúť, to vrhá veľmi zlé svetlo aj na QB Daniela Jonesa a HC Briana Dabolla. 

Zranenie QB Joea Burrowa vykoľajilo Bengals. Mužstvo, ktoré malo posledné dva roky visačku ako „zabijaka Chiefs“ a automaticky sa s ním rátalo hlboko do play-off má jedinú výhru a veľký problém.

Burrow má obnovené zranenie, mužstvo nemá náhradníka a žiadny plán. Odhodlajú sa posadiť druhého najdrahšieho QB ligy (priemerný plat 55 miliónov na päť rokov, pozn.) na týždne, aby sa doliečil?

Joe Burrow, quarterback tímu Cincinnati Bengals.
Joe Burrow, quarterback tímu Cincinnati Bengals. (Autor: TASR/AP)

Pick 6: Ktoré tímy sú najsilnejšie?

V aktuálnom podcaste nerozoberám s Honzom iba aktuálne kolo, ale pozval som si ďalších dvoch hostí, aby sme sa vo štvorici obzreli za celou ligou po prvom mesiaci. Necelá štvrtina sezóny je dobrá vzorka na prvé postrehy. 

Ak sa chcete zorientovať v lige, ak si chcete dobehnúť všetko podstatné, čo sa v septembri stalo, pustite si nás do uší. Myslím, že vás to bude baviť. Jednou z tém, ktoré sme riešili je, ktoré štyri mužstvá sú v tejto chvíli najsilnejšie. 

O Bills a 49ers asi nik nepochybuje. Ale koho pridať k ním?

Sú lepši Chiefs ako Dolphins? Alebo v závese Ravens? Eagles, Cowboys sú overené tipy, ale čo tak Lions? Ak máte svoj tip, napíšte do komentára. 

Ja sa s vami lúčim pripomienkou fantastického výkonu Khalila Macka.

VIDEO: Úžasný defenzívny výkon v podaní Khalila Macka

Ten vstúpil do veľmi elitného klubu hráčov, ktorý dokázali v jednom zápase až šesťkrát sackovať súperovho quarterbacka. 

Od piateho týždňa začínajú tzv. bye weeky, niekoľko mužstiev bude oddychovať. My sa však vidíme a rozoberieme si opäť to najlepšie, čo ponúkla NFL.

Tabuľka Konferencie AFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Posadia Bengals hráča s obrovským platom? Už len dva tímy sú bez prehry